Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Han kom in och var rent magisk

Embed from Getty Images

Det har återigen blivit dags för frågor och svar med styrelsen och redaktionen. Den här gången diskuterar vi vilka spelare som har blivit bättre och sämre den här säsongen, backlinjen med Rojo och hur nyförvärven har skött sig. Dessutom saknar vi uppenbarligen Pogba.

Har vi fel? Berätta det för oss i kommentarsfältet!

Vilken Unitedspelare har förbättrat sig mest jämfört med förra säsongen?

Johannes Johansson: Jämfört med förra säsongen tycker jag det står mellan Phil Jones och Anthony Martial. Båda två har varit bra tidigare, men inte förra säsongen. Mitt svar blir Martial – han har varit grym stundtals!

Jacob Brunt: Sett till speltid borde Phil Jones få denna omnämning. När han väl är skadefri och gör det i ett system skapat av José Mourinho ser det väldigt bra ut. Som så ofta tidigare lär hans speltid påverkas av skador. Paul Pogba bör också nämnas för de insatser han hann med innan skadefrånvaron.

Embed from Getty Images

Mikael Krekula: Definitivt Fellaini. Han gjorde några bra matcher förra säsongen också, och kritiken var överdriven mot honom. Men den här säsongen har han höjt sig ännu mer, höjt sig till en spelare man vill se i startelvan. Han har dessutom fått ett uppsving bland supportrarna, vilket är roligt.

Björn Appelgren: Ashley Young, haha. Lite tragiskt, men sant.

Embed from Getty Images

Gustav Brinck-Larsen: Jag får säga Martial. Fellaini började ju sin uppryckning redan under förra året, men Martial hade ju en riktig dipp som han nu under hösten visat att han verkar vara ur. Så trots att han inte är helt ordinarie blir det fransmannen.

Marcus Beijar: Chris Smalling. Kanske en något orättvis jämförelse sett till hur dålig han var ifjol, men ändå.

Mikael Österdahl: Måste nog säga Martial här. Nu visar han upp sin kanske bästa form som Unitedspelare. Nu gäller det att han visar det även som startspelare. Hedersomnämnande till De Gea och Smalling.

Och vilken Unitedspelare har försämrat sig mest?

Johannes Johansson: Svårt! Sett till den senaste månaden tycker jag absolut Henrikh Mkhitaryan. Han har varit iskall och inte alls bidragit på det sätt som jag hade hoppats.

Jacob Brunt: Även om Henrikh Mkhitaryan – på sistone – har gjort sitt bästa för att få nämnas under denna rubrik så var hans förra säsong också upp- och ner. Detta gör att Ander Herrera får denna negativa omnämning. Hans insatser hittills har varit allt annat än positiva, kreativa och nyttiga.

Embed from Getty Images

Mikael Krekula: Jag vill säga Herrera, då han varit klart sämre den här säsongen än förra. Men frågan är om det inte är Luke Shaw ändå. Dålig förra säsongen, ännu sämre den här. Han ser väck ut till och med i reservlaget.

Björn Appelgren: Herrera. Var inte såååååå bra som många tyckte förra året, men i år är det ofta riktigt dåligt. Så ändå en klar försämring.

Gustav Brinck-Larsen: Ander Herrera. Visst, han fick inte spela så mycket i början av säsongen, men när chanserna nu har kommit tycker jag att han tappat all förmåga att gå framåt. För några år sedan var han en tvåvägsspelare, nu ser jag honom som en renodlad defensiv mittfältare. Och inte en speciellt bra sådan, för tillfället.

Embed from Getty Images

Marcus Beijar: Ander Herrera. Henrikh Mkhitaryan god tvåa, men för en som gillar Herrera så har det varit stundtals plågsamt att se honom i år.

Mikael Österdahl: Jag håller inte med om att Herrera var Uniteds bästa spelare förra säsongen (femma, sexa kanske), men den här säsongen har han knappt haft ett rätt. Valencia och Mata är andra spelare som bör nämnas.

Rojo förväntas vara tillbaka efter uppehållet. Vad innebär det för backlinjen?

Johannes Johansson: Tyvärr innebär det väl att VNL sjunker än längre ner i hierarkin. Rojo är dock en spelare som är väldigt upp och ner, så det ska bli intressant att se hans förmåga nu efter en så lång frånvaro. Tror inte han blir något alternativ för startelvan de första månaderna i alla fall.

