Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – CSKA Moskva

Embed from Getty Images

Manchester United avslutar imorgon kväll Champions League-gruppspelet med en hemmamatch mot CSKA Moskva. I praktiken är United redan klara för slutspel som gruppvinnare men praktik ska också förvandlas till teori.

Förutsättningarna är enkla för United, det krävs en förlust med sju mål för att United ska missa slutspel. Det skulle i så fall vara en tangering av klubbens största förlust någonsin och den allra största hemmaförlusten. Det ska helt enkelt inte kunna inträffa.

För att säkra gruppsegern räcker det med en 4-1-förlust eller bättre.

CSKA Moskvas väg till slutspelet är betydligt längre. De måste vinna med tre mål för att garantera en slutspelsplats. Den realistiska chansen för CSKA är att de kniper oavgjort imorgon samtidigt som Benfica vinner mot Basel, men även det är ett ordentligt långskott.

Manchester United

Inga av de skadade spelarna är tillbaka, var José Mourinhos besked på dagens presskonferens. En kort tid efter presskonferensen höll Manchester United så öppen träning och där deltog till vår förvåning och glädje Phil Jones.

Även Zlatan Ibrahimovic deltog på dagens träning men Mourinho var tydlig med att Zlatan inte kommer till spel imorgon. Den svenska anfallaren är inte skadad men på ett individuellt träningsprogram.

Ska vi döma av träningsbilderna som har kommit ut kan det faktiskt vara så att Jones går in i startelvan. Mourinho öppnade också för en överraskning i startelvan, även om det kändes som ett skämt från managerns sida.

”Men jag kan komma med en överraskning imorgon och den som inte är tillgänglig spelar.”

Sergio Romero i mål och Paul Pogba på mittfältet bekräftades som startspelare av Mourinho. När det gäller Pogba så valde United att inte överklaga avstängningen och FA hade heller inget intresse av att yrka på en längre avstängning än tre matcher.

Går vi helt på träningsbilderna skulle vi kunna få Daley Blind som mittback bredvid Phil Jones med Matteo Darmian och Luke Shaw som ytterbackar. Jag skulle ändå bli förvånad om Jones startar, med tanke på att Mourinho pratade som han pratade. Alternativen är dock inte så många. Att Chris Smalling och Marcos Rojo vilar känns som en självklarhet, Smalling har i princip spelat nonstop på slutet och Rojo mer än vad som är lämpligt efter skadan. Även Victor Lindelöf kanske skulle må bra av vila.

Embed from Getty Images

Axel Tuanzebe finns som alternativ och skulle vara en given startspelare imorgon om jag hade något att säga till om. Mourinho verkar dock inte dela min uppfattning.

Offensivt tyder det mesta på att Pogba får sällskap av Ander Herrera och Scott McTominay på mittfältet. Längst fram startar Juan Mata och Henrikh Mkhitaryan på kanterna med Marcus Rashford centralt.

Det finns förstås en variant där Tuanzebe går in i en fembackslinje. CSKA spelar så och Mourinho brukar matcha motståndarnas formation, vilket var fallet i Moskva. Men jag ser inte att någon av de offensiva spelarna kan ställas över, så jag tror att speltidsbehov trumfar taktik den här gången.

Möjlig startelva:

Romero
Darmian, Jones, Blind, Shaw
Pogba, Herrera, McTominay
Mata, Rashford, Mkhitaryan

CSKA Moskva

Efter en relativt svag start på säsongen har CSKA Moskva nu hittat formen. I fredags vann de med 6-0 hemma mot Tosno i ligan. De har fem segrar och en oavgjord på de sex senaste matcherna. Den oavgjorda svider dock, då de släppte in ett sent mål mot tabelltoppande Lokomotiv Moskva. CSKA är trea i ligan, sju poäng bakom Lokomotiv.

Till matchen imorgon saknar de en del spelare. Aleksei Berezutski, Georgi Milanov och Georgi Schennikov är ute resten av året på grund av skador medan Bibras Natcho och Pontus Wernbloom är avstängda. Wernbloom är ett avbräck, då han blev framröstad som månadens spelare i den ryska klubben.

Avstängningarna till trots följde Natcho och Wernbloom med till Manchester. Då de enligt sin hemsida bara tog med sig 19 spelare innebär det att de inte fyller ut avbytarbänken imorgon.

