Matchdag: Manchester United – Crystal Palace (tre poäng, många mål)

10:00

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds hemmamatch mot Crystal Palace. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, bilder, matchreaktion och matchfakta.

Manchester United – Crystal Palace 4-0 (2-0)

Premier League, omgång 7 • 2017-09-30, 16.00 • Old Trafford, Manchester • publik: 75 118 • domare: Mike Dean

1-0 ( 3) Juan Mata (Rashford)
 2-0 (35) Marouane Fellaini (Young)
 3-0 (49) Marouane Fellaini (Rashford)
 4-0 (86) Romelu Lukaku (Martial)

Manchester United: De Gea; Valencia, Jones, Smalling, Young; Fellaini, Matic; Mata (Herrera 77), Mkhitaryan (Lingard 66), Rashford (Martial 72); Lukaku
Avbytare: Romero, Bailly, Blind, Darmian

Crystal Palace: Hennessey; Ward, Sakho, Delaney, Van Aanholt; Townsend, Milivojevic, Puncheon (Riedewald 69), Cabaye, Schlupp (McArthur 68); Sako (Ladapo 74)
Avbytare: Speroni, Kelly, Mutch, Lee

Mikael Österdahl | 20:38 Andraplats över uppehållet

Manchester United går på landslagsuppehåll som tvåa i Premier League. Det kan vi slå fast sedan Manchester city vunnit med 1-0 mot Chelsea i London. Trots det knappa segerresultatet så var det egentligen inget snack om saken (åtminstone inte i andra halvlek, så bara delar av första), city var numret större än Chelsea.

Min känsla är att Chelsea inte på allvar kommer att utmana om titeln den här säsongen. Jag tror inte ens att de slutar topp 3. Båda Manchesterlagen ser klart vassare ut och jag tvivlar på att Chelsea slutar före både Tottenham och Liverpool.

Med det stänger vi den här matchdagsbloggen. Nu laddar vi för Liverpool borta. Bara två veckor kvar.

Tack för att ni läste!

Mikael Österdahl | 18:53 Återkommer sen…

Nu tar matchdagsbloggen en paus, för att se Chelsea och/eller Manchester city tappa poäng. Vi återkommer med någon kommentar efter den matchen (som är mållös efter en halv halvlek). Efter slutsignalen vet vi vilken position United kommer att ha under uppehållet, lagen som spelar imorgon kan nämligen inte påverka det.

Snackisarna är ute, de ska ni givetvis läsa!

Läs även Mats tankar på Muss-bloggen!

Mikael Österdahl | 18:49 Blandade reaktioner

Efter sex raka segrar med totalt 20-2 är Unitedhumöret givetvis på topp då vi går på landslagsuppehåll (usch och fy). När uppehållet är avklarat står Liverpool på bortaplan på menyn. Då kommer det knappast att vara lika bekvämt som idag.

Här är en del av Mourinhos MUTV-intervju i videoformat:

Och lite blandade Twitterreaktioner från Uniteds spelare:

Mikael Österdahl | 18:24 Mata: Tiden för målet var avgörande

Juan Mata slog till med sitt första mål för säsongen och fick som belöning prata med MUTV.

Var det avgjort efter ditt mål? ”Nej, inte alls. Framför allt i första halvlek hade de några halvchanser. Det hjälper att göra mål tidigt, det var bra efter resan från Moskva.”

Du gjorde ditt första mål… ”Det var bra för mig. Jag har haft lite otur i vissa matcher. Förhoppningsvis kan jag nå tvåsiffrigt den här säsongen också.”

Om målet: ”Det var bra lagspel, Marcus spelade bollen bakåt, mot Lukaku tror jag, det viktigaste var tiden för målet.”

Om Fellaini: ”Marouane ger oss mycket. Framför allt såna här mål som han gör nu. Han kommer in i boxen på ett intelligent sätt. Vi är glada för honom, alla i omklädningsrummet gillar honom”

Många målskyttar… ”Förra säsongen gjorde Zlatan nästan alla mål. Den här säsongen gör alla mål, det är en nyckel till den fina starten. De från bänken hjälper till, som idag också.”

