Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Victor Lindelöf – en överflödig värvning?

Den 10 juni 2017 annonserade Manchester United att man kommit överens med Benfica om en summa på 35 miljoner euro för den svenska försvararen Victor Nilsson Lindelöf. En ung talang som Jose Mourinho identifierat. Men var det en nödvändig värvning av Manchester United?

Embed from Getty Images

Manchester United släppte in 29 mål i Premier League den gångna säsongen. Endast Tottenham var bättre på 26 mål. Arsenal, som slutade sex poäng före United, släppte in 20 stycken fler mål. Detta trots att United sällan spelade med någon renodlad defensiv mittfältare (se Matic nu). Ja, Mourinho spelade defensivt. Ja, Mourinho var noggrann med att hela laget skulle hjälpa till defensivt. Det var tydligt att Mourinho inte helt litade på sitt försvar alla gånger. Marcus Rojo gjorde förvisso sin bästa säsong i Manchester United-tröjan och Eric Bailly gjorde en bra debutsäsong men Chris Smalling gjorde samtidigt sin kanske svagaste säsong sedan han kom och Phil Jones gick mest skadad. Bakom det fanns Daley Blind, Timothy Fosu-Mensah och Axel Tuanzebe, de två sistnämnda spelade förvisso inte mittback under Mourinho men det är positioner de kan och kanske ska spela i.

United hade bra bredd i mittbackspositionen. Inte en enda spelare som är 30 år eller mer heller. Fem mittbackar som kan anses vara ungefär lika bra, lägg där till talanger som Fosu-Mensah och Tuanzebe. Kollar vi på andra topplag, hittar vi i Manchester city Kompany som är 31 och Otamendi som fyller 30 om några månader. Arsenal har både Mertesacker och Koscielny som är över 30, Chelsea har Luiz och Cahill, Real Madrid har Ramos, Juventus har Chiellini, Barzagli och Benatia. Varenda topplag i Europa har, låt oss säga, ledande och erfarna mittbackar som håller hög klass. I Manchester United finns inte riktigt den spelaren. Bailly har potential, om Jones får vara skadefri… Om Smalling… om Rojo…

Det United saknade förra säsongen och egentligen varenda säsong sedan Vidic och Ferdinand lämnade var en ledare där bak, som stod för erfarenhet och klass, som man känner att man kan lita på när det blåser snålt. Jag har inte riktigt den känslan om någon mittback i dagens Manchester United, ännu i alla fall. United försökte locka till sig Ramos tidigare, men misslyckades. Det är en sådan spelare som saknades. Som kan gå in direkt i laget, ta tag i situationen och prestera direkt.

Nu identifierade Jose Mourinho istället Victor Nilsson Lindelöf. En oerfaren svensk på 23 år. Vars största merit är att spela i den portugisiska ligan som enligt UEFAs ranking är den sjunde bästa ligan i Europa, precis före den ukrainska. I ett lag som släppte in 18 mål på 12 Champions League-matcher. Det behövs inga fler exempel, man kan man lätthet fastslå att Lindelöf inte besatt någon särskilt stor erfarenhet utan var en spelare för framtiden. Som ska vara som bäst om tre år och inte nu. Är det verkligen vad United behövde? Ännu en talang som på sikt kan bli bra? Phil Jones är fortfarande bara 25 år och bör ännu kunna utvecklas, Chris Smalling var en late bloomer och bör kunna bli ännu lite bättre, Marcus Rojo gjorde sin bästa säsong ifjol, Eric Bailly är endast 23 år och har bara gjort en hel säsong i Premier League. Underifrån kommer Axel Tuanzebe som redan gjort sex tävlingsmatcher för Manchester United, däribland mot Arsenal på Emirates. När Lindelöf var i samma ålder som Tuanzebe spelade han i den portugisiska andradivisionen. Timothy Fosu-Mensah är (mer eller mindre) ordinarie i ett Premier League-lag, har gjort 21 tävlingsmatcher för United, gjort a-landskamper för Holland och är än så länge bara 19 år.

Lindelöf har startat sex matcher och hoppat in i två hittills. Han går tydligt före en spelare som Axel Tuanzebe, trots att den senare uppenbart har presterat bättre och är yngre. Det såg vi svart på vitt mot Swansea. Det är särbehandling. För mig är Axel Tuanzebe en större talang än Victor Lindelöf. Nu har Mourinho plockat ut Lindelöf, betalat dyra pengar för honom och Mourinho är inte dum. Mourinho kan en mittback när han ser en, det är jag övertygad om. Lindelöf är redan nu en av Sveriges bästa spelare och har potential till att bli ännu bättre, det är inte vad det hela handlar om. Chelsea köpte André Schürrle istället för att ge Kevin de Bruyne chansen, det betyder dock inte att Schürrle är en dålig spelare. Chelsea gav aldrig Romelu Lukaku chansen. Eller Mohamed Salah.

När Manchester United spelade Champions League-final 2008 var Gerard Pique inte ens med på bänken. När Manchester United spelade Champions League-final 2009 och 2011 var Pique en nyckelspelare i motståndarlaget som gjorde processen kort med United.

När Manchester United förlorade hemma mot Blackburn på nyårsafton 2012 satt Paul Pogba på bänken medan Rafael Da Silva och Ji-Sung Park spelade innermittfältare. 2013 var Pogba nyckelspelare i ett lag som var bättre än Manchester United. Köper du spelare utifrån som förvisso är bra men kanske inte har det lilla extra och spelar dem istället för att ge dina egna talanger chansen kommer talangerna att byta klubb. Det hände med Pique. Det hände med Pogba. Det kommer att hända med Axel Tuanzebe och det kommer att hända med andra spelare också. Fråga bara Chelsea.


Källor: Stretford End.co.uk, Muss via Mikael Österdahl.