Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

U18: Newcastle – Manchester United 2-1

Uniteds U18-lag åkte på en sällsynt förlust när Newcastle vann hemma med 2-1. Tahith Chong gjorde Uniteds enda mål i matchen och han brände också en straff.

Då United varit i Serbien och spelat UEFA Youth League på onsdag kväll var det förstås ett helt annorlunda lag den här dagen. O’Connor och Fojticek var de två som behöll sina platser i startelvan.

Den första halvleken innehöll få klara målchanser i en ganska händelsefattig halvlek. Det mest noterbara var, eller kanske inte noterbart då det är vardagsmat, när Traore tvingades utgå med en skada efter att ha åkt på en ful tackling. Några minuter tidigare hade han även fått sig en rejäl smäll.

Den andra halvleken inledde United bättre och såg ut att vara det lag som skulle göra det första målet, men ett grovt misstag av O’Connor som skulle nicka hem men missade bollen och kunde ge Newcastlespelaren fritt läge och han gjorde inget misstag framför Fojticek.

I den 68:e minuten kom till slut Uniteds kvittering, efter en ganska intensiv press. En hög boll kom till Chong som med en utmärkt förstatouch tog bollen åt vänster så han kunde avsluta snabbt med vänsterfoten. Otagbart för målvakten.

United hade sedan det mesta och det bästa, även fast Newcastle ständigt var farliga i sina snabba omställningar som United hade en del problem med.

Med tio minuter kvar fick United en gyllene chans att ta hem alla tre poäng till Manchester när domaren pekade på straffpunkten efter en hands. Chong klev fram men målvakten räddade hans straff och returen petade han utanför det halvtomma målet. Precis innan hade Chong cyniskt blivit fälld då han var på väg mot målvakten men en Newcastlespelare satte dobbarna i vaden bakifrån utan chans på bollen, domaren gav endast gult kort på den vedervärdiga tacklingen som inte bara var cynisk utan riktigt ful.

Istället kunde Newcastle sticka upp och vinna matchen på stopptid efter exceptionellt svagt försvarsspel från United. I samma veva blev Galbraith utvisad för United efter några väl valda ord till domaren.

Sett över 90 minuter är det inte helt ologiskt att Newcastle vinner. De skapade många bra chanser även om United ägde spelet. Dessutom saknade United massvis med tongivande spelare. Det som dock diskuteras efteråt är domarstandarden där United först tappade Traore efter en ful tackling och sedan höll på tappa Chong efter en cynisk tackling. Förra säsongen blev Chong nedsparkad så fult att han missade flera månaders fotboll. Diskussionen bör vara att få bukt med alla fula tacklingar i de engelska ungdomsserierna men få högre upp verkar reagera på detta.

Sett till matchen var Chong fantastiskt bra igen. Han låg bakom det mesta och gjorde också lagets enda mål. Chong har, när han väl spelat, varit den bästa ungdomsspelaren i klubben den här säsongen.

Trots förlusten leder United tabellen och det mesta ser bra ut för Uniteds del som fortsätter att spela en bra fotboll och om alla spelare hade varit tillgängliga hade det blivit seger i den här matchen också.

Newcastle– Manchester United 2-1 (0-0)

Uniteds mål: Chong (68)
United: Fojtíček; Tanner, Dunne, O’Connor, Williams B., Puigmal (Galbraith 69), Levitt; Chong, Traore (Barlow 36), Ramazani; Mellor (McGhee 75)