Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Kvartalsrapport och konferenssamtal med Ed Woodward: Ökade intäkter, minskad skuld

Manchester United PLC har idag publicerat sin resultatrapport för det första kvartalet i det finansiella året 2017/18 (1 juli 2017 till 30 september 2017). Intäkterna stiger kraftigt jämfört med förra året samtidigt som skulden sjunker markant.

Intäkterna ökar med 17 procent, vilket nämns som en av höjdpunkterna i rapporten. De andra höjdpunkterna som noteras är sommarturnén i USA samt värvningarna av Victor Lindelöf, Romelu Lukaku och Nemanja Matic.

Vice verkställande ordförande Ed Woodward kommenterar:

Vi är lite mer än en fjärdedel igenom vad som lovar att bli ännu en spännande säsong. I Champions League har vi vunnit de fyra matcher vi har spelat hittills; vi är klara för kvartsfinal i [ligacupen]; och vi ser fram emot de kommande månaderna då antalet matcher ökar.

Nyckeltalen:

Rapporten i sin helhet finns att läsa här. (En fullständig kvartalsrapport publiceras vanligen runt en månad efter resultatrapporten. Den intresserade får hålla utkik på Ir.manutd.com.)

Sammanfattning

Intäkterna stiger med 17,3 procent till 141 miljoner pund, detta jämfört med resultaten från första kvartalet 2016/17.

De kommersiella intäkterna (sponsoravtal och souvenirer) ökar med 8,3 procent. Den primära anledningen är ett ökat antal matcher under sommarturnén.

Intäkterna för broadcasting stiger med 30,9 procent, vilket primärt beror på att United deltar i Champions League.

Matchdagsintäkterna är upp med 33,3 procent, vilket förklaras av att United har haft två hemmamatcher fler än under samma period förra året.

EBITDA (intäkter före skatter, räntor, nedskrivningar och avskrivningar) ökar med 17 procent till 36,6 miljoner pund.

Nettovinsten ökar med 558,3 procent till 7,9 miljoner pund.

Skulden har minskat med 20,6 procent till 268,1 miljoner pund. Som vanligt beror förändringen på att valutakurserna förändras. Bruttoskulden i dollar är oförändrad.

Samtidigt noteras att United har 216 miljoner pund i rörelsekapital. Min spontana tolkning här är att United tämligen problemfritt skulle kunna göra sig av med skulden men rimligen finns det redovisningsfördelar med att behålla den.

Lönekostnaderna stiger med 12,2 procent. Detta förklaras primärt med att spelarna får bättre betalt när United spelar Champions League. Totalt uppgår lönekostnaderna ungefär till 50 procent av intäkterna.

Framtidsutsikterna är oförändrade jämfört med årsrapporten i september. United förutspår att intäkterna ska uppgå till mellan 575 och 585 miljoner pund med EBITDA på mellan 175 och 185 miljoner pund.

Konferenssamtal med Ed Woodward

I samband med att United presenterar sina ekonomiska rapporter hålls alltid ett konferenssamtal med investerare. Den här gången deltog Ed Woodward och Cliff Baty (Chief Financial Officer).

Nedan en sammanfattning av vad som sades under ett kort samtal.

Bortatröjan: Den nya svarta bortatröjan är den snabbast säljande bortatröjan någonsin.

Medlemmar och biljetter: United har redan slagit förra säsongens medlemsrekord. Biljettförsäljningen går också mycket bra och på samtliga ligamatcher kommer Old Trafford att säljas ut till säsongskortsinnehavare och medlemmar.

MUTV: Innehållet har justerats och det satsas nu mer på egenproducerade dokumentärer. Dessutom har MUTV nu uppsnack två timmar före Uniteds matcher, mot en timme tidigare.

Sociala medier: United hade under perioden 300 miljoner interaktioner på sociala medier. Detta är överlägset mest i ligan, 80 procent mer än den näst största klubben.

Teverättigheter: Woodward tror att teveavtalen för den kommande rättighetsperioden i Uefas turneringar kommer att vara på plats när United presenterar nästa kvartalsrapport i februari.

Konferenssamtalet är tillgängligt att lyssna på här.