Målvakter: Igor Akinfeev, Ilya Pomazun
Försvarare: Vasili Berezutski, Mario Fernandes, Kirill Nababkin, Viktor Vasin, Sergei Ignashevich
Mittfältare: Pontus Wernbloom, Aleksandr Golovin, Alan Dzagoev, Bibras Natcho, Konstantin Kuchaev, Astemir Gordyushenko, Khetag Khosonov, Aleksandr Makarov
Anfallare: Vitinho, Timur Zhamaletdinov, Aaron Olanare, Fedor Chalov

CSKA använder sig som regel av en 3-1-4-2-formation och lär väl göra så imorgon också.

På många håll känns startelvan tämligen given. Akinfeev i mål med Vasin, Berezutski och Ignashevich i trebackslinjen. Fernandes, Dzagoev, Golovin och Nababkin brukar bilda fyran på mittfältet och Vitinho startar på topp.

Frågan är vem som startar på topp, där Wernbloom faktiskt har spelat på slutet, och vem som ersätter Natcho som sittande mittfältare (det hade förmodligen varit Wernbloom om Wernbloom hade varit tillgänglig).

Tonåringarna Chalov och Kuchaev fick speltid i senaste matchen mot United och får väl anses vara favoriter att starta. Möjligen kan Golovin gå ner som defensiv mittfältare eller så blir det ett offensivare balanserat lag.

Möjlig startelva:

Akinfeev
Berezutski, Vasin, Ignashevich
Golovin
Fernandes, Dzagoev, Kuchaev, Nababkin
Vitinho, Chalov

Historik

United har tre vinster och två oavgjorda på fem matcher mot CSKA.

Bortamatchen i gruppspelet blev en enkel 4-1-seger, där Romelu Lukaku och Anthony Martial höll hov. Lukaku sköt två mål, båda gångerna assisterad av Martial, och Martial sköt ett straffmål för att ge United en 3-0-ledning efter 26 minuter. Mkhitaryan ökade på till 4-0 tidigt i andra halvlek. CSKA fick sedan ett sent tröstmål.

Visste ni att…

 • Manchester United har 39 hemmamatcher i rad utan förlust. Klubbrekordet är 40 och kan alltså tangeras imorgon.
 • CSKA:s målvakt Igor Akinfeev äntligen fick hålla nollan mot Benfica i november. Det var första gången på elva år som han höll nollan i Champions League, efter en svit på 43 matcher med insläppt mål.
 • CSKA har en åldersmässigt obalanserad trupp. Sex spelare är 30+, nio spelare är 21 år eller yngre och bara åtta spelare är mellan 22 och 29.
 • Som en jämförelse har United 16 spelare mellan 22 och 29.

Matchfakta

Manchester United
CSKA Moskva

Matchinformation

Turnering: Uefa Champions League, gruppspel, 6:6
Tid: Tisdagen den 5 december 2017, 20.45
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: TV6, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Bailly (skadad, inget datum)
 • Carrick (vad, hjärta, inget datum)
 • Fellaini (knä, inget datum)
 • Ibrahimovic (matchform, 10 december)
 • Jones (lår, inget datum)
 • Matic (muskelskada, inget datum)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 2:a11-2-235-935
Bästa målskytt: Lukaku (8)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
F5/11ChelseaBPL0-1 
V18/11Newcastle UnitedHPL4-1 
F22/11BaselBCL0-1 
V25/11Brighton & Hove AlbionHPL1-0 
V28/11WatfordBPL4-2 
V2/12ArsenalBPL3-1 

CSKA Moskva

Skador:

 • A Berezutski (ben, 2018)
 • Milanov (ben, 2018)
 • Schennikov (fot, 2018)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • Natcho (en match)
 • Wernbloom (en match)
Position: 3:e10-5-428-1435
Bästa målskytt: Vitinho (7)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
V31/10BaselBCL2-1 
O5/11Lokomotiv MoskvaBligan2-2 
V18/11KhabarovskBligan4-2 
V22/11BenficaHCL2-0 
V26/11Rubin KazanBligan1-0 
V1/12TosnoHligan6-0 

United mot CSKA

Totalt:  53-2-010-5
Hemma:  21-1-04-3
SENASTE MÖTENA
O2009-11-03HCL3-3 
O2015-10-21BCL1-1 
V2015-11-03HCL1-0 
V2017-09-27BCL4-1 

United mot Ryssland

Totalt:  124-7-115-10
Hemma:  52-3-0 

CSKA mot England

Totalt:  183-5-1018-31
Borta:  81-3-4 

Domare: Gianluca Rocchi

Assisterande: Di Liberatore, Tonolini, målområde: Banti, Irrati, fjärdedomare: Preti
 M
CL 2017/18:28100
CL 2016/17:517101
CL totalt (kval exkluderat):26100706