Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: En ledig helg för nerverna

Embed from Getty Images

Snart är det dags för Manchester United igen. I väntan på det bjuder vi på aktivitetsförslag inför nästa landslagspaus. Dessutom snackar vi om Romelu Lukaku, Victor Lindelöf och Henrikh Mkhitaryan. Vidare behandlas ligacupen, orättvisor och Mourinhos matchande av truppen.

Vad gör du när det är landslagsuppehåll?

Björn Appelgren: Jag tar fotbollspaus. Ledig helg för nerverna kan man säga.

Gustav Brinck-Larsen: Våndas över hur många Unitedspelare som kommer komma tillbaka med skador. Och, kollar på landskamper.

Mikael Krekula: Försöker supa ner mig så tidigt som möjligt.

Lee Sernehov: Hus- och trädgårdssysslor

Marcus Beijar: Försöker följa med kvalmatcherna och landskamperna, men det går rätt trögt. Förr såg jag tjusningen i kvalen, men nu är det mest transportsträcka och hopp om att ingen spelare skadar sig.

Mikael Österdahl: Jag köper såna där rutade kollegieblock. Sedan ritar jag ett kryss i en ruta varje sekund. När jag fyller i den sista rutan i det åttonde blocket vet jag att det är dags för Manchester United.

Embed from Getty Images

Uniteds klubbrekord är 46 mål på en säsong (Denis Law 1963/64). Slår Romelu Lukaku det före eller efter nyår?

Björn Appelgren: Jag tror att Laws rekord står sig även efter den här säsongen. Men jag har gärna fel.

Gustav Brinck-Larsen: Drömmen vore att han gör mål nummer 46 och 47 i CL-finalen. Lukaku har ju visat sig vara exakt vad vi behövde, en anfallare som håller sig längst fram och enbart fokuserar på att göra mål. Fortsätter han utvecklas och slipar bort de få brister han har (förstatouchen, som emellanåt sviker) är han en helt komplett anfallare om två, tre år.

Mikael Krekula: Säga vad man vill om Lukaku, men mål kan han göra. Åtminstone hittills. Det ska bli intressant att se hur det ser ut i de stora matcherna. Tar man den senaste matchen mot Crystal Palace var han tämligen blek, men gjorde ändå mål. Kommer han göra mål mot city trots att spelet inte klaffar?

Lee Sernehov: Tror att Lukaku kommer att sluta på 30-35 mål totalt och det är bra och klart godkänt.

Marcus Beijar: Jag väntar verkligen på oktober för Lukakus del. Dels för att smekmånaderna är förbi då, dels för att han testas mot Liverpool, Tottenham och Chelsea. Jag sa tidigare att jag tror att han gör 25 mål denna säsong, och nånstans där tror jag han landar.

Mikael Österdahl: Vi lever i en tid där målrekord slås på löpande band. Men 46 är väldigt många mål. Blir intressant att se hur det blir med speltiden när Zlatan är tillbaka. Oavsett ska Romelu sopa mattan med sitt eget personbästa (26 mål).

Embed from Getty Images

Managers som Mourinho och Guardiola är kritiska mot ligacupen. Borde turneringen skrotas?

Björn Appelgren: Mourinho och Pep kan ju välja att se fördelarna med den, till exempel att matcha rotationsspelare och testa ungdomar.

Gustav Brinck-Larsen: Man kan ju tycka att en engelsk cup bör räcka, alltså antingen Liga- eller FA-cup. Samtidigt har ju lagen två spelare per position, och om man inte vill prioritera en cup kan man ju använda de som spelar mindre i ligan samt en del juniorer. Så man tycker ju att dom borde klara av det utan att gnälla.

Mikael Krekula: Nej, den är helt underbar ju. Om den är så kass kan han ju spela Tuanzebe, McTominay och gänget, men det gör han ju inte riktigt ändå. Då slipper han slita på spelare som annars spelar mycket.

