Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Manchester city

Embed from Getty Images

På söndag möts Englands två bästa lag i säsongens första Manchesterderby, då José Mourinhos Manchester United tar emot Pep Guardiolas Manchester city på Old Trafford. Inför matchen har United åtta poäng upp till city, så seger känns som ett måste.

De båda Manchesterlagen är inte bara etta och tvåa i tabellen, de går också in i derbyt i storform (i alla fall på pappret). United har fyra raka segrar medan city hade åtta raka segrar (de spelade 0-0 mot Wolves, att de sedan vann på straffar saknar betydelse) innan de i veckan förlorade mot Shakhtar i vad som effektivt var en träningsmatch.

Uniteds bästa chans torde vara att precis som i bortamatcherna mot Watford och Arsenal starta med en intensiv press och ett effektivt anfallsspel. city har nämligen varit mållösa framåt med totalt fyra insläppa i sina fem senaste förstahalvlekar. Däremot har söndagens motståndare varit vansinnigt starka i slutet på de matcherna, med fyra mål i matchminut 83 eller senare.

Matchen visas förstås på Viasat Sport Premium och Viaplay. Avspark klockan 17.30.

Manchester United

Min känsla inför derbyt var väldigt positiv fram till Paul Pogbas utvisning mot Arsenal. För United utan Pogba är givetvis ett klart sämre lag och att vinna mot Manchester city är svårt nog med de bästa tillgängliga.

Å andra sidan har United genom åren haft en förmåga att vinna matcher i såna här lägen. Det känns naturligt att tänka på FA-cupsegern mot Arsenals så löjligt kallade Invincibles. Arsenal var då lite som city nu, oslagbara (givet att alla förluster ignoreras). United hade skadeproblem och allmänt ifrågasatt form. Den gången blev det seger och på söndag ska det bli seger.

Just Arsenal är också senaste motståndare för United (jaja, CSKA… men den räknas knappt). Det blev en oerhört skön seger i lördags. David de Gea var omänskligt bra i mål och satte Premier League-rekord, Nemanja Matic var ett monster framför backlinjen och den magnifika Jesse Lingard sprang sönder motståndarna och sköt två mål.

Embed from Getty Images

Direkt efter derbyt var jag ganska säker på hur United skulle ställa upp på söndag. Ju längre tiden har gått efter segern i lördags, desto mer osäker har jag blivit.

I alla avseenden är det hur som helst givet att David de Gea står i mål.

Formationen då? Fortsätter vi med den 3-4-1-2- eller 3-4-2-1-formation som har skördat fina resultat mot Watford, Arsenal och CSKA? I lördags var jag säker på det och jag lutar fortfarande åt att det blir så. Hade Pogba varit tillgänglig och om vi hade haft Eric Bailly och Phil Jones i toppform så tror jag att José Mourinho hade valt en 4-3-3-uppställning.

Jones kan vara tillgänglig för spel på söndag. Han deltog obehindrat på den öppna träningen i tisdags, så jag räknar med att han kan spela. Går han direkt in i startelvan? Ja, jag tror faktiskt det. Chris Smalling går inte att flytta på, så då är frågan om det blir Victor Lindelöf eller Marcos Rojo som får värma bänk. Vänsterfoten och rutinen talar till Rojos fördel, medan kontinuitet, form och matchform talar för Lindelöf.

Spelar vi med vingbackar är Antonio Valencia och Ashley Young givna. En hybridformation med Young i anfallet, som mot Liverpool, kan inte uteslutas. Borta kanske vi kunde ha spelat med både Valencia och Young som anfallare och fyra försvarare. På hemmaplan är det för defensivt till och med för Mourinho.

”[Nemanja] Matic är skadad men han kommer definitivt att spela,” säger José Mourinho. Ander Herrera och Marouane Fellaini konkurrerar om platsen bredvid Matic. Huruvida Fellaini är tillgänglig har ännu inte besvarats, han har ”en chans” sa Mourinho i onsdags. Hade Fellaini varit i form tror jag att han hade fått förtroendet. Inte minst för att förstärka Uniteds redan stora fysiska övertag. Att spela med två mittfältare i osäker fysiskt status är dock väl riskabelt, vilket talar för Herrera.