Jacob Brunt: I merparten av matcherna tror jag Mourinho kommer att ställa upp med en fyrbackslinje vilket då inte innebär någon skillnad med Rojo tillgänglig för uttagning. Valencia, Bailly, Jones och Young är när alla finns tillgängliga det alternativ som bör vara ordinarie. Som alternativ till vänster kan Rojo vara aktuell men samtidigt inte där han gör sig bäst. I en trebackslinje kan han mycket väl vara först i kön för att starta bredvid Jones och Bailly. Detta före Smalling, Lindelöf och Blind.

Mikael Krekula: Det ska bli intressant att se. I en trebackslinje tror jag han blir given, som mittbacken till vänster. Men i en fyrbackslinje får han det svårare att peta framför allt Jones och Bailly. Han kommer ge bra bredd men vet inte om jag vill se honom ta någon ordinarie plats ändå.

Embed from Getty Images

Björn Appelgren: Han kommer matchas in på vänsterbacken tror jag. Eller så går vi all-in galningar centralt med honom och Bailly!

Gustav Brinck-Larsen: Det innebär mer konkurrens, vilket inte är fel. Tror dock inte han går in och blir ordinarie på ett bra tag. Hans bästa roll är ju som vänster mittback i en fembackslinje, och jag vill se mindre av den varan framöver. Men han får gärna överraska och vara suverän som har var vid den här tiden förra året.

Marcus Beijar: Innebär ju förstås att det blir ytterligare bredd. Jag anser att han och Bailly, när de är som bäst, är Uniteds givna mittbacksduo. Spelar vi med tre mittbackar är det väl hugget som stucket mellan Jones och Smalling om tredje platsen. Rojo ska inte spela vänsterback, det har han visat tydligt genom åren. Allt tuffare för Victor också, förstås.

Mikael Österdahl: Jag är lite rädd för att Rojo går in som vänsterback och där har han mestadels varit bedrövlig (pendlat mellan okej och mycket bra som mittback). Lite längre fram tänker jag att de som för dagen är friskast av Bailly, Jones, Rojo och Smalling bildar mittbackspar. I en trebackslinje är Rojo given till vänster.

Nyförvärven

Victor Lindelöf, Romelu Lukaku och Nemanja Matic värvades till United inför den här säsongen. När det nu har gått ungefär en tredjedel av säsongen är det läge för en första utvärdering.

Victor Lindelöf, tremånadersanalys?

Johannes Johansson: Det är såklart en besvikelse tyvärr. Han har inte varit så fruktansvärt dålig i spelet som vissa (engelska journalister) tycker, men han har gjort stora misstag däremellan. Jag har fortsatt stort tillit till Victor och hoppas verkligen hans spel släpper framöver.

Jacob Brunt: Givetvis en mardrömslik debut i ligan mot Huddersfield och stundtals osäkra/klumpiga insatser i några CL-matcher, men också ett par gedigna insatser i Europa. Behöver speltid och kommer få det med tiden. Mycket svårt att sia om han kommer att klara av att stabilisera och ta en fast plats i backlinjen på sikt men som sagt, ge honom tid.

Mikael Krekula: Jag har ju skrivit en hel krönika där jag mer eller mindre sågade hela värvningen… det kan i alla fall konstateras att han inte varit bra. Jag tror och hoppas att det kommer bli bättre, men jag tror inte det blir tillräckligt i slutändan.

Embed from Getty Images

Björn Appelgren: Underkänt. Spelar sällan och övertygar inte när han gör det.

Gustav Brinck-Larsen: Spelade för kort tid för att betygsättas? Typ… Men nej, inte godkänd är det enda betyg jag kan ge. Skulle, som jag såg det, gå in direkt och få spela mycket. Istället har vi fått en spelare som många gånger känns som en ren säkerhetsrisk. Mitt tålamod blir mindre och mindre, även om jag fortfarande hoppas och har viss tro på att det kan bli bra.

Marcus Beijar: Först av allt, en tremånadersanalys är inget facit, däremot en fingervisning. Jag tror att Lindelöf kan bli en habil mittback i United om han själv och klubben ger projektet tid. Någon spelare som går till historien likt Rio och Vidic blir han aldrig. Han har varit marginellt bättre än sitt rykte ändå, även om det förstås är missarna man minns.