Kunde ni ha börjat bättre? ”Vi kunde ha vunnit varje match. Vi är nöjda med inledningen. Vi är nöjda att vara i den här positionen. Vi måste fortsätta, det är många månader kvar.”

Mikael Österdahl | 18:12 Mourinho: Jag skulle byta det mot fyra 1-0-segrar

José Mourinho sammanfattade Uniteds seger i MUTV och var givetvis på gott humör.

”Jag är nöjd. Men jag skulle byta den här 4-0-segern mot fyra 1-0-segrar. Vi hade alltid kontroll. En del småmisstag, typiskt från trötta spelare, typiskt mot ett lag som saknar självförtroende.”

Om att spela så snart efter Moskva: ”Vi försökte byta några spelare, vi gjorde det med fem. De här fem gjorde skillnaden. Jones, Valencia, Rashford, Fellaini, Mata, de var i ett annat slag än spelare som Lukaku, Mkhitaryan. Det är normalt. En seger som vi behövde.”

Mata blev säsongens tionde målskytt… ”Vi förväntar oss alltid att anfallaren ska göra fler mål än de andra. Men de offensiva mittfältarna ska vara offensiva och jag förväntar mig att de i är positioner för att göra mål.”

Visar den här matchen varför du gillar Fellaini? ”Exakt.”

Kunde du vara nöjdare med säsongsinledningen? ”Ja, om vi hade tagit två poäng till mot Stoke, som vi skulle ha gjort.”

Mikael Österdahl | 17:56 Manchester United – Crystal Palace 4-0

Det var meningen att det skulle vara enkelt och enkelt är precis vad det blev. Manchester United vann med 4-0 mot Crystal Palace och känslan är att laget hade haft ett par växlar till om så hade behövts. Klasskillnaden mellan lagen var precis så stor som tabellen indikerade och om något kunde United ha tagit en större seger.

Andra halvlek började med att Marcus Rashford drog en frispark där Marouane Fellaini stod och belgaren styrde enkelt in bollen i mål med huvudet.

Romelu Lukaku då? Jo, han gjorde ingen av sina bättre matcher men han lämnade givetvis inte planen mållös, det hade varit oförskämt. Lukaku stod på rätt plats när Anthony Martial snurrade på vänsterkanten och la upp bollen för ett öppet mål.

Mikael Österdahl | 16:55 Halvvägs

Efter en halvlek är Manchester United halvvägs till tre poäng och halvvägs till många mål. Motståndet imponerar inte alls och trots att United stundtals uppträdde nonchalant gick hemmalaget till pausvila med 2-0 i bagaget.

Fint förarbete från vänsterspringarna ligger bakom målen. Först var det Marcus Rashford och sedan Ashley Young som bjöd Juan Mata och Marouane Fellaini på varsitt mål.

Mikael Österdahl | 15:56 Nu kör vi!

Några minuter till avspark. Crystal Palace ska krossas.

COME ON UNITED!

Mikael Österdahl | 15:52 Mourinho: Jag litar på alla

”Tanken är att jag litar på alla. För Smalling är det andra matchen på tre dagar, för Bailly skulle det vara tredje matchen på sex dagar.” Så förklarar José Mourinho att Smalling startar som mittback bredvid Jones idag.

”Alla lag i Premier League är starka och kan ta poäng på alla arenor. Jag tycker att vi spelar bra och respekterar motståndarna. Det ska vi försöka göra igen, respektera Crystal Palace och glömma deras situation i tabellen. För deras situation i tabellen har ingen relation till deras kvalitet.”

Mikael Österdahl | 15:46 Fergie prisar Mathieson

Vi repeterar startelvan, där vi förstås hittar De Gea i mål. På högerbacken har Valencia gjort sig tillgänglig och han snodde också åt sig kaptensbindeln. Jones chockar oss och är tillgänglig efter skada, han går in i startelvan som mittback. Bredvid Jones hittar vi Smalling, som föredras framför Bailly. Young tar hand om vänsterbacken.

