Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Arsenal – Manchester United 1-3

Embed from Getty Images

Manchester United tog igår säsongens hittills skönaste seger då Arsenal besegrades med 3-1 på Arsenal Stadium. Antonio Valencia gav United ledningen men det var Jesse Lingard som blev matchvinnare med två mål. Målvakten David de Gea gjorde 14 räddningar, tangerat Premier League-rekord.

Det är en svåranalyserad match. Arsenal skapade väldigt många chanser, alltså var det något som gick fel i Uniteds spel. Känslan är att United förlorade mittfältskampen, samtidigt tycker jag att – De Gea och Lingard undantaget – de centrala mittfältarna Nemanja Matic och Paul Pogba var Uniteds bästa spelare.

Samtidigt ska det sägas att Arsenal gör en väldigt bra match. I mina ögon är det ingen tvekan om att Arsenal är det klart bästa laget vi har mött den här säsongen.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David de Gea: 10

Bäst på planen. Bäst i världen.

Jag har alltid tänkt att en målvakt ska hålla nollan om det ska vara aktuellt med högsta betyg. Gårdagens match visar att det är feltänkt. Gör rekordmånga räddningar och flera av dem overkligt bra.

Om Uniteds målvakt bara hade varit fantastisk hade United förlorat.

Victor Lindelöf: 6

Uniteds backlinje hamnar väldigt lågt och får mestadels ägna sig åt att rensa. Lindelöf rensar en hel del, vilket förstås är positivt, och han blockar många skott. Mindre positivt är att han har det väldigt svårt mot Sánchez de gånger han kliver längre fram i planen.

Chris Smalling: 6

Styr inte försvaret på samma fina sätt som annars har varit fallet under hösten. Väger upp det med en del tacklingar och bollvinster.

Marcos Rojo: 5

Varnad. Nominerades till priset som Uniteds bästa spelare i Uniteds omröstning. Ser vi till hur han gång på gång skickar bort bollen från farligt område går det att förstå. Samtidigt är min bestämda känsla att Rojo som regel är orsaken till att försvaret uppträder virrigt. Varnad för andra matchen i rad och emellanåt märks det att han har varit borta i sju månader.

Antonio Valencia: 7

1 mål. Sätter tonen då han först står för en viktig brytning och sedan väggspelar med Pogba för att skjuta 1-0. Får sedan framför allt jobba defensivt men gör det bra. En av hans bättre matcher den här säsongen.

Paul Pogba: 7

Utvisad. 2 assists. Jag tycker att utvisningen primärt är oturlig och klumpig, snarare än ful och korkad. Oavsett så sänker den betyget rejält. Att Pogba ändå landar på ett bra betyg totalt vittnar om hur bra han var i 73 minuter. Han är hjärnan bakom Uniteds kontringar och för det belönas han också med två assists. Gör också ett stort defensivt arbete.

Nemanja Matic: 8,5

Noll mål, noll assists, noll nyckelpassningar, ett blockerat skott, 69 procent passningar till rätt adress. Trots de siffrorna tycker Whoscored.com:s algoritmer att han är Uniteds bästa utespelare. Det säger allt om hur stort arbete han faktiskt gör i defensiven. Han står rätt, vinner boll (bland annat före 3-1), tacklar. Han blockerar skott. En jätte helt enkelt. Bästa matchen på länge.

Ashley Young: 7

Offensivt bidrar han nästan inte alls. Defensivt kan det vara hans bästa match någonsin.

Jesse Lingard: 9

Utbytt 76. 2 mål. Karriärbästa utan någon som helst tvekan och helt plötsligt given i startelvan till derbyt.

Lingard är längst fram när United pressar högt och när United anfaller, sedan är han längst bak när United försvarar. På något sätt lyckas denna reinkarnerade Park Ji-Sung vara en nummer 10 och en nummer 6 i en och samma spelsekvens. I mitten på första halvlek tänkte jag att han förmodligen skulle kollapsa av utmattning före halvtidsvilan.

Ja, han gjorde två mål också.

Romelu Lukaku: 7

Måltorkan fortsätter för Romelu Lukaku. Tacka David de Gea för det, då Lukaku igår var närmare att göra mål för Arsenal än för Manchester United. Trots det en av hans bättre insatser på länge och han har en stor del i Lingards båda mål. På pluskontot också elva vunna nickdueller (övriga Unitedspelare kommer upp i fjorton tillsammans och Arsenal totalt tolv).

Anthony Martial: 7

Utbytt 67. 1 assist. Assisten till Lingard är så enkel och samtidigt så oerhört svår. Bjuder också Lingard på ett friläge i andra halvlek med en utmärkt framspelning. Ja, det blir egentligen farligt varje gång han fick bollen offensivt. Tyvärr har han alldeles för lite boll att leka med.

Ander Herrera: n/a

Inbytt 67. Varnad. Positiv insats av Herrera, som jag tycker borde ha blivit inbytt tidigare.

Matteo Darmian: n/a

Inbytt 76. Gör i stort sett ett bra defensivt arbete under inhoppet. Men han har extrem tur som inte skänker bort en straff då han sparkar undan benen på Welbeck utan att vara nära bollen.

Marcus Rashford: n/a

Inbytt 90+2. Spelade givetvis för kort tid för att bedömas. Jag vill ändå notera att inhoppet igår var hans 23:e framträdande den här säsongen. United har spelat 23 matcher.