Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Liverpool – Manchester United

Embed from Getty Images

Ökenvandringen benämnd landslagspausen är äntligen förbi och det vankas Premier League-fotboll igen. Den åttonde omgången inleds med Liverpool – Manchester United på Anfield, en match som, som vanligt, gäller så mycket mer än bara tre poäng. United är obesegrat och går, om än kanske tillfälligt, upp i ensam serieledning vid oavgjort eller seger. Liverpool är tabellsjua och redan nu sju poäng efter United och city.

Manchester United

Manchester United reser till Liverpool och Anfield med tre raka ligasegrar men också en del skadebekymmer i bagaget. Borta är, förutom långtidsskadade Zlatan Ibrahimovic och Marcos Rojo även Marouane Fellaini (som åkte på en knäskada under Belgiens möte med Bosnien), Paul Pogba och Michael Carrick. Idiotin att såväl Fellaini som en småskadad Romelu Lukaku fick minuter för ett redan VM-klart Belgien är svår att ta in. Nu står José Mourinho med två reella mittfältsalternativ defensivt medan Lukaku, som matchats hårt under säsongsinledningen, minsann hade mått bra av att återhämta sig de gångna veckorna.

Embed from Getty Images

David De Gea är hel och ren efter att ha vilat i Spaniens möte med Israel och vaktar målet på Anfield. Den stora knäckfrågan inför lördagen finns framför De Gea. Hur många försvarsspelare plockar Mourinho in? Med tanke på bristen på alternativ på det centrala mittfältet och det faktum att Liverpool trots allt är ett lag med tyngd och kompetens framåt är det inte alls osannolikt att Chris Smalling, Eric Bailly och Phil Jones alla startar. Det med Ashley Young och Antonio Valencia som offensiva ytterbackar.

På mittfältet finns egentligen bara Ander Herrera och Nemanja Matic att tillgå. Herrera har fått sparsamt med speltid i höst och fanns inte med i den spanska landslagstruppen medan Matic matchat under veckorna som gått. Matic trivs klart bäst ihop med Paul Pogba och har falnat lite efter en riktigt bra inledning på säsongen. Tänder han till nu?

Embed from Getty Images

Framåt lär Lukaku få sällskap av åtminstone Marcus Rashford. Trots att England var VM-klart valde Gareth Southgate att matcha Rashford mot Litauen. Han klev av planen skadefri och trots att Anthony Martial torde vara lika långt fram i spekulationerna om en startplats lär det bli Rashford och Henrikh Mkhitaryan som flankerar Lukaku. Juan Mata får därmed ingen plats från start. Personligen skulle jag inte vara förvånad om Jesse Lingard finns med i snacket om en plats offensivt. Lingard tenderar att finnas med i de mest otippade av matcher, med rätt skrynkliga resultat som följd.

Möjlig startelva:

De Gea
Valencia, Jones, Bailly, Smalling, Young
Matic, Herrera
Mkhitaryan, Lukaku, Rashford

Liverpool

Liverpool har vunnit två av sina fem senaste ligamatcher och gick in i landslagspausen med ett 1-1-resultat från St James Park i ryggen. Tidigare Liverpoolspelaren Jonjo Shelvey och hans Newcastle krympte ytor och blottade det som, även denna säsong, är Liverpools stora akilleshäl. Försvarsspelet funkade inte i allmänhet och speciellt inte vid 1-1-målet i synnerhet. Varken Joel Matip, Dejan Lovren eller Ragnar Klavan är mittbackar som vinner titlar åt Liverpool. Hur länge det tar innan Jürgen Klopp begriper det är oklart.

Embed from Getty Images

Målvaktsfrågan är ett annat stort frågetecken. Klopp har gett sina två medelmåttor Simon Mignolet och Loris Karius chansen denna säsong. Troligt är att Mignolet spelar mot det som trots allt är rätt högkalibrigt motstånd på lördag. I backlinjen lär Klopp fortsätta med Matip och Lovren som mittbackspar medan Alberto Moreno och Trent Alexander-Arnold väl får ses som de främsta alternativen på yttrarna.

