Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Everton – Manchester United (Gott nytt år!)

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer årets första match. Manchester United möter Everton på Goodison Park. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.

Gustav Brinck-Larsen höll i spakarna före avspark och Johannes Johansson efter matchen.


Senast uppdaterad: 2018/01/01 21:12Everton – Manchester United 0-2 (0-0)

Premier League, omgång 22 • 2018-01-01, 18.30 • Goodison Park, Liverpool • publik: tbc • domare: Andre Marriner


     (43) Wayne Rooney
 0-1 (57) Anthony Martial (Pogba)
 0-2 (81) Jesse Lingard (Pogba)
     (83) Mason Holgate


Manchester United

De Gea; Lindelöf, Jones, Rojo, Shaw; Herrera, Matic, Pogba; Mata (Tuanzebe 90+1), Martial (Rashford 78), Lingard (Blind 87)

Avbyare: Romero, Darmian, Smalling, Mkhitaryan

Everton

Pickford; Holgate, Keane, Williams, Martina; Davies, Schneiderlin; Vlasic, Rooney (McCarthy 62), Bolasie (Lennon 62); Niasse (Calvert-Lewin 81)

Avbyare: Robles, Jagielka, Sigurdsson, KennyUpdated: 2018/01/01 20:31
 • 0
 • Share


2018/01/01 21:12
Tack för idag

Med dessa intervjuer i hamn tackar vi på Muss er som följt vår matchdagsblogg under dagen. Vi inleder alltså 2018 på allra bästa sätt genom att besegra Everton med 2-0 på bortaplan. Härligt! Mer läsning får ni framöver i både snackisar och spelarbetyg. Återigen – stort tack för att ni följt oss under dagen!

 • 0
 • Share


2018/01/01 21:05
José Mourinho om matchen

Även José Mourinho har uttalat sig om kvällens batalj.

Om segern: ”Spelarna förtjänade. Jag fortsätter säga att de oavgjorda resultaten inte handlade om våra prestationer, då handlade det om situationer som gjorde det svårt för oss och vi gjorde misstag särskilt mot Leicester och Burnley. Men spelarna var fantastiska. Den stoltheten, det utförandet var av högsta klass och inte nog med det jag tycker vi spelade väldigt bra. Det såg inte ut som trötta spelare eller att det var det sämsta tänkbara speldatumet. Det var en pigg prestation.

Om den taktiska biten: ”Everton hade en bra period under 5-8 minuter men vi hade kontroll. Vi hade stor rörlighet. Vi fick ändra vår strategi eftersom vi inte hade Lukaku tillgänglig. Vi behövde vinna genom att spela på ett annat sätt och jag är väldigt nöjd. Men även utan poäng hade jag varit nöjd med vad spelarna presterade.”

Om övergångsfönstret: ”Jag vet inte. Ärligt, jag vet att vi har problem just nu. Om 2-3 veckor kanske vi har några spelare tillbaks. Om vi kan förstärka laget nu eller till sommaren är inget jag kan säga något om.”

Om Jesse Lingard: ”Dessa pojkar. En sak är att vara en ung talang, en annan sak är att vara en väldigt bra spelare och vissa klarar inte av att ta det steget. De går från att ha en stor potential som ung spelare till normala spelare och jag tror att Jesse tar det steget. Han är mer konsekvent, mer anpassningsbar, han förstår spelet och kan göra det från olika positioner. Han är på rätt väg.

Om Paul Scholes kritik mot Paul Pogba: ”Det enda Paul Scholes gör är att kritisera. Det är inte Pauls (Pogba) fel att han tjänar mycket mer pengar än Paul Scholes”.

Updated: 2018/01/01 21:06
 • 0
 • Share


2018/01/01 20:45
Paul Pogba om matchen

Paul Pogba var verkligen en av de, om inte den, mest framträdande spelare på Goodison Park idag. Efter slutsignalen pratade han med Sky Sports om matchen:

”Det var första matchen för året, en bra match, 2-0. Vi hade chanser, vi spelade aggressivt på ett positivt sätt, vi skapade chanser och defensivt var vi väldigt bra. Vi tryckte på och vi vet att vi kan göra mål vilket vi gjorde. Vi tror på oss själva och vi behövde bara vakna till. Vi förtjänade en seger mot Southampton men det här är fotboll och idag gjorde vi det vi behövde göra.”

