Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter CSKA Moskva – Manchester United 1-4

Embed from Getty Images

Manchester United vann lekande lätt borta mot CSKA Moskva. Via två mål av Romelu Lukaku och ett var av Anthony Martial och Henrikh Mkhitaryan gick United ifrån till 4-0. CSKA fick sedan reducera i slutskedet men United var över 90 minuter fullständigt överlägsna.

Om något så var segersiffrorna i underkant.

Ett ben i slutspelet

I och med kvällens seger har United öppnat med två segrar på två matcher. Det har dessutom varit segrar där United har varit ett par klasser bättre än motståndaren. United har heller inte matchat sitt bästa lag och idag var det ett halvt reservlag. Något annat än avancemang till slutspelet skulle från detta läge vara en stor sensation. För att så ska ske krävs en fullständig kollaps från Uniteds sida.

Närmast väntar nu dubbelmöte med Benfica. Ska vi bedöma portugiserna på deras två inledande matcher är de gruppens sämsta lag. Idag föll de med 5-0 mot Basel, vilket nog ingen hade förutsett.

Vi har alltså all anledning att begära två segrar av United där. Då är det tolv poäng på fyra matcher och säkrat avancemang. Det skulle givetvis vara briljant, då det ger möjligheter att vila spelare under avslutningen.

Enkelt, så enkelt

En match i Moskva är alltid svår, så säger fotbollsvisdomen. Det kunde vi slå bort nästan direkt. United öppnade målskyttet redan efter fyra minuter, då Romelu Lukaku hittade nätet efter fint förarbete av Anthony Martial.

Embed from Getty Images

CSKA fick omedelbart en chans att kvittera, då David de Gea klev fram med en bra räddning, men hade sedan ingenting. Hemmalaget backade hem och höll sig på bekvämt avstånd från Uniteds spelare. Således enkelt för United att rulla boll och laget hade total kontroll.

Stora defensiva misstag gav United 2-0 på straff och sedan 3-0. Så var matchen död och begraven tidigt i första halvlek.

Stundtals kändes det som att ryssarna inte ens försökte och Uniteds uppgift var till och med enklare än mot Burton i ligacupen. I andra halvlek gjorde United som United ville. Gång på gång kom laget till stora lägen och segern var klart i underkant. Med bättre skärpa kunde United ha gjort dubbelt så många mål.

Martial på straff

Uniteds andra mål kom på straff, då Henrikh Mkhitaryan helt i onödan fälldes i straffområdet. Det blev Anthony Martial som skickades fram för att slå straffen. Ett klokt val!

Embed from Getty Images

Martial ser ut att vara säkerheten själv från straffpunkten. Den här gången väntade han kyligt ner Akinfeev – som var överlägset bäst i CSKA – och rullade sedan in bollen i nät.

Att det inte var Lukaku som tog straffen var givetvis signifikant. Lukaku missade tidigare under säsongen med en bedrövlig straff. Han slog sedan en identisk straff för Belgien mot Gibraltar (mål då) och statistiken visar att han inte är bra från straffpunkten. Synd, för det skulle inte skada om målkungen, som alltid är på planen, var en pålitlig straffskytt. Men nu är Lukaku inte det och då ska givetvis någon annan ta straffarna. När Martial är på planen får han gärna fortsätta ta straffarna.

Och Martial ska vara på planen. Han har egenskaper som de andra spelarna i det här laget saknar. Den här säsongen rullar målen och assisten också in i ett mycket högt tempo. Lukaku går inte att flytta på just nu men därefter borde det vara Martials namn som skrivs in i laguppställningen av de offensiva spelarna. Sedan får Mata, Mkhitaryan och Rashford slåss om de två sista platserna.

Låt oss bara hoppas att det bara var en försiktighetsåtgärd när han klev av.

Lukaku leker

Romelu Lukaku har fått en sensationell start på Unitedkarriären. Han har tio mål på nio matcher nu, det går inte att snacka bort. Idag två mål till, då han var på rätt plats vid rätt tillfälle.

Embed from Getty Images

När Lukaku värvades berättades det att han har en dålig förstatouch. Det kan vi förkasta, vilket tydligt illustreras av hans mottagning före missen i andra halvlek. Givetvis borde han ha fixat sitt första hattrick som Unitedspelare där, men han får ta det vid ett senare tillfälle. Liverpool borta, om jag får önska.

Formation och försvar

José Mourinho valde en 3-4-1-2-formation, kan vi väl kalla det. För vingbackarna var mer yttermittfältare än ytterbackar idag. Det fungerade i stora delar väldigt bra, även om defensiven sällan testades. United anföll med många spelare och defensivt hade vi alltid ett stort numerärt överläge.

Nu hade vi ett antal frånvarande mittfältare, så slutsatserna blir inte självklara. Ändå är det notabelt att Mourinho går till trebackslinjen (fembackslinjen) när motståndaren spelar likadant. Vi lär få klarare besked framöver. Klart är nog ändå att den här formationen kommer att föredras mot lag som spelar likadant.

Embed from Getty Images

Helt bekvämt var det inte i defensiven. De få gånger CSKA hade bollkontroll på offensiv planhalva kom de lite för enkelt till avslut (avslutningsstatistiken faktiskt ganska jämn: 16-15 totalt 10-7 på mål i Uniteds favör). Det jag kände under matchen var att avståndet mellan backlinje och mittfält var för litet, vilket öppnade för inspel in bakom Uniteds backlinje. Mot bättre lag så krävs det bättre samspel i defensiven.

Lär dig byta, Mourinho

Avslutningsvis tycker jag att det är självklart att kritisera Mourinhos byten idag. Eller snarare de byten han inte gjorde.

Romelu Lukaku borde ha varit kvar i omklädningsrummet efter paus. Han har spelat varenda minut hittills, matchen mot Burton undantagen. Här leder vi med 3-0 och är överlägsna. Det finns ingen anledning att riskera skada, det finns däremot all anledning att ge honom vila.

Det var inte bara en chans att vila spelare, det var också en chans att ge speltid till de som behöver det. Axel Tuanzebe borde ha kommit in för Bailly efter första halvlek. Här kunde vi ha gett Tuanzebe ovärderlig erfarenhet och samtidigt hade Bailly fått välbehövlig vila. Att Darmian och inte Tuanzebe kommer in när Young går ut är obegripligt.

Embed from Getty Images

Jag förstår heller inte varför det är Young som plockas av. Han är knappast först i kön när det kommer till behov av vila. Snarare sist. För efter matchen mot Palace är det landslagsuppehåll och då får Young två veckors vila. Och om det mot all förmodan är så att Young inte kunde spela 90 minuter idag och 90 minuter på lördag, ja då har femtioelva andra ytterbacksalternativ.

Även Scott McTominay borde ha fått komma in. Jag kan köpa att Lingard behöver speltid men det fanns ingen anledning att skicka in Rashford idag. Nej, McTominay är inte alls samma spelare som Rashford, men det kvittar nästan när skillnaden på lagen är så stor.