Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens: Nytt kontrakt för Shaw, box-to-box-förvirring; United möter Liverpool

Manchester United åker på söndag till Newcastle för match i Premier League. José Mourinho höll idag presskonferens för att snacka upp matchen.

  • Luke Shaw har spelat till sig ett nytt kontrakt.
  • Paul Pogba är en mittfältare. Och José Mourinho säger ordet box extremt många gånger.
  • Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i a-lagsträning men inte redo för spel på söndag. Eric Bailly och Daley Blind är också ute.

I andra nyheter har United lottats mot Liverpool i Uefa Youth League.

Mourinhos presskonferens

På en förhållandevis lång presskonferens fick vi en ännu längre box to box-monolog av José Mourinho.

God eftermiddag José. Du har aldrig vunnit på St James’ Park…

”Det är sant. Jag tror att det är den enda arenan i Premier League. Också Huddersfield, men där har jag bara spelat en gång. Jag tycker att det är svårt. Vackra men svåra matcher. Jag gillar att åka dit, till Mr Robsons hem. Jag gillar arenan, atmosfären. Publiken är entusiastisk.

”Jag har förlorat och spelat oavgjort. Jag hoppas att resultatet är annorlunda [på söndag]. Jag tycker att de är ett bra lag, jag tycker att de hade ett bra transferfönster. Benítez vet hur han ska ta poäng, så jag tror att det blir svårt.”

Newcastle är en klubb som alltid verkar vara i kris…

”Ja, men det är en stor klubb.”

Det är svårt att vara manager där…

”Jag tror [det]. Men jag är inte personen att säga varför. Det jag vet är den enorma armén av fans. Vanligen bra spelare, vanligen bra managers. Jag kommer ihåg många av dem, några av de bästa i landet. Benítez ännu ett exempel. Om du frågar mig om jag tror att Newcastle spelar i Championship nästa säsong säger jag: ’Inte en chans.'”

Har Luke Shaw fått dig att ändra åsikt? Och har han spelat till sig ett nytt kontrakt?

”Med Luke är det inte om att ändra min åsikt. Det handlar om utvecklingen eller icke-utvecklingen av hans talang. Det handlar om att uppfylla potentialen. Jag har känt Shaw sedan han kom fram i Southampton. Hans potential är kvalitet. Kommer han i min riktning på och utanför planen… Han har gjort en stor insats. I några månader har han varit fri från mindre skador som ibland hindrar utveckling.

”Den naturliga konsekvensen är att han får sitt kontrakt och han blir en Unitedspelare i flera år.”

Hur är truppen? Det har varit spelare som har haft problem i Spanien… Påverkar det?

”Nej. Truppen är bra. Allt är okej. Eric Bailly, Daley Blind är de två spelarna som är ute. Zlatan började träna med laget för ett par dagar sedan. Vi är okej.”

I MUTV säger Mourinho att Zlatan har tränat med laget i två veckor men att han ännu inte är redo för spel.

Vi fick ingen uppdatering gällande Marcus Rashford. I veckan rapporterades det att Rashford har lättare skadeproblem.

Hur har Paul Pogba reagerat under veckan? Vad är hans bästa position?

”Paul, som jag sa, hade ett väldigt professionellt beteende. Veckan var inte annorlunda men så är det alltid. Han gillar att träna, han arbetar bra. Jag har aldrig haft ett enda problem med honom gällande hans professionalism, för han tränar väldigt bra. Han är en av killarna som gillar att träna.

”Vad gäller hans bästa position… Jag har skrattat några gånger under veckan för jag har hört, jag har läst… Jag är inte engelsk men förstår vad ni vill säga med box-to-box. Men med kommentarer från viktiga personer i fotbollen blev jag förvirrad.