 • 0
 • Share


2018/01/01 20:27
Tre sköna poäng på Goodison

Efter en böljande första halvlek tog Manchester United omgående tag i taktpinnen i andra halvlek. De rödklädda grabbarna från Manchester hade stort bollinnehav utan att för den skull skapa allt för farliga målchanser.

Den stora dominansen ledde dock till att chanser sedermera dök upp. Everton hängde helt enkelt inte med. Efter fint spel längs vänsterkanten fann Paul Pogba sin landsman, Anthony Martial, centralt utanför straffområdet. Martial la bollen till rätta och placerade sedan in 1-0 på ett oerhört elegant sätt.

Den offensiva nollan var nu spräckt. Nu skulle Everton pulveriseras. Men i sedvanliga United-anda anno 2017/2018 släpptes det på gaspedalen mot slutet och Everton välkomnades åter in i matchen.FT – Everton 0 #MUFC 2.

Brilliant goals from @AnthonyMartial and @JesseLingard hand the Reds a deserved victory, and the perfect start to 2018! pic.twitter.com/tbBKwoMM3x

— Manchester United (@ManUtd) 1 januari 2018

Där och då får vi tacka Paul Pogba och Jesse Lingard för deras individuella briljans. Den sistnämnda fick sätta kronan på verket när han drev in från vänsterkanten och pricksköt 2-0. Även detta mål var av hög klass.

Överlag var det en övertygande insats av Manchester United där Everton helt enkelt blev överkörda över 90 minuters spel.

Updated: 2018/01/01 20:32
 • 0
 • Share


2018/01/01 19:20
0-0 i halvtid

Halvtid mellan Manchester United och Everton. Det står 0-0, men min spontana känsla är att det ändå är ett litet (om än litet) fall framåt för United.

Pogba kommer med mer i spelet och jag älskar hans älgakliv när han vll in i straffområdet. Spelarna försöker dessutom aktivt kombinera sig igenom istället för att bara lämpa ut bollen till kanten och slå inlägg. Ja, självklart vill man se det oftare och det har varit en del slarv här och var, men med tanke på senaste tiden får vi ta det lilla vi får just nu.

Så, ingen magnifik insats på långa vägar, men jag väljer att se det positiva.

Updated: 2018/01/01 19:22
 • 0
 • Share


2018/01/01 18:25
Då kör vi

Sportåret 2018 är på väg att komma igång på riktigt. United har åkt den korta trippen till Liverpool, värmt upp färdigt och tågar i skrivande stund in på Goodison Park.

Ge oss vilja, ge oss kreativitet – ge oss något att tro på igen!

Glory, glory Man United!

 • 0
 • Share


2018/01/01 17:54
Sent avgörande för Liverpool

Liverpool och den hycklande tysken lyckades tyvärr ta hem tre poäng borta mot Burnley. Detta efter att ha avgjort i den 94 minuten.

Man tog ledningen efter dryga timmen genom Sadio Mané, men när Johann Berg Gudmundsson kvitterade i den 87 minuten var vi många som trodde och hoppades på poängtapp. Tyvärr lyckades den estniske mittbacken Ragnar Klavan trycka in en boll i den 94 spelminuten, vilket Burnley inte hämtade sig från dessvärre.

Liverpool är nu uppe lika många poäng som United, så vid förlust (eller för den saken oavgjort) ikväll är även tredjeplatsen i direkt fara. Motivationshöjande eller kommer Unitedspelarna med krökta nackar?

 • 0
 • Share


2018/01/01 17:42
Tankar om elvan

Vi får alltså en del förändringar i dagens match. I backlinjen kliver Victor Lindelöf ut till höger istället för avstängde Young. Egentligen inte mycket att säga om det. Att säkerhetsrisken Marcos Rojo får komma in och spela mittback känns dock inte bra i mig, förhoppningsvis fortsätter Phil Jones vara stabil.

På mittfältet har antingen en förändring i spelsätt, eller så har Pogba flyttat fram till nummer 10-rollen. Som jag skrev tidigare idag hade jag gärna sett en innermittfältstrio med Matic som ankare bakom Herrera och Pogba. Spontant känns det som att det är det vi får se.

Längre fram ser vi Mata som säkert utgår från höger och Lingard till vänster, med Anthony Martial längst fram. Rashford lyckades alltså inte övertyga Mourinho om att han skulle få starta som anfallare idag, utan det gör alltså Martial istället. Förhoppningsvis vill fransmannen ta den chansen och bidrar framåt.

