Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Motståndarkollen: Manchesterlagen har redan skaffat sig en lucka

Embed from Getty Images

En ungefärlig femtedel av Premier League är spelad och vi tänkte ta tillfället i akt och komma med en lägesrapport fylld av förhastade slutsatser. Efter sju omgångar är de båda Manchesterlagen överlägsna, med fem poäng och tio mål ner till närmaste konkurrent.

Istället för en traditionell genomgång match för match kör vi den här gången istället genomgången lag för lag.

Manchester city: Laget att slå

Manchester city har i augusti och september varit ligans bästa lag. Efter en knackig start – med bara 1-1 borta mot Everton och sedan seger först på tilläggstid mot Bournemouth – har city kört över allt motstånd.

Offensivt öser city in mål. Defensivt släpper de inte till någonting. Ja, de är helt enkelt väldigt bra.

Embed from Getty Images

Så, vad ska vi hoppas på? Tja, det är väl det att city öppnade precis lika starkt förra året. De har i flera år haft en förmåga att i perioder se fantastiska ut för att sedan kollapsa.

Manchester United: Vad betyder ett spelschema?

Manchester United har i stort sett varit lika bra som city. En skillnad finns dock: United har haft ett klart enklare spelschema hittills. Därmed har United fortfarande en del att bevisa, innan vi tvärsäkert kan slå fast att United slåss om titeln.

12, 13, 15, 16, 17, 18 och 20 är placeringarna för lagen som United har spelat mot. Nu påverkar förlusterna mot United givetvis. Flera av motståndarna har förhoppningar om en plats på tabellens övre halva och United har ännu inte mött någon nykomling.

Tottenham: Kan de lära sig att vinna på Wembley?

På bortaplan har Tottenham imponerat stort, undantaget avslutningen mot West Ham. Kollapsförsök till trots räckte det ändå till seger mot West Ham. Totalt fyra segrar på fyra, med 12-2 i målskillnad på bortaplan. Det är ruggigt starkt.

Hemma… ja, hemma är ju inte längre White Hart Lane. På Wembley är det inte lika kul, bara två poäng på tre matcher. Men det är tre matcher som Tottenham borde ha vunnit, även den mot Chelsea. Spelet fungerar och till slut ska väl bollen ramla in?

Embed from Getty Images

Som jag ser det är Tottenham den enda potentiella utmanaren till Manchesterlagen. Men precis som de senaste säsongerna kommer de nog bara att vara ganska nära.

Chelsea: I London försvaras ingen titel

Min känsla efter sju omgångar är att Chelsea är markant sämre än förra säsongen. Igår var de tämligen chanslösa hemma mot Manchester city, även om resultatet (1-0 till city) indikerar att det var en jämn match. De imponerade inte mot Arsenal, de imponerande inte mot Tottenham (även om de blev seger då).

Nye anfallaren Morata har inlett bra men bakom finns ingenting. När Morata gick sönder igår tyckte Conte att hans bästa alternativ var att spela utan anfallare.

Embed from Getty Images

På förhand var det många som ifrågasatte om Chelseas bredd skulle räcka till, nu när de också har Europaspel att oroa sig för. Hittills har inga frågetecken rätats ut, snarare tvärtom.

Contes framtid är fortfarande oviss. Jag kan tänka mig att han i vår offrar ligan och satsar helt och hållet på Champions League. Men jag kan inte tänka mig att Chelsea vinner Champions League.

Arsenal: Detta är deras nya nivå

När vi summerar säsongen kommer Arsenal ha fler segrar än oavgjorda och förluster tillsammans. De kommer emellertid inte att vara i närheten av förstaplatsen och de får kämpa väldigt hårt för att ta sig tillbaka till Champions League.

Burnley: Borta bäst

Burnley har nu åtta poäng på fyra bortamatcher. Därmed har de överträffat förra säsongens prestation. Detta trots att förmodade topplag som Chelsea, Tottenham, Liverpool och Everton har stått för motståndet.

Sean Dyche förefaller vara ett geni. Metoderna kan tyckas enkla men hans lag, som i bästa fall består av mediokra spelare, gör så oerhört få misstag. Dagens seger mot Everton är väldigt talande. Everton hade förvisso 23-5 i avslut och 63 procents bollinnehav men kändes ändå uddlösa, illustrerat av blott fyra avslut på mål.

