Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Everton – Manchester United

Embed from Getty Images

Efter ännu en svikande insats tar Manchester United nya tag på nyårsdagen, där Everton väntar på bortaplan. Den bistra trenden från de senaste veckorna behöver brytas och tre poäng är av absolut största vikt när laget åker till den blåa delen av Liverpool. Efter att ha tappat andraplatsen till Chelsea är det oerhört viktigt att inte dras nedåt än mer, då United i högsta grad nu är inblandade i striden om Champions League-platserna.

Manchester United

José Mourinhos Manchester United har under de senaste två veckorna sviktat rejält och kommer med stukat självförtroende in i matchen mot Everton. Det finns betydligt lättare platser att åka till än Goodison Park när formen är som den är, men ibland är det också precis den här sortens matcher som behövs.

Efter matchen mot Southampton kan vi med stor sannolikhet räkna med ett par förändringar i startelvan. Henrikh Mkhitaryan, som inte lyckades med någonting, lär och bör förpassas utanför startelvan i den här matchen. Phil Jones är som gjuten i det centrala försvaret och den andra mittbacksplatsen står på allt att döma mellan Victor Lindelöf och Marcos Rojo, där den senare känns troligast till att få chansen i den här matchen.

På mittfältet har jag svårt att se något annat än den vanliga konstellationen med Nemanja Matic och Paul Pogba. Jesse Lingard bör fortsatt vara given, detsamma gäller Mata. De övriga två offensiva platserna går rimligtvis till Anthony Martial och Marcus Rashford, där engelsmannen bör starta som striker efter Romelu Lukakus huvudskada senast. Till vänster i backlinjen går troligen Luke Shaw med Ashley Young på motsatt sida, såvida inte den sistnämnda åker på en avstängning efter armbågen senast (vilket du kan läsa mer om i vår ”dagen efter”-rapport här).

Uppdatering: Precis då den här artikeln publiceras meddelas det att Ashley Young har anklagats för våldsamt uppträdande.

Om inget oförutsett sker så kommer Young att bli avstängd i tre matcher och avstängningen träder i kraft redan till matchen imorgon. Young missar sedan även matcherna mot Derby (FA-cupen) och Stoke (ligan). Besked väntas senare ikväll, Young ska svara på FA:s anklagan senast klockan 18.00. Vi uppdaterar givetvis kring detta i matchdagsbloggen imorgon. Gissningsvis går Victor Lindelöf in som högerback.

Embed from Getty Images

Romelu Lukakus synnerligen tråkiga skada kommer mycket olägligt och lämnar dessvärre laget i en svår situation. Då även Zlatan Ibrahimovic är skadad och beräknas bli borta i upp till en månad är alternativen högst upp i banan nu lätträknade. Marcus Rashford får i och för sig spela på sin naturliga position (om han nu har en sådan), men har haft det relativt tufft att axla den manteln sedan han slog igenom med dunder och brak för två år sedan. Förhoppningen är att vi nu får se ett mer flödande anfallsspel av United, men den stora risken är att det (som i matchen mot Southampton) istället mer stjälper än hjälper.

När vi nu går in i år 2018 hoppas vi på att få se ett United som exalterar, ett United som berör och ett United som inte tar några fångar. Vi vill se en klubb på uppgång, det startar med matchen mot Everton på nyårsdagen. Vi vill se ett lag som lever på viljan att vinna och inte på rädslan att förlora.

Embed from Getty Images

Möjlig startelva:
De Gea
Lindelöf, Jones, Rojo, Shaw
Pogba, Matic
Mata, Lingard, Martial
Rashford

Everton

Efter en sommar där Everton spenderade tungt efter försäljningen av Romelu Lukaku så vankades det högoptimism hos supportrarna inför den nu pågående säsongen. De inledande månaderna gick långt ifrån som klubben tänkt sig och den holländske tränaren Ronald Koeman fick i slutet av Oktober till sist lämna sitt uppdrag. Efterträdde gjorde tidigare spelaren och ungdomstränaren David Unsworth, men inte heller han lyckades ratta laget i rätt riktning. Till sist gick jobbet till Sam Allardyce som kritade på ett två-årskontrakt.

Embed from Getty Images

Efter ”Big Sams” intåg har laget spelat upp sig och ligger för närvarande på en nionde plats med god marginal nedåt. Vad som utmärkt sig som den stora skillnaden är defensiven, laget har sedan 63-åringens inträde endast släppt in fyra mål på sju matcher i ligan. Med åtta mål framåt under den här perioden har han lyckats stabilisera och jämna ut lagdelarna beundransvärt. Som sig bör vad gäller Sam Allardyce, så är det ingen sprudlande anfallsfotboll The Toffees bjuder på. Däremot ett svårslaget lag där två av Uniteds toppkonkurrenter i Liverpool och Chelsea inte lyckats bryta ned motståndet och fått nöja sig med 1-1 respektive 0-0.