”För mig betyder box-to-box box till box. Du måste vara bra i den här boxen, på den här vägen, i den här boxen. Det betyder att du måste försvara bra i den här boxen. Du måste ha de fysiska förutsättningarna, viljan, intensiteten, uthålligheten för att fortsätta till nästa box. I den andra boxen måste du vara bra på att göra mål, skapa och så vidare och så vidare. Sedan när laget förlorar bollen måste du ta dig till den andra boxen. För jag tycker att det är betydelsen av frasen box-to-box.

”Men den här veckan blev jag förvirrad när någon sa att en box-to-box måste vara fri från defensivt ansvar… Det är inte box-to-box det är en box i boxen och stannar i den boxen och rör sig inte från boxen…

”Jag blev lite förvirrad. Det här landet har producerat massor av fantastiska box-to-box-spelare. Nu för tiden med vissa experter, vissa agenter, vissa familjemedlemmar… Jag tycker att konceptet att box-to-box förändras. Nu ser det ut som att vi får ett nytt koncept av box-to-box.

”Box-to-box är inte mitt ord förstås, jag hörde det första gången när jag kom hit. Jag tänker bara mittfältsspelare. För mig är Paul en mittfältare. Inte en vänsterback, inte en anfallare.

”Vad är hans bästa position? Mittfältare.

”Det beror på det taktiska systemet. Han kan spela med två, han kan spela med en, han kan spela med tre [mittfältare] men han kommer alltid vara en mittfältare. Det spelar ingen roll vilket system laget spelar. För mig är Paul en mittfältare. Men med så många åsikter, och vi är i en värld av åsikter, kan folk bli lite förvirrade. Men mellan mig och Paul är det ingen förvirring. Han är en mittfältare och det är det. Det är svårt att hitta en mittfältare med mer potential än Paul för Paul har allting.”

Mourinho sa (enligt MUTV) ordet box 30 gånger i svaret!

Borde han inte vara mer än potential?

”23-24 år… Jag tycker att alla spelare är i utveckling till slutet på karriären. Som ung har du mer att utveckla. Men till slutet på karriären har du mer att lära, mer att anpassa dig till.”

United mot Liverpool

United gick i veckan vidare till åttondelsfinal i Uefa Youth League, via 2-0 mot Brodarac på bortaplan. Åttondelsfinalerna lottades idag och för Uniteds del blev det en bortamatch mot Liverpool.

Åttondelsfinalen, som avgörs i en match, ska spelas den 20-21 februari. Exakt när bestäms senare.

Fortsättningen av slutspelet har också lottats. Om United går vidare till kvartsfinal väntar vinnaren mellan Manchester city och Inter, återigen en bortamatch för United.

Går United vidare även till semifinal blir det match mot PSG, Barcelona, Atlético Madrid eller Basel. Semifinalen spelas på neutral plan om jag minns reglerna rätt.

Finalen spelas den 23 april.

Landslagsuppdrag för O’Connor

Lee O’Connor kommer med allra största sannolikhet att starta i matchen mot Liverpool. Dessförinnan, i nästa vecka, ska han resa till Spanien med Irlands U19-landslag. Ett dubbelmöte mot Rumänien väntar, som uppladdning inför EM-kvalet i mars.

Angående nedskrivningen

Igår släpptes Uniteds ekonomiska rapport för det andra kvartalet 2017/18. En förvirrande punkt var nedskrivningen på 48,8 miljoner pund. En förklaring kommer nedan.

Galaxys tränare snackar Zlatan

LA Galaxys tränare Sigi Schmid har uttalat sig om Zlatan Ibrahimovic. Mycket tyder på att Galaxy vill ha Zlatan i sitt lag men Schmid kunde varken bekräfta eller förneka. Som läget är nu får det anses vara troligast att Zlatan fullföljer säsongen i United, för att sedan söka nya äventyr.

Van Persies debutmål

Robin van Persie gjorde igår debut för Feyenoord. Ja, eller hans första match på 14 år, rättare sagt. Han kom in i slutet av andra halvlek och… ja… ni ser själva.