Burnley slipper bekymra sig för nedflyttningsstrid den här säsongen också.

Liverpool: Älskvärt försvarsspel

Liverpool skjuter mest i Premier League. Liverpool tillåter nästan färst skott i ligan. När det ser ut så borde laget också vara ett av de absolut bästa. Det är de inte.

Att de har gjort åtta mål färre än United och nio färre än city är ingen slump. Att det bara är tre lag som har fler insläppta är ingen slump.

Liverpools många skott beror till stor del på att de är skottvilliga snarare än att de ofta kommer till väldigt bra lägen. Inte alls olikt hur det var för Manchester United förra säsongen.

Embed from Getty Images

Defensivt bjuder de däremot väldigt ofta motståndarna på väldigt bra lägen. Det blir helt enkelt farligt varje gång motståndarna tar sig framåt.

Watford: Silva redo för större uppdrag

Watford gillar att byta sina managers. När Marco Silva om inte allt för länge blir utbytt är det emellertid inte Watford som initierar bytet. Silva är för bra för att vara manager i Watford. Så länge han inte redan under pågående säsong hittar ett större uppdrag blir det här en riktigt bra säsong för Watford. Andraplatsen från 1982/83 kan de givetvis inte matcha men en stabil plats på övre halvan är inom räckhåll.

http://gty.im/852315950

Newcastle: Etablerar sig

Newcastle ansågs på förhand vara den bästa nykomlingen. Redan efter sju omgångar tycker jag att vi kan bekräfta att det är så. Brighton och Huddersfield lär kämpa i botten i vår, Newcastle grejar nytt kontrakt utan problem.

West Brom: 31 poäng från semester

West Brom har nio poäng på sju matcher. Någon gång i vår når de 40 poäng, vilket vi godtyckligt har kommit överens om betyder nytt kontrakt. Då går de på semester. Nästa säsong upprepar Tony Pulis proceduren.

Huddersfield: 0-0 räcker inte

Efter den fina starten har Huddersfield nu bara två poäng på fem matcher. Värre är att laget på de matcherna bara har gjort ett enda mål. De kommer sakta att leta sig nedåt i tabellen och kan rikta in sig på nedflyttningsstrid.

Southampton: Borde ha behållit Puel

Beslutet att sparka Claude Puel ter sig rätt korkat. Mauricio Pellegrino är liksom ingen märkbar uppgradering. De har varit topp 8 fyra år i rad. Den här säsongen blir det några placeringar sämre.

Stoke: –

Jag har ingenting att säga om Stoke.

Brighton: Bättre lycka nästa gång

Brighton är på väg uppåt. Det kan tyckas vara en märklig kommentar då jag tippar att de kommer att åka ur. Men de är snart tillbaka och då är de bättre rustade för Premier League.

West Ham: I väntan på att Bilic ska få gå

Slaven Bilic har en förmåga att trolla fram en seger när han verkligen behöver det. Förr eller senare – men kanske först efter säsongen – byts Bilic ändå ut och då kan West Ham lyfta i tabellen.

Everton: När får Koeman lämna?

Spelschemat har varit elakt, då Everton har haft Manchester city, Chelsea och Manchester United på bortaplan samt Tottenham på hemmaplan (vilket ju är svårare än att möta Tottenham borta). Men det räcker inte som ursäkt, inte med de pengar de satsade under sommaren.

Embed from Getty Images

Frågan är inte om utan när Ronald Koeman ska få sparken.

Swansea: Nedflyttningsstrid igen

Swansea klarade sig med nöd och näppe kvar i Premier League förra säsongen. Att matcha det resultatet är det bästa de kan hoppas på.

Bournemouth: Har Howes magi tagit slut?

Bournemouth har länge överpresterat under managern Eddie Howe. Det borde inte vara tal om att de ska kämpa om att klara sig kvar i Premier League, det borde vara tal om att de ska kämpa för att klara sig kvar i League One. Men du kan inte överprestera hur länge som helst och någon gång tar Howes magi slut. Det finns dock tillräckligt många dåliga lag för att Bournemouth ska greja nytt kontrakt igen.

Crystal Palace: Hej då

Sju förluster på sju, noll gjorda mål. Det är liksom inte så bra. Efter den starten skulle det vara sensationellt om de klarar sig kvar.