Lee Sernehov: Nej, det är ett bra sätt för stora klubbar att lufta spelare och det är en grym chans för mindre klubbars spelare att få komma till dom stora arenorna

Marcus Beijar: Inte sett tjusningen i den turneringen på länge. Blev inte bättre i och med årets fadäser med lottningarna. Skrotad lär den inte bli, men den borde inte påfresta PL-lagen som den gör idag.

Mikael Österdahl: Absolut inte. Vi ska givetvis inte drar på antalet matcher, snarare tvärtom!

En annan managerkritik är att det är fel att lagen som spelar i Europa på onsdagar ibland måste spela i ligan på lördagen efter. Håller du med?

Björn Appelgren: Vill man vara med i alla tävlingar får man nog tugga i sig att schemaläggningen inte fungerar perfekt. Men visst, jag förstår att den påverkan tv och ekonomi har på speldagarna kan irritera ur ett sportsligt perspektiv.

Gustav Brinck-Larsen: Personligen tycker jag det ofta låter som dåliga bortförklaringar. Rotera laget korrekt så skall spelarna vara fräscha. Har du inte spelare att rotera med har du gjort ett dåligt lagbygge.

Mikael Krekula: Jag kan tycka att det blir en aning orättvist om något annat lag som spelat onsdag får spela på söndag istället. Men rent generellt har jag lite sympati där.

Lee Sernehov: Ja, engelska FA måste kunna justera spelschemat efterhand som lag går vidare i CL. PL får ju spelas fredag till måndag så det borde inte vara omöjligt att flytta matcher vid behov

Marcus Beijar: Det är klart att det blir en vilodag färre, men samtidigt styr tv-avtal och andra matcher så pass mycket att man måste förstå att det blir svårt att genomföra. Lyxproblem kan jag tycka.

Mikael Österdahl: Bullshit! Att lag får olika lång vila inför en match har ingen inverkan alls på resultaten, förkunnade Gabriele Marcotti i senaste avsnittet av The Game. Men givetvis bekvämt för till exempel Conte att kunna skylla på det istället för att erkänna att han senast blev fullständigt utmanövrerad av Guardiola.

Embed from Getty Images

Henrikh Mkhitaryan öser in assists. Är han nu en nyckelspelare i det här laget?

Björn Appelgren: Nej. Hans assist känns ibland mer som tillfälligheter än resultatet av att vara en nyckelspelare. Men han är på rätt väg.

Gustav Brinck-Larsen: Han är inte ”opetbar” som Matic och Lukaku, men han är i skiktet precis därunder. Hans senaste matcher har inte varit klockrena, och sist bröts ju en naturlag då Mkhitaryan byttes ut före Mata, så om han inte steppar upp finns risken att han snart får se någon match från bänken.

Mikael Krekula: Ja, det verkar ju så. Även om spelet inte alltid stämmer för honom så kommer poängen. Låt oss hoppas att även spelet börjar stämma så har vi en poängspelare av rang, om vi inte redan har det…

Lee Sernehov: Ja, han börjar växa in i sin roll som Unitedspelare, liknar mer och mer den Henrikh Mkhitaryan som kom från Dortmund

Marcus Beijar: Ja, det är han. Framspelningar underskattas rätt mycket i dagens fotboll, och Mkhitaryan är trots allt en poängspelare (det var han i Dortmund också) bra nog för att ta United till den absoluta toppen. Hittar han bara jämnheten så blir det riktigt bra.

Mikael Österdahl: Det skulle jag inte påstå. Inte än i alla fall. För att nå dit behöver han vara den som gör skillnaden när vi vinner med 1-0 mot Southampton, inte den som gör ett par poäng när vi leker med CSKA Moskva.

Embed from Getty Images

När får vi se Victor Lindelöf i startelvan i Premier League?

Björn Appelgren: När inga andra alternativ finns tillgängliga.

Gustav Brinck-Larsen: Inom två månader kommer ju säkerligen två av de andra mittbackarna vara skadade så att han är enda alternativet. Om inte så blir fallet kanske matchen hemma mot Brighton den 25 november är en lämplig debutmatch.

