Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Pojken var fundamental, Old Trafford är tyst, Fellaini opererad

Manchester United vann igår med 2-0 mot Huddersfield Town i Premier League. Romelu Lukaku och Alexis Sánchez gjorde målen i en match där United inte imponerade men där motståndaren ändå var chanslös.

Marouane Fellaini missade matchen igår till följd av knäskadan han ådrog sig mot Tottenham. Efter matchen meddelades att Fellaini förväntas bli borta sex veckor.

Idag är också den internationella John O’Shea som målvakt-dagen.

Mer från matchen:

Minnesceremoni för Münchenkatastrofen

Inför gårdagens match hölls en minnesceremoni för de som dog i Münchenkatastrofen den 6 februari 1958.

Idag har en minnesplakett till minne av Tom Curry upprättats i Stretford. Curry var tränare för United och var en av de som avled i katastrofen.

Mourinhos presskonferens

”Det var svårt, för i halvtid var det 0-0,” inledde José Mourinho presskonferensen efter Uniteds seger.

”Men jag tycker att vi hade kontroll sedan den första minuten. […] Men inga mål, så du känner lite press i halvtid.

”I andra halvlek var det viktigt att vara lugna och spela och inte förlora vår identitet och försöka gå direkt när vi har den här typen av anfallsspelare som är bättre på passnings- och rörelsespelet. […] En solid prestation, även defensivt.”

Mourinho passade även på att berömma Scott McTominay.

”Jag tycker att pojken Scott växte med matchen. Han började lite nervöst men sedan växte han med matchen. Jag tycker att han var fundamental för oss i hur han gav oss den viljan att återerövra bollen.”

Utelämnade du Paul Pogba för att du var missnöjd med hans prestation mot Tottenham?

”Jag bytte några spelare. Intentionen var inte att straffa någon. För om jag ska straffa någon behöver jag även ha någon som straffar mig, för vi är ett lag. När vi vinner så vinner vi tillsammans, när vi förlorar så förlorar vi tillsammans.

”Men jag gjorde några förändringar och tänkte på den här matchens karaktäristik. Jag tycker att den här pojken [Scott McTominay] har en stor vilja att återerövra bollen. När laget inte har bollen är han en pojke som jagar bollen, som försöker vinna [bollen] högt på planen. Och sedan när han har bollen spelar han alltid enkelt. Ibland mot motståndare som Huddersfield, så stängda och med så många spelare bakom bollen, är enkelhet genialt. Du har inga ytor, du måste öppna ytor genom att spela enkelt. Så beslutet var att spela pojken.

”Men Paul kom in väldigt bra. Jag tycker att han spelade väldigt bra. Med en fantastisk attityd med ytorna vi hade då. För vi ledde med 1-0 och Paul kunde visa sin talang och sina kvaliteter.”

Men det är ett stort beslut att ställa över en spelare som kostade 90 miljoner pund…

”Jag känner det inte så. Jag försöker alltid göra det jag tycker är bäst för laget i varje stund. Jag försöker att titta på det på det vackra sättet att en liten pojke som kom hit nio år gammal med sin mamma för den första träningen. Tio eller elva år senare spelar han i en Manchester United-tröja i en viktig match på hemmaplan, på Old Trafford. Så jag försöker se på det ur det perspektivet.

”Paul är en fantastisk spelare. Inga tvivel för mig att han är en av de mest talangfulla mittfältarna i världen. Men att sitta på bänken en dag är inte världens ände.”

Det här var Alexis Sánchez bästa match hittills…

”Han har bara spelat tre. Han spelade den första på Old Trafford. Jag tycker att Old Trafford, trots att det är en tyst arena, planen är stor och gräset är skönt. Och spelarna känner sig givetvis bekväma att spela här.

”Jag vill inte individualisera, för de offensiva spelarna har så mycket kvalitet. Jag hade Martial och Rashford på bänken för att ta in dem. De har så mycket kvalitet att det är enkelt. Och i framtiden kommer det att vara ännu enklare för dem att spela tillsammans och njuta av matchen tillsammans.

”Som Alexis gjorde. Jag tycker att han njöt av matchen. Han var helt slut i slutet. Han drog nytta av lagets dynamik och gav också dynamik till laget.”

Vad menar du med tyst arena?

”Ni vet… det är inte Portsmouth. Jag kommer ihåg Portsmouth, när jag var i Premier League och en så liten arena och atmosfären var otrolig. Här är atmosfären lite tyst och det är inte väldigt entusiastiskt. Men spelarna gillar att spela hemma.”

Sánchez fick några tuffa tacklingar. Men han fortsatte, säger det mycket om hans karaktär?

”Ja, hans karaktär är sådan. Han är en fantastisk spelare men ingen primadonna. Han är en ödmjuk kille som inte glömmer var han började.”

Huddersfield spelade minst sagt fult igår. Faktum är att ingen Premier League-spelare den här säsongen har blivit nedsparkad lika många gånger som Sánchez blev igår.

Om att Sánchez tog straffen: ”Det är mellan honom och Paul [Pogba]. Jag tycker att Paul var en schysst kille mot honom. Jag tror att Paul förstod att det skulle vara viktigt [för Sánchez] att göra mål och låta honom ta straffen. Jag tror inte att det var ett drömmål för Alexis, alla spelare föredrar att göra mål på straff utan en räddning och en retur. Men det visar också hans öga för detaljer, hans reaktion och hans vilja. För mig är det okej.”

Sánchez har, enligt Transfermarkt, med gårdagens straff bara tre straffmål på åtta försök. Så lämpligen lämnar han över ansvaret nästa gång.

Straffar överlag är verkligen ingen paradgren för United. Den här säsongen har United bara gjort tre straffmål på sex försök.

Mer från Mourinho nedan och i gårdagens matchdagsblogg.

Sánchez matchens lirare

Alexis Sánchez gjorde igår sin första hemmamatch som Unitedspelare. Han gjorde det med bravur och han lämnade Old Trafford utsedd till matchens bästa spelare.

Fellaini opererad

Vi fick igår en uppdatering gällande Marouane Fellainis skada.

”Han opererades i morse. Jag vill inte vara väldigt specifik, jag föredrar att doktorn ger den informationen officiellt. Det är inte slutet på säsongen, inte alls. Det är ett litet ingrepp i hans externa menisker,” sa José Mourinho.

”Jag vill tro att han i slutet på mars är tillbaka. Är han tillbaka i slutet på mars hoppas jag att vi har stora månader i april och maj med matcher i mer än en turnering.”

United släppte sedan mer information på sin hemsida.

Operationen beskrivs som okomplicerad och Fellaini kan inleda rehabiliteringen omedelbart. United räknar med att Fellaini ska kunna vara tillbaka om sex veckor.

John O’Shea som målvakt

Den här dagen 2007 spelade nämligen John O’Shea målvakt för Manchester United. Det ska vi givetvis fira!