På bänken hittar vi inte mindre än fyra försvarare. Jag har missat eventuellt nyheter om McTominay och varför han inte är med på bänken. Det verkar alltså vara ett taktiskt val att inte ha någon central mittfältare på bänken. Offensivt (om/när det kört ihop sig) finns Henrikh Mkhitaryan och Marcus Rashford att bytas in.

 • 0
 • Share


2018/01/01 17:33
Och Everton

Everton har presenterat en startelva med inte mindre än tre före detta Unitedspelare.


 • 0
 • Share


2018/01/01 17:31
Dagens elva

Manchester United har presenterat dagens startelva. Den ser ut på följande sätt:

De Gea; Lindelöf, Jones, Rojo, Shaw; Herrera, Matic Pogba; Mata, Lingard, Martial
Fler tankar kommer strax.

 • 0
 • Share


2018/01/01 17:14
15 minuter till laguppställning

Om ca 15 minuter släpper lagen sina respektive laguppställningar, I United skall vi nog inte förvänta oss några större förväntningar, det är inte ”The Mourinho Way”. I Everton finns ju en viss Wayne Rooney, som rykten ganska samstämmigt säger skall starta efter att ha spelat mindre det senaste på grund av sjukdom.

Burnley håller dessutom 0-0 än så länge (57 minuter) mot Liverpool. Kämpa på Burnley!

 • 0
 • Share


2018/01/01 16:44
Nyårsdagen historiskt

Manchester United har spelat fotboll 55 gånger på nyårsdagen.

Första gången var 1895 då laget (under namne Newton Heath) slog Port Vale med 3-0 på hemmaplan, i vad som var den engelska andradivisionen. Senast vi spelade på nyårsdagen var 2015, då blev det 1-1 borta mot Stoke. Dock är det första gången Everton står som motståndare på årets första dag.

Av de 55 matcherna har 34 slutat med seger, tio oavgjort och elva förlorats till en målskillnad av 100-54. Samtliga matcher har varit i ligaspel.

 • 0
 • Share


2018/01/01 15:24
Spekulationer

Uniteds spel har ju, som bekant, inte suttit klockrent den senaste tiden. Ändå har Mourinho trevat på med sitt vanliga 4-2-3-1. Frågan är om vi får se samma idag, eller om portugisen inser att det kan vara läge för en förändring,

Han har ju kört fembackslinje vid tillfällen, men det har varit mot andra topplag eller mot lag som själva spelar med fem försvarare. Och detta kan man inte påstå gäller för Everton.

Jag hoppas istället att han väljer ett 4-3-3 (kan också skrivas som 4-1-4-1). Anledningen till det är att jag vill ha Matic i en roll som sköld precis framför mittbackarna. Det kan också ge Pogba en något friare roll offensivt, om vi förutsätter att det är Herrera eller McTominay som går in bredvid honom. Rashford på topp, Lingard till höger och Martial till vänster kan ge skön snabbhet också. Ge mig gärna detta Mou.

 • 0
 • Share

Årets första PL-match, den mellan Brighton och Bournemouth, är över. En händelserik match som slutade 2-2, med ett par fina mål och ett riktigt skitmål som även det var härligt att se.

Om 40 minuter skall vi se Burnley spela ut Liverpool.

 • 0
 • Share


2018/01/01 14:46
Dagens matchtrupp

Manchester Evening News har bekräftat matchtruppen för dagen. Vi noterar att det inte bara är Chris Smalling som är tillbaka från skada, även Matteo Darmian finns med i truppen, vilket gör att sannolikheten att Axel Tuanzebe skall få speltid fortfarande ligger på 0,01 %.

Detta är truppen:

Målvakter: David de Gea, Joel Pereira, Sergio Romero

Försvarare: Matteo Darmian, Chris Smalling, Marcos Rojo, Phil Jones, Victor Lindelof, Daley Blind, Axel Tuanzebe, Luke Shaw

Mittfältare: Paul Pogba, Ander Herrera, Nemanja Matic, Juan Mata, Henrikh Mkhitaryan, Jesse Lingard

Anfallare: Marcus Rashford, Anthony Martial

Truppen innehåller alltså 19 spelare, vilket lär innebära att det endast är Joel Pereira som får sitta på läktaren.