Mikael Österdahl: Om tanken var att han ska stå på tillväxt tycker jag att det är en felaktig värvning, med tanke på att Tuanzebe och Fosu-Mensah redan fanns i klubben. Var tanken att Lindelöf skulle gå in i startelvan är det en misslyckad värvning. Vi spelade med fem backar mot Chelsea, ingen av mittbackarna som användes kan passa och Rojo var skadad. Trots det fick vår dyraste försvarare någonsin inte ens plats i truppen. Misslyckade värvningar kan inte undvikas, felaktiga värvningar förekommer sällan i välskötta klubbar.

Romelu Lukaku, tremånadersanalys?

Johannes Johansson: Oerhört bra start i klubben såklart. Öste in mål i inledningen och var en tydlig referenspunkt som bar laget på sina axlar. Den senaste månaden har han dessvärre varit urusel. På det hela summerat så är det så Lukaku fungerar.

Jacob Brunt: Inledde oerhört starkt, likt hela United. I de matcher som följt där han också varit mållös har han ofta fått mycket lite att jobba med. Kombinationen av Pogbas skada, defensiva uppställningar/matchplaner och få målchanser har inte gagnat Romelus målproduktion. Likt situationen med Zlatan förra säsongen kan även Lukaku behöva en vila då och då, men får sällan detta av Mourinho. Målen kommer komma – massor!

Mikael Krekula: Han gör ju mål. Mot sämre lag i alla fall. Men han är så frustrerande, irriterande, jobbigt dålig i spelet ibland att jag får gråa hår i förtid. Givetvis får han godkänt, för han har trots allt ett fint målfacit, men jag hoppas på mer.

Björn Appelgren: Mycket bra, men behöver ett mittfält med Pogba. Blir för ensam annars. Dock stämde ju omdömet om dålig första touch. Han är inte Berbatov direkt…

Embed from Getty Images

Gustav Brinck-Larsen: 50/50 egentligen. Suverän start – rejäl formsvacka. Visar att han med rätt mittfältare är en vass målskytt, men som formen varit senaste månaderna ser jag det inte som omöjligt att Zlatan petar honom när han är tillbaka.

Marcus Beijar: Som väntat en renodlad målskytt. Mattats av efter en kusligt bra inledning, men trots allt spelaren vi behöver framåt. Behöver Pogba. Behöver kanske Zlatan som trigger.

Mikael Österdahl: Känslan är att han kommer att ösa in mål när lagkamraterna skapar chanser åt honom. Men han kommer sällan att på egen hand vinna matcher åt oss. Manchester United ska ha råd med en sådan anfallare, just nu är jag dock inte säker på om vi verkligen har det. Med sin fysik borde han vara den perfekta targetspelaren men i den rollen fungerar han inte alls.

Nemanja Matic, tremånadersanalys?

Johannes Johansson: Började även han bra, men har dalat lite (precis som hela laget) det sista. I början var han navet på mittfältet. Han tog en stabil ankarroll bakom Paul Pogba och där verkar han trivas som fisken i vattnet. Drabbades dock negativt av Pogbas skada och har haft svårt att klicka med Herrera. Hela laget behöver helt enkelt ha tillbaks Pogba!

Jacob Brunt: Superförvärv! Kan säkert komma att avslöjas mot riktigt spelskickliga och kvalitativa mittfält, men bidrar fortsatt med oerhört mycket mer än vad som fanns innan hans ankomst. Hans lugn, rutin, passningsspel och förmåga att starta/återuppbygga anfall är essentiellt för United denna säsong.

Mikael Krekula: Helt fantastisk. Snudd på felfri. Han har knappt vilat något, men kör bara på. Skulle säga att han är en av Uniteds tre viktigaste spelare redan nu.

Embed from Getty Images

Björn Appelgren: Fantastisk. Sett lite trött ut på sista tiden. Borde ha vilats mer i lättare matcher. Får dra ett enormt lass utan Pogba.

Gustav Brinck-Larsen: Höstens spelare? Kom in och var rent magisk. Har, av naturliga skäl, mattats av lite det senaste. Men allt som allt är det ett suveränt nyförvärv.

Marcus Beijar: Han är ju fortsatt transferfönstrets kanske märkligaste övergång. I positiv bemärkelse för oss förstås, men han skulle ju fortsatt fylla en funktion i Chelsea. Har också mattats efter en bra inledning, men trots allt den där städgumman vi behöver. Mår sämre utan Pogba, precis som Lukaku.

Mikael Österdahl: Jag är inte lika exalterad som många andra. Han började sensationellt bra men blev markant sämre när Pogba blev skadad. Så jag är lite osäker på hur bra han verkligen är. Oavsett en klar uppgradering på positionen för United och Matic torde ha mått bra av vilan under uppehållet.