Embed from Getty Images

Herreras förmåga att punktmarkera motståndare talar också för spanjoren. Han gjorde det mycket bra mot Eden Hazard förra säsongen. Åtminstone om vi bortser från utvisningen på Stamford Bridge (det var Michael Oliver som visade ut Herrera den gången och det är Oliver, en riktig otursdomare för United, som dömer på söndag).

En tänkbar taktik är att Mourinho försöker plocka bort både David Silva och Kevin De Bruyne. Herrera är då given som en markeringsspelare medan det rimligen faller på en av mittbackarna att ta den andra.

Offensivt torde Jesse Lingard vara given bakom Anthony Martial och Romelu Lukaku. Om nu inte tanken är att Henrikh Mkhitaryan ska gå från frysboxen till startelvan.

Möjlig startelva:

De Gea
Jones, Smalling, Lindelöf
Valencia, Herrera, Matic, Young
Lingard
Martial, Lukaku

Manchester city

Förlusten mot Shakhtar Donetsk går att vifta bort som en träningsmatch. Svårare för Manchester city är att vifta bort att den allmänna formkurvan är nedåtpekande. Det har de ganska enkelt kunnat blunda för, då de trots allt har vunnit matcherna.

Spelet den senaste tiden har emellertid inte varit alls lika bra som i september och oktober. Nu är helt enkelt ett bra tillfälle att besegra city.

David Silva följde inte med till Ukraina och Pep Guardiola sa att Silva är osäker inför derbyt. ”Det är sanningen, eller hur. Inget påhitt om Lacazette, David Silva. Allt sant!” sa en inte alls imponerad José Mourinho, som uppenbart är säker på att Silva spelar på söndag.

Min magkänsla säger samma sak.

Silva är inte det enda problemet för city. ”[Vincent] Kompany kände sig inte bra. Jag ville få honom att spela men han kände sig inte bra,” sa Guardiola om lagkapten Kompany, som följde med till Ukraina men följde matchen från läktaren. Samma gällde för Fabian Delph som enligt Guardiola ”skulle spela men [han] spydde [i tisdags]”.

Jag utgår ändå från att både Delph och Kompany är redo för spel på söndag.

Guardiola har oavsett en hel del att laborera med. Den senaste tiden har han primärt använt sig av en 4-3-3-formation och utgångstipset är att han spelar så på söndag, även om han varierar en del. På sikt viskas det om att han ska gå över till ett fyramannaanfall men det testas näppeligen från start i derbyt.

Embed from Getty Images

På de flesta platserna är Guardiolas startelva tämligen given. Ederson står i mål (kom tillbaka Claudio Bravo, du är saknad!). Kyle Walker och Delph tar ytterbacksplatserna med Kompany och Nicolás Otamendi i mittförsvaret. Kan inte Kompany spela går Eliaquim Mangala in och det gillas i så fall av United. Potentiell ersättare för Delph är Danilo men att Delph är förstaval på vänsterbacken i Benjamin Mendys frånvaro vittnar om att Guardiola inte är imponerad av Danilo.

Den grovt underskattade Fernandinho tar balansrollen på mittfältet med Silva och De Bruyne framför. Det skulle kunna tänkas att Ilkay Gündogan går in för en defensivare balans men sådan är inte Guardiolas stil.

Offensivt slåss Raheem Sterling, Leroy Sané, Sergio Agüero och Gabriel Jesus om tre platser.

city är inte utan svagheter. De har generellt ett väldigt offensivt balanserat lag och bollvinst vid rätt tillfälle ger fantastiska kontringsmöjligheter. Där gillar city att sparka ner sina motståndare, något de alldeles för sällan straffas för. En annan notabel svaghet är defensiva fasta situationer, där de är klart sårbara.