Mikael Krekula: Ganska snart tror jag ändå, när det börjar bli tätt med matcher och man kanske prioriterar någon CL-match framför en enklare hemmamatch i ligan eller så. Om inte annat så lär någon mittback gå sönder snart.

Lee Sernehov: I PL tror jag det tar ett tag om inte skador/avstängningar ger honom chansen. Men vem vet snart är där 3 cuper igång samtidigt som PL

Marcus Beijar: Hemma mot Huddersfield den 21 oktober.

Mikael Österdahl: När Mourinho inte anser sig ha något annat alternativ.

Embed from Getty Images

Nu börjar vi få ett hum om hur Mourinho värderar spelarna. Är det någon spelare du tycker får för lite speltid?

Björn Appelgren: Jag är nöjd. Det går ju bra. Kan visserligen tycka att TFM (utlånad, jag vet) och Tuanzebe kunde ha matchats mer. Typ användas på det sätt som Mou valt att använda VNL. Kanske att Herrera borde fått lite mer speltid, men han är ingen startspelare med tanke på vilken uppsättning vi har på det centrala mittfältet just nu.

Gustav Brinck-Larsen: När det går så bra som det gör är det ju svårt att hävda att någon som inte får spela borde få spela. Det enda jag kan tycka är att våra yngre killar (Tuanzebe, McTominay med flera) borde ha kunnat få några minuter i någon avgjord match. Men på det stora hela, nej.

Mikael Krekula: Nja, det vet jag inte. Det känns som att de bästa spelarna spelar mest nu. Kanske lite mer speltid till Martial. Sedan hade jag gärna sett att Shaw på ett eller annat sätt skolades in eftersom han i grunden är den bästa vänsterbacken, som helhet.

Lee Sernehov: Carrick hade jag velat se mer av, men det kommer väl snart när spelschemat blir tuffare

Marcus Beijar: Svårt att inte säga Anthony Martial, trots allt. Ja, han får sina inhopp men med tanke på att han haft en bra höst hade jag gärna sett honom spela mer. Hade också gärna sett Tuanzebe spela över huvud taget, men där verkar speltiden sitta otroligt hårt åt.

Mikael Österdahl: Anthony Martial ska givetvis spela mycket mer. Sen var det närmast kriminellt att Axel Tuanzebe inte fick spela andra halvlek i Moskva. Totalt är jag ändå nöjd med hur Mourinho har hanterat truppen.

Okej, vilka spelare borde då få mindre speltid?

Gustav Brinck-Larsen: Nej, av samma anledning som ovan. Men jag hade gärna sett Mourinho spara nyckelspelare i slutet på avgjorda matcher på ett annat sätt än vad han gjort hittills. Typ Matic, typ Lukaku. Men sammantaget har laget matchats bra hittills, förutsatt att de spelarna som spelar mycket kan hålla uppe energin när vi kommer till mars, april och maj…

Mikael Krekula: Jag kan tycka att Micki borde blivit utbytt fler gånger, eller kanske till och med petad nån gång. Även Mata och Lukaku. Jag menar inte att någon ska bli petad helt, då konkurrensen är tuff framåt, men man hade kunnat dela upp det hela för att således få mindre speltid på spelarna framåt. Men Daley Blind kan jag tycka får spela oförtjänt mycket vänsterback.

Lee Sernehov: Har inget bra namn på vem som borde få mindre. Tycker det funkar bra med den rotationen som Mou kör med nu

Marcus Beijar: I och med att Rashford går att alternera så väl som anfallare som högerytter skulle det finns möjlighet att ge Martial speltid den vägen. I ligacupen tycker jag helt sonika att Tuanzebe ska peta vem som i mittlåset.

Mikael Österdahl: Tycker att Mata, Mkhitaryan och Rashford borde rotera på de två platserna bredvid Martial och Lukaku offensivt. Totalt sett lite mindre speltid var för dem och mycket mer för Martial. Sen borde Mourinho plocka av Lukaku (framför allt) och Matic egentligen varenda gång chansen uppstår (som i Moskva).