På det defensiva mittfältet är Fellaini tillbaka, efter att ha missat matchen i Moskva. Matic tar givetvis en plats, vilket betyder att Herrera bänkas.

I offensiven är det återigen Mata, Mkhitaryan och Rashford som får chansen bakom Lukaku. Trots den fina prestationen i onsdags får Martial nöja sig med att värma bänk.

Tidigare idag berättade vi att Stuart Mathieson gör sin sista match som reporter på Manchester Evening News. Detta har framför allt uppmärksammats av journalisterna som bevakar United. Men inte bara journalisterna. Sir Alex Ferguson passade på att dela ut en utmärkelse till Mathieson.

Mikael Österdahl | 15:37 FA-cupfinaler

Manchester United har mött Crystal Palace i FA-cupfinal två gånger i totalt tre matcher. Säsongen 1989/90 jagade Alex Ferguson sin första titel som Unitedmanager.

Palace bjöd emellertid på oväntat bra motstånd på Wembley och slog till först genom O’Reilly. United kvitterade genom Bryan Robson och efter en timme tog United ledningen genom Mark Hughes.

Ian Wright kvitterade dock och det gick till förlängning, då Wright slog till direkt. Tiden försvann väldigt snabbt och Palace gick mot sin första titel någonsin. Genom Hughes räddade United emellertid matchen till omspel.

Omspelet blev inte lika målrikt och inte lika händelserikt. Det spelade mindre roll, då United vann. Vänsterbacken Lee Martin blev hjälte med matchens enda mål.

Manchester United var tillbaka i FA-cupfinal fyra år senare, då hade medaljsamlingen utökats med cupvinnarcupen, ligacupen och ligan (två gånger). Palace fick vänta 26 år… och ställdes igen mot Manchester United.

Dramatik igen. Palace tog ledningen genom Puncheon efter 78 minuter. Managern Pardew dansade. Palace höll bara i tre minuter, sedan skickade Juan Mata in kvitteringen. Chris Smalling tog en utvisning efter 105 minuter, vilket givetvis stärkte Uniteds chanser. United är ju oslagbara med tio spelare i FA-cupfinaler. Det blev Jesse Lingard som fick bli hjälte.

Mikael Österdahl | 15:24 Fyra för att hålla avståndet

Inför den här omgången hade United fem poäng och tio mål ner till Tottenham. Londonlaget vann med 4-0 borta mot Huddersfield i dagens tidiga match. Därmed ska United vinna med minst fyra mål idag för att behålla samma avstånd till Tottenham.

Utan att vara respektlös mot Crystal Palace – de är ju faktiskt värdelösa med mängder av skador – så ska en fyramålsseger inte vara några problem alls för United idag.

Mikael Österdahl | 15:14 Vad måste Martial göra?

Anthony Martial bänkas alltså på nytt. Det är inte utan att en undrar vad fransmannen måste göra för att leta sig in i startelvan. Jag förstår det verkligen inte, om det nu inte är så att han inte är 100 procent fit. Men då borde han ju inte sitta på bänken heller.

Notabelt är att Victor Lindelöf är utanför truppen idag också, detta trots att United har sju försvarare i matchtruppen. Lite märkligt, för dagens match har anledning att vara en bekväm tillställning för försvararna. Dessutom är det ju en match där Lindelöfs passningsfot hade lämpat sig väl.

Bailly petas till förmån för Smalling, vilket jag kan tycka är märkligt.

Att Fellaini går före Herrera borde vi ha lärt oss så här dags. Offensivt är det, bortsett från Martials frånvaro, inte mycket att orda om.

Mikael Österdahl | 15:04 Palaces startelva

Så har vi även fått Crystal Palaces startelva. Där noterar vi att Scott Dann saknas och han sitter heller inte på bänken. Istället går Delaney in i mittförsvaret.

Mikael Österdahl | 15:01 Dagens startelva

Så har vi fått en startelva och den består, som alltid, av elva spelare! Lukaku startar, liksom Jones och Fellaini. Däremot är Bailly och Martial på bänken.

