Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Lottat: Manchester United möter Derby County i FA-cupen

Embed from Getty Images

Idag har omgång 3 i FA-cupen, den allra äldsta av fotbollsturneringar, lottats. För Manchester United del blev det en hemmamatch mot Derby County.

När omgång 3 drar igång är det 64 lag kvar i cupen (nu är det några till, då omgång 2 ännu inte är färdigspelad). För att vinna cupen krävs det sex segrar.

Den tredje omgången ska spelas helgen 5 till 8 januari. Speldatum brukar fastställas några dagar efter lottningen men som vi vet brukar tevebolagen alltid välja Manchester Uniteds match då alla vill se Manchester United spela fotboll medan inte lika många är intresserade av de mindre klubbarna.

Nytt i FA-cupen för den här säsongen är att videodomare kan användas. Exakta detaljer för detta har ännu inte bekräftats. I omgång 3, 4 och 5 blir det omspel vid oavgjort. Om även omspelet slutar oavgjort gäller förlängning och straffar. I kvartsfinal, semifinal och final avgörs det direkt genom förlängning och straffar. I matcher som går till förlängning är det tillåtet för lagen att göra ett fjärde byte.

Om Derby County

Cupmatch mot Derby County börjar bli en vana för United. Senaste mötet var i omgång 4 2016, då United vann med 3-1 och sedan vann hela cupen. United vann i omgång 5 2009. Båda de gångerna var det bortamatch för United. Lagen möttes också i semifinal i ligacupen 2009.

Senaste hemmamatchen mot Derby i FA-cupen? Ja, det var ett tag sedan. Det var inte på den här sidan millennieskiftet, det var inte ens på 1900-talet. I februari 1896 möttes lagen på Bank Street i omgång 2. Det blev 1-1 då och Derby gick sedan vidare efter seger i omspel.

Derby åkte ur Premier League 2008 och har huserat i Championship sedan dess. De brukar tillhöra favoriterna att gå upp och för närvarande har de den sista playoffplatsen, med åtta poäng upp till Cardiff som har den andra direktplatsen till Premier League. Efter en dålig säsongsstart har Derby nu sju segrar på de tio senaste och bara två förluster på de tretton senaste.

Precis som Premier League-lagen går Championshiplagen in i cupen i omgång 3.

Lottningen i sin helhet

Manchester Uniteds match mot Derby County är givetvis den överlägset mest intressanta. Andra matcher att hålla koll på är Liverpoolderbyt mellan Liverpool och Everton. Dessutom möts Brighton och Crystal Palace och de klubbarna är aldrig sena att påtala att de är rivaler.

Manchester city fick Premier League-motstånd i form av Burnley, men de kan trösta sig med att det blev en hemmamatch. Arsenal fick bortamatch mot Nottingham. För Chelsea blev det Norwich på bortaplan. Den före detta topp 4-klubben Tottenham fick AFC Wimbledon på sin lott.

Stoke fick en bortamatch mot Coventry. Det är relevant då Uniteds match mot Stoke kommer att flyttas från måndagen den 15 januari till lördagen den 13 januari om det blir omspel i cupen för något av lagen.

Ipswich Town – Sheffield United
Watford – Bristol City
Birmingham City – Burton Albion
Liverpool – Everton
Brighton & Hove Albion – Crystal Palace
Aston Villa – Woking eller Peterborough United
Bournemouth – AFC Fylde eller Wigan
Coventry City – Stoke City
Newport County – Leeds United
Bolton Wanderers – Huddersfield Town
Port Vale – Bradford City
Nottingham Forest – Arsenal
Brentford – Notts County
Queens Park Rangers – MK Dons
Manchester United – Derby County
Forest Green Rovers eller Exeter City – West Bromwich Albion
Doncaster Rovers – Slough Town eller Rochdale
Tottenham Hotspur – AFC Wimbledon
Middlesbrough – Sunderland
Fleetwood eller Hereford – Leicester City
Blackburn Rovers eller Crewe Alexandra – Hull City
Cardiff City – Mansfield Town
Manchester city – Burnley
Shrewsbury Town – West Ham United
Wolverhampton Wanderers – Swansea City
Stevenage – Reading
Newcastle United – Luton Town
Millwall – Barnsley
Fulham – Southampton
Wycombe Wanderers – Preston North End
Norwich City – Chelsea
Gillingham eller Carlisle United – Sheffield Wednesday