Möjlig startelva:

Ederson
Walker, Kompany, Otamendi, Delph
De Bruyne, Fernandinho, D Silva
Sterling, Agüero, Sané

Historik

För några år sedan hade city ett stort övertag på United men de senaste åren har United varit starkast, med tre vinster, två oavgjorda (båda 0-0) och bara en förlust på de sex senaste.

Embed from Getty Images

Det allra senaste mötet var på City of Manchester Stadium i april, då det blev 0-0. Senaste mötet på Old Trafford var en 1-0-seger för United efter mål av Juan Mata. Det var dock i ligacupen och inget av lagen matchade absolut bästa manskap då. Senaste ligamatchen på Old Trafford vann city med 2-1, i en match de borde ha dödat i första halvlek. United trollade, genom Zlatan Ibrahimovic, fram en reducering sent i första halvlek och var sedan bättre i andra halvlek utan att kunna kvittera (att Bravo fick sparka lite som han ville på Wayne Rooney hjälpte inte Uniteds chanser).

Ja, ska vi vara såna så var det senaste mötet faktiskt i somras. Då blev det en 2-0-seger för United efter mål av Lukaku och Rashford.

Visste ni att…

 • Manchester United har 40 matcher i rad utan förlust på Old Trafford. Det är tangerat klubbrekord.
 • Manchester city har 13 raka vinster i Premier League. Det är tangerat rekord under en säsong och bara en seger sämre än Arsenals 14 raka vinster 2002.
 • Manchester Uniteds största derbyseger är 5-0, i november 1994. Eric Cantona öppnade målskyttet, Andrei Kanchelskis gjorde hattrick och även Mark Hughes gjorde mål. Jag kanske är negativ, men så här på förhand skulle jag faktiskt acceptera 5-0 på söndag.

Matchfakta

Manchester United
Manchester city

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 16
Tid: Söndagen den 10 december 2017, 17.30
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Bailly (skadad, inget datum)
 • Carrick (vad, hjärta, inget datum)
Tveksamma:

 • Fellaini (knä)
 • Ibrahimovic (matchform, stor chans)
 • Jones (lår)
Avstängda:

 • Pogba (första matchen av tre)
Position: 2:a11-2-235-935
Hemma:2:a7-0-020-121
Bästa målskytt: Lukaku (8)
Disciplin: 21 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V18/11Newcastle UnitedHPL4-1 
F22/11BaselBCL0-1 
V25/11BrightonHPL1-0 
V28/11WatfordBPL4-2 
V2/12ArsenalBPL3-1 
V5/12CSKA MoskvaHCL2-1 

Manchester city

Skador:

 • Mendy (knä, april)
 • Stones (lår, januari)
Tveksamma:

 • Delph (sjuk, stor chans)
 • Kompany (sjuk, stor chans)
 • Silva (skadad, stor chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 1:a14-1-046-1043
Borta:1:a7-0-018-421
Bästa målskytt: Agüero, Sterling (9)
Disciplin: 27 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V18/11LeicesterBPL2-0 
V21/11FeyenoordHCL1-0 
V26/11HuddersfieldBPL2-1 
V29/11SouthamptonHPL2-1 
V3/12West HamHPL2-1 
F6/12Shakhtar DonetskBCL1-2 

United mot Man city

Totalt:  17472-52-50252-236
Premier League:  4020-8-1259-51
Hemma:  8741-27-19144-108
SENASTE MÖTENA
V2016-03-20BPL1-0 
F2016-09-10HPL1-2 
V2016-10-26HLC1-0 
O2017-04-27BPL0-0 
SENASTE HEMMAMATCHER
V2015-04-12HPL4-2 
O2015-10-25HPL0-0 
F2016-09-10HPL1-2 
V2016-10-26HLC1-0 

Domare: Michael Oliver

Assisterande: Beswick, Bennett, fjärdedomare: Moss
 M
PL 2017/18:1350115
PL 2016/17:331110316
PL totalt:18560981760
Snitt (2016-18): 3,50,020,090,46
Alla domare 2016/17: 3,60,050,060,21
 MVOF
Dömt United:251078
Dömt Man city:231634