I den senaste matchen borta mot Bournemouth åkte Everton på en tung förlust när man i den 88:e minuten släppte in snöpliga 1-2, ”Big Sams” första förlust i klubben. För Uniteds del är det svårt att sia om detta är bra eller dåligt, antingen tyder det på ett tröttkört lag där det börjar gå knackigt, eller så används det som tändvätska och laget får ut en rejäl effekt av det. Något vi däremot kan vara säkra på är att spelarna och dess supportrar kommer vara peppade till tusen i den här matchen, det blir en tuff match för båda lagen och tillsammans med Uniteds starka bortafölje kan det bli en fin stämning på Merseyside.

United-legendaren Wayne Rooney som i somras lämnade Manchester för barndomsklubben Everton kommer till matchen med en stark säsong bakom sig, tio mål och två assist för 32-åringen inför matchen. Ynglingen Dominic Calvert-Lewin har bidragit med välbehövlig snabbhet i laget och runtomkring finns farlige islänningen Gylfi Sigurdsson. Bakom anfallsuppsättningen startade senast Idrissa ”Gana” Gueye och före detta United-spelaren Morgan Schneiderlin, vilket troligen blir en tuff kamp med Paul Pogba och Nemanja Matic.

Embed from Getty Images

Möjlig startelva:
Pickford
Kenny, Jagielka, Keane, Martina
Gueye, Schneiderlin
Lennon, Rooney, Sigurdsson
Calvert-Lewin

Historik

Manchester United har plusstatistik mot Everton, men det är trots allt hyfsat jämnt mellan lagen. På 196 matcher har United vunnit 86 av dessa, Everton 66 och de resterande 44 matcherna har slutat oavgjort. I de senaste fem matcherna på bortaplan i Premier League har United haft det betydligt svårare och endast vunnit en av dem.

Senaste mötet på Goodison Park (förra säsongen) slutade 1-1, där Zlatan Ibrahimovic vackert lobbade in ledningsmålet efter 42 minuter. Kvitteringen kom så sent som i den 89:e minuten då Leighton Baines slog in den straff som Marouane Fellaini klumpigt dragit på sig. Senast det begav sig mellan lagen var matchen den 17:e september, då United vann med övertygande 4-0. Målskyttar då var Antonio Valencia, Henrikh Mkhitaryan, Romelu Lukaku och Anthony Martial (i den ordningen).

Visste ni att…

 • José Mourinho har inte förlorat en enda av sina 11 matcher mot Sam Allardyce? Portugisen har vunnit 8 gånger och spelat lika 3.

Matchfakta

Everton
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 22
Tid: Måndagen den 1 januari 2018, 18.30
Plats: Goodison Park, Liverpool
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Bailly (vrist, februari-mars)
 • Carrick (vad, hjärta, inget datum)
 • Fellaini (knä, januari)
 • Ibrahimovic (skadad, februari)
 • Lukaku (huvud, inget datum)
 • Valencia (hamstring, inget datum)
Tveksamma:

 • Darmian (skadad)
 • Smalling (ljumske (liten chans))
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 3:e13-5-343-1644
Borta:3:e5-3-219-1118
Bästa målskytt: Lukaku (10)
Disciplin: 36 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V13/12BournemouthHPL1-0 
V17/12West BromBPL2-1 
F20/12Bristol CBLC1-2 
O23/12LeicesterBPL2-2 
O26/12BurnleyHPL2-2 
O30/12SouthamptonHPL0-0 

Everton

Skador:

 • Baines (vad/fot, inget datum)
 • Coleman (vad/fot, inget datum)
 • Funes Mori (knä, april)
 • Stekelenburg (ljumske, mitten januari)
Tveksamma:

 • Barkley (lår (liten chans))
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 9:e7-6-825-3227
Hemma:7:e6-1-317-1319
Bästa målskytt: Rooney (10)
Disciplin: 35 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V7/12LimassolBEL3-0 
O10/12LiverpoolBPL1-1 
V13/12NewcastleBPL1-0 
V18/12SwanseaHPL3-1 
O26/12ChelseaHPL0-0 
F30/12BournemouthBPL1-2 

United mot Everton

Totalt:  19686-44-66290-272
Premier League:  5134-9-896-46
Borta:  9430-20-44122-177
SENASTE MÖTENA
V2016-04-23NFA2-1 
O2016-12-04BPL1-1 
O2017-04-04HPL1-1 
V2017-09-17HPL4-0 
SENASTE BORTAMATCHER
F2014-04-20BPL0-2 
F2015-04-26BPL0-3 
V2015-10-17BPL3-0 
O2016-12-04BPL1-1 

Domare: Andre Marriner

Assisterande: Ledger, West, fjärdedomare: Tierney
 M
PL 2017/18:1434021
PL 2016/17:2898115
PL totalt:270892222752
Snitt (2016-18): 3,10,020,070,14
Alla domare 2016/17: 3,60,050,060,21
 MVOF
Dömt United:312029
Dömt Everton:38141113