 • 0
 • Share


2018/01/01 14:21
Fotboll hela dagen

Premier League-året 2018 är 45 minuter gammalt. Det är kanske inte den sexigaste matchen på förhand, Brighton – Bournemouth, men första 45 minuterna har varit underhållande. 1-1 står det. Det hade ju i och för sig varit roligare att se en match med lag som ligger i Uniteds region som uppvärmning inför kvällen, men vi tar vad vi får. Dessutom så väntar ju Burnley – Liverpool som förmatch till Everton-United, där får Burnley gärna fortsätta med sin fina säsong.

Updated: 2018/01/01 14:57
 • 0
 • Share


2018/01/01 13:40
Årets spelare 2017

Tidningen The Guardian har utsett Juan Mata till Årets fotbollsspelare för 2017.

Han får det dock inte för sina insatser på planen, utan för att han startat initiativet ”Common Goal” som går ut på att spelare skänker en procent av sin lön till välgörande ändamål.

Läs mer via den här länken.


 • 0
 • Share


2018/01/01 12:53
Tidiga lagnyheter – del 2

Nu har Manchester Evening News uppdaterat med lite information om spelare, och tydligen samlades spelarna på hotellet igår trots allt. Tidningens fotografer såg följande spelare anlända:

David de Gea, Luke Shaw, Henrikh Mkhitaryan, Jesse Lingard, Marcus Rashford, Anthony Martial, Paul Pogba, Ander Herrera, Nemanja Matic, Phil Jones, Juan Mata och Chris Smalling.

Två saker noterar vi här. Dels att det endast är tolv spelare, men fotograferna brukar inte se samtliga så vi kan kallt räkna med att spelare som Romero, Lindelöf och Blind med flera är på plats. Men kanske framförallt noterar vi att Chris Smalling alltså verkar vara redo för spel igen då han är på plats.

 • 0
 • Share


2018/01/01 11:43
Tidiga lagnyheter

Normalt sett får vi tidiga lagnyheter från brittiska medier, särskilt Manchester Evening New. Spelarna brukar checka in på The Lowry Hotel där laget sover dagen före match.

Idag finns (än så länge) dock ingen information om det. Vilket inte är så förvånande. Spelarna är ju ändå människor, och att de skulle tvingas till hotellet på nyårsaftons kväll istället för att få fira med sina familjer/vänner känns inte speciellt troligt. Därför är lagnyheterna hittills de vi redan känner till:

Romelu Lukaku, Zlatan Ibrahimovic, Michael Carrick, Eric Bailly och Marouane Fellaini saknas på grund av skada. Dessutom skall Antonio Valencia, Matteo Darmian och Chris Smalling förmodligen adderas till den listan om ingen av dessa herrar rehabiliterat klart sina skador, och så saknas som bekant Ashley Young i de kommande tre matcherna efter att ha armbågat Dusan Tadic för två dagar sedan. En respektabel lista av spelare som saknas helt enkelt.

Vi söker mer information om vilka som faktiskt ingår i truppen och meddelar detta så snart vi vet.

Updated: 2018/01/01 11:49
 • 5
 • Share


2018/01/01 11:13
Gott nytt år!

2018 är här, och det startar naturligtvis med en matchdag för Manchester United.

Samtidigt som stora delar av Sverige äter pizza och kollar på dålig medeltidsfilm laddar José Mourinho och hans grabbar för att möta Everton på bortaplan. En svår match normalt sätt, United har en seger på de fem senaste matcherna borta mot Everton, och med tanke på Uniteds form senaste månaden kan åtminstone inte jag känna att detta är en match där United inte går in som favoriter.

Som bekant så saknas Romelu Lukaku, och Zlatan Ibrahimovic finns inte tillgänglig att ersätta. Därför kommer antingen Marcus Rashford eller Anthony Martial starta som toppforward. Detta kan dock vara positivt, då Unitedspelarna helt enkelt måste inse att man då inte kan slå inlägg med snö på för att försöka göra mål, de bollarna kommer nickas bort. Istället måste laget hitta sätt att spela sig igenom Evertonförsvaret, och förhoppningsvis kan detta tända spelare som Paul Pogba och Juan Mata, som båda två behöver hitta tillbaka till den nivån vi vet att de har i sig.

Så, låt 2018 bjuda på något annat än vad december 2017 gjorde. Manchester United – Everton startar 18.30, vi ger senaste nytt under dagen, så häng med.

Gott nytt år!

 • 2
 • Share