Mikael Österdahl | 14:56 Tummen upp från Lukaku

Jo, även Romelu Lukaku fanns bland spelarna som vandrade in på Old Trafford. Lukaku gjorde tummen upp, så vi förutsätter att han är spelklar, rapporter om skada till trots!

Mikael Österdahl | 14:54 Martial och Fellaini i truppen

Anthony Martial är definitivt med i truppen idag. Likaså Marouane Fellaini. Det kan vi konstatera då United har släppt bilder från när spelarna anlände till Old Trafford.

Romelu Lukaku syns inte till men det behöver inte betyda så mycket, då det bara var sex spelare som fångades på bild. Förutom Martial och Fellaini ser vi även Rashford, McTominay, Smalling och Mkhitaryan på bilderna.

Startelvan kommer om fem minuter.

Mikael Österdahl | 14:20 Mathiesons sista match

Jag har ofta varit kritisk mot Manchester Evening News. Lokaltidningen i Manchester borde givetvis ha den allra bästa bevakningen av Manchester United. Så är det inte. De nationella tidningarna är regelbundet etta, tvåa och trea på bollen.

MEN har dock haft en journalist som har kunnat mäta sig med de större tidningarnas Unitedkorrespondenter. Den journalisten är Stuart Mathieson. Vad gör MEN? De ger Mathieson sparken.

Det är så ovärdigt. Skamligt! Istället för att satsa på initierad bevakning av United förefaller det vara så att MEN tänker gå all in på värdelös clickbait.

Mikael Österdahl | 14:01 Oavgjort för juniorerna

Juniorerna fick nöja sig med 1-1 borta mot Everton. Efter en mållös och händelsefattig första halvlek öppnade matchen upp sig i andra halvlek. Everton tog ledningen nästan omedelbart efter halvtid. Uniteds kvittering kom då inhopparen Largie Ramazani slog till på Mason Greenwoods framspelning.

United hade det mesta av spelet men Everton kändes lite vassare offensivt, framför allt var starkare i straffområdena. På tilläggstid var Everton mycket nära att avgöra men bollen gick i ribban. Totalt sett får oavgjort anses vara rättvist.

Vi återkommer med mer om matchen!

I Huddersfield har Premier League-omgången börjat och när jag slår igång matchen ser jag att Tottenham har 3-0 efter en halvtimme. Harry Kane med det första och det tredje målet, Ben Davies däremellan. Så den matchen kan vi redan nu lägga till handlingarna med ett konstaterande att Tottenham är ruskigt vassa på bortaplan.

Mikael Österdahl | 13:36 Lukaku tveksam till spel

Tråkiga nyheter två och en halv timme från avspark, då det meddelas att Romelu Lukaku är tveksam till spel, efter att ha fått en smäll. Hur det blir med Lukakus medverkan får vi besked om senare.

Roligare är då att juniorerna har gått ikapp till 1-1. Inhopparen Largie Ramazani avslutade snyggt efter briljant förarbete av Mason Greenwood. (Tio minuter kvar att spela.)

Mikael Österdahl | 13:08 Fotbollsväder

Det är riktigt fotbollsväder i Manchester idag, inte för att det hindrar fanzineförsäljarna att göra sitt. Red News kör nytt nummer exklusivt för den här matchen.

United We Stands nummer är inte lika färskt. Och de gör reklam med en bild från en säsong då United inte spelade i Champions League.

I juniormatchen är andra halvlek fem minuter gammal. Everton öppnade målskyttet för några minuter sen, efter en imponerande nick.

Mikael Österdahl | 12:28 När Darmian var kung

Hur lätt är det egentligen att möta Crystal Palace? Jo, det är så lätt att till och med Matteo Darmian kan framstå som världens bästa spelare. Det var i april 2016 som Darmian var huvudperson när United vann med 2-0 mot Palace på Old Trafford.

Först slog Darmian ett superbt inlägg som en motståndarförsvarare tvingades skicka in i eget mål. Sedan drog Darmian till med sitt bästa mål för Manchester United.

Ja, nu har ju Darmian bara gjort ett mål för United. Men han lär näppeligen göra ett bättre än det där målet mot Palace.