På tremannamittfältet har Philippe Coutinho kommit fram till att det är roligare att spela fotboll än att surt titta på. Han blev målskytt sist och är mannen att neutralisera för Matic. Utöver Coutinho lär Georginio Wijnaldum och lagkaptenen (ja, han är det) Jordan Henderson spela centralt. Framåt ska Klopp fylla luckan efter skadade karatekiden Sadio Mané. Troligt är att Roberto Firmino tar plats bredvid Daniel Sturridge och nyförvärvet Mohamed Salah. Mot Newcastle bytte Klopp ut hela sin topptrio, det vill säga Sturridge, Mané och Salah. Varken Alex Oxlade-Chamberlain, Firmino eller Dominic Solanke hade någon avgörande effekt då.

Embed from Getty Images

Möjlig startelva:

Mignolet
Alexander-Arnold, Matip, Lovren, Moreno
Coutinho, Henderson, Wijnaldum
Firmino, Sturridge, Salah

Historik

Nutidshistoriken mot Liverpool är ingen vidare pigg läsning. De senaste fyra matcherna har gett totalt tre poäng, i form av tre oavgjorda och en förlust. Ser vi på de senaste matcherna på Anfield kan vi räkna in lite bättre siffror då vi där har två segrar, en oavgjord och en förlust på de fyra senaste. Senaste segern på Anfield kom i januari 2016 då Rooney avgjorde i 78:e minuten i en 1-0-seger. Ser vi längre tillbaka i historien är det bara på Anfield Liverpool har plusstatistik på United. Såväl i Premier League som totalt sett är United bättre.

Visste ni att…

..första ligamötet mellan Liverpool och det som då var Newton Heat spelades för nästan exakt 122 år sedan. I dåvarande Second Division vann Liverpool med 7-1 på Anfield den 12 oktober 1895. De våra repade mod och tog revansch hemma den 2 november på Bank Street. Slutresultatet skrevs till 5-2.

Matchfakta

Liverpool
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 8
Tid: Lördagen den 14 oktober 2017, 13.30
Plats: Anfield, Liverpool
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Carrick (vad, inget datum)
 • Fellaini (knä, slutet oktober)
 • Ibrahimovic (knä, december)
 • Pogba (hamstring, slutet oktober)
 • Rojo (knä, slutet november)
Tveksamma:

 • Jones (knä)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 2:a6-1-021-219
Borta:6:e2-1-07-27
Bästa målskytt: Lukaku (7)
Disciplin: 9 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V12/9BaselHCL3-0
V17/9EvertonHPL4-0
V20/9Burton AlbionHLC4-1
V23/9SouthamptonBPL1-0
V27/9CSKA MoskvaBCL4-1
V30/9Crystal PalaceHPL4-0

Liverpool

Skador:

 • Bogdan (knä, inget datum)
 • Clyne (rygg, inget datum)
 • Lallana (lår, inget datum)
 • Mané (hamstring, slutet november)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 7:e3-3-113-1212
Hemma:4:e2-1-06-17
Bästa målskytt: Salah (4)
Disciplin: 13 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O13/9SevillaHCL2-2
O16/9BurnleyHPL1-1
F19/9LeicesterBLC0-2
V23/9LeicesterBPL3-2
O26/9Spartak MoskvaBCL1-1
O1/10NewcastleBPL1-1

United mot Liverpool

Totalt: 19879-54-65272-251
Premier League: 5027-10-1373-56
Borta: 9126-21-44100-149
SENASTE MÖTENA
F2016-03-10BEL0-2
O2016-03-17HEL1-1
O2016-10-17BPL0-0
O2017-01-15HPL1-1
SENASTE BORTAMATCHER
V2015-03-22BPL2-1
V2016-01-17BPL1-0
F2016-03-10BEL0-2
O2016-10-17BPL0-0

Domare: Martin Atkinson

Assisterande: Betts, Child, fjärdedomare: Moss
M
PL 2017/18:411010
PL 2016/17:2793216
PL totalt:3251104243078
Snitt (2016-18):3,40,060,060,19
Alla domare 2016/17:3,60,050,060,21
MVOF
Dömt United:372278
Dömt Liverpool:50221315