Mikael Österdahl | 11:38 Juniorerna mot Everton

Nu ska du givetvis sätta på MUTV (finns på Viaplay) för att se Uniteds juniorer i bortamatchen mot Everton. Det är första matchen för säsongen som visas i direktsändning.

Avspark 12.00.

Det är  många spelare att hålla ögonen på idag, inte minst U16-spelaren Mason Greenwood, som startar som vänsterytter. Det är första chansen från start för Greenwood. Arnau Puigmal debuterade förra veckan och slog till med ett vackert frisparksmål. James Garner på mittfältet och Brandon Williams på vänsterkanten är nya för säsongen. Försvarsklippan Lee O’Connor är alltid sevärd, liksom den offensiva mittfältaren Aidan Barlow.

United är just nu femma i tabellen, Everton är fyra på bättre målskillnad. Liverpoollaget har dock en match mer spelad, precis som Derby (en poäng före) och Liverpool (två poäng före). Manchester city toppar tabellen, fem poäng före United.

Angel Gomes är inte tillgänglig för juniorerna idag. Han har rest med U17-landslaget till Indien för att spela VM.

Mikael Österdahl | 10:50 Lagnyheter

Anthony Martial syntes inte till när Uniteds spelare igår checkade in på Lowry Hotel inför dagens match. Tydligen är sova hemma kvällen före match något som bara gäller ibland.

Nu betyder inte det nödvändigtvis att Martial är otillgänglig idag. Han bor ganska nära hotellet och ansluter regelbundet vid en annan tidpunkt än lagkamraterna.

Att Martial ändå är indisponibel styrks tyvärr dock, då Manchester Evening News fångade 20 spelare utanför hotellet. José Mourinho brukar nämligen ta ut just 20 spelare till matcherna. Med frågetecken på ett antal spelare kan det dock tänkas att han plockade ut en extra just den här gången. Får vi hoppas.

Målvakter: De Gea, Romero, Pereira
Försvarare: Valencia, Bailly, Lindelöf, Jones, Smalling, Blind, Darmian, Young
Mittfältare: Matic, Fellaini, McTominay, Lingard, Herrera, Mata, Mkhitaryan
Anfallare: Lukaku, Rashford

Vi noterar annars att Valencia, Jones och Fellaini alla har gjort sig tillgängliga. Om det nu inte fortfarande hänger frågetecken över försvararna, att åtta försvarare är med i truppen tyder på det.

Startelvan spekulerade jag kring i min införrapport igår och jag ser ingen anledning att ändra något där.

Mikael Österdahl | 10:01 Tre poäng, många mål

Idag vill jag se Manchester United starta i ett ursinnigt tempo. Full fart från avspark. Jag vill se en hög, intensiv och aggressiv press. När vi anfaller ska många spelare följa med.

ATTACK, ATTACK!
ATTACK-ATTACK-ATTACK!

Crystal Palace ligger ner. Idag ska vi sparka på den som ligger. När vi har gjort det ska vi strö salt i såren. Efter en halvtimme ska det vara kö hos Roy Hodgson med motståndarspelare som bönar och ber om att få bli utbytta.

Vi ska vinna och vi ska vinna stort. Sådan är kravbilden idag.

Det finns inga lätta matcher och bollen är rund och motivation slår klass och bla, bla, bla. Fuck that!

En hemmamatch mot Crystal Palace är i september 2017 en enkel match. Vi får ingen enklare uppgift den här säsongen. Att det blir tre poäng, det har jag redan ristat in i tabellen. Frågan är hur många plusmål vi får med oss. Det kan ju faktiskt tänkas bli avgörande i slutändan.

Manchester Uniteds spelare får givetvis inte tänka som jag tänker. Men de är professionella fotbollsspelare, så jag förutsätter att de inte tänker så.

Ett hattrick av Romelu Lukaku och en sjätte hållen liganolla för David de Gea, det ser jag närmast som självklarheter. Anthony Martial kommer att springa i åttor runt motståndet. Inför andra halvlek placerar han förmodligen tyngder i skorna, för att åtminstone jämna ut det lite.