Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Pogba skulle ha spelat till vänster och Skottland borde plocka McTominay

Manchester United gick igår vidare till kvartsfinal i FA-cupen. Romelu Lukaku gjorde båda målen i en 2-0-seger mot Huddersfield Town.

Trots att segern i slutändan var stabil så lämnade den första halvleken mycket mer att önska. Efter Lukakus tidiga – och briljanta – 1-0-mål dominerade Huddersfield tillställningen. Till Uniteds försvar ska dock sägas att hemmalaget skapade få kvalificerade målchanser.

För mig är det ändå tydligt att tremannamittfältet – Michael Carrick, Nemanja Matic och Scott McTominay – som United använde igår inte räcker till på den här nivån. Huddersfield ska aldrig tillåtas styra spelet mot ett Manchester United. Men så skedde igår.

Den stora snackisen efter matchen blev Juan Matas bortdömda mål i första halvleks slutskede. Ett kontroversiellt beslut som blev än mer kontroversiellt då bisarra linjer visades i teverutan. I det officiella höjdpunktspaketet ovan visas bilden som videodomaren ska ha använt sig av. Där framgår att Mata är i en offsideposition. Om de nu verkligen prickade exakt rätt bildruta där bollen lämnar Ashley Youngs fot.

Nu vet jag inte om videodomarna har tillgång till bättre teknik än vad vi får tillgång till. Annars är jag övertygad om att det på de bilder vi får se – även med hjälplinjer – är omöjligt att med visshet avgöra så pass marginella situationer.

Jag är en förespråkare för VAR men den nuvarande implementeringen är inte okej. Visst, en straffsituation kan jag förstå att det ibland tar lite tid att konstatera vad som verkligen är korrekt. Men när det gäller offside så bör det i princip omedelbart kunna konstateras att domaren har gjort fel. Och om det inte omedelbart kan påvisas att domaren har gjort fel är felet så pass litet att det i all väsentlighet kvittar. Det är trots allt tydligt kommunicerat att målet med VAR inte är att rätta till alla fel utan endast de grova misstagen.

Som belöning för segern fick United hemmamatch mot Brighton i kvartsfinal. Det ska närmast garantera att det blir semifinal för United. Men så var det förvisso även när vi lottades mot Bristol City i ligacupens kvartsfinal, så vi kanske ska spela om det först.

Mer från matchen:

Mourinhos presskonferens

“Jag är nöjd att vi är i kvartsfinal,” sa José Mourinho på presskonferensen efter gårdagens seger.

“Jag är nöjd att vi vann en match, framför allt efter en förlust.” Om det hade blivit oavgjort och omspel hade det dock inte varit något “drama”, tycker managern.

“Matchen var svår. De tog sig an matchen på ett annat sätt än i Premier League. Givetvis, för David [Wagner] behöver inte en poäng, han kan gå för det.

“Majoriteten av första halvlek var de offensiva och farliga. De pushade oss till bra defensivt arbete. Jag tycker att Victor [Lindelöf] och Chris [Smalling] var väldigt bra i en svår match för dem.”

Mourinho tycker att United sedan kontrollerade matchen i andra halvlek.

Om VAR: “Jag är bekant med fantastiska resultat av VAR och problem och frustrationer. Känslan är otrolig när sanningen kommer.

“Men också problem. Och ett av problemen är exakt vad som hände idag. Det går lite mot orden i protokollet. Orden är ‘en tydlig och självklar situation’ och alldeles säkert var det inte tydligt och självklart.

“Vi vet att det är experimentellt och vi måste acceptera. Men jag pratar efter en 2-0-seger.”

Här ska dock påpekas att protokollet syftar på bedömningsfrågor, medan offside anses vara svartvitt. Detta tycker jag personligen är galet, åtminstone så länge det tar så lång tid som det gjorde igår.

Hade det låtit annorlunda om ni inte hade vunnit?

“Som ni vet är jag nära att vinna priset för bästa uppträdande i Premier League den här säsongen. Inget kan få mig att förlora den trofén den här säsongen.”

Mourinho tycker att känslan i väntan på det slutliga beskedet var “konstig”. Han indikerar sedan att han tycker att VAR bara ska användas när domarna gör uppenbara misstag.

Om rockader till följd av Paul Pogbas frånvaro:

“Jag var tvungen att tänka på vem som skulle ersätta honom och vad jag skulle göra. För vi jobbade hårt under veckan. Igår hade vi en bra taktisk träning. Sedan måste jag förbereda ett nytt lag.

“Som en kuriositet var Michael Carrick den som ersatte Paul. Paul skulle ha spelat till vänster som en nummer 8 i en 4-3-3. Matic skulle ha spelat som nummer 6 och Scott McTominay som nummer 8 till höger.

“Men sedan, när doktorn sa att Paul inte kunde spela, flyttade vi Matic till vänster, vilket inte är hans favoritposition. Michael tog position 6.”

Mer från Mourinho nedan och i gårdagens matchdagsblogg.

Mourinho om McTominay

José Mourinho passade i MUTV på att ösa beröm över Scott McTominay. Mittfältaren är född i England men har skotskt påbrå och kan därmed spela landslagsfotboll för både England och Skottland. Mourinho tycker att det skottarna ska skynda sig att tinga McTominay. Återstår att se om nya förbundskaptenen Alex McLeish ger McTominay chansen i mars.

“Ärligt talat tycker jag att Scott förtjänar mer än han får. Jag tror att det kanske är för att han har den här sortens ungdomsprofil, en vanlig frisyr, inga tatueringar, inga stora bilar, inga stora klockor. En ödmjuk kille som kom till klubben när han var nio eller tio,” säger Mourinho.

“Förra säsongen lämnade han nästan klubben, för att gå någonstans, vem vet vart, vem vet i vilken division han skulle spela nu. Jag tycker att killen förtjänar lite [större erkännande].”

Skadeläget inför Sevilla

  • Paul Pogba: “Jag vet inte,” sa Mourinho på presskonferensen igår. Managern hävdar att han bara fick information om att Pogba inte kunde spela igår och sedan inte ville ha mer information. “Nu är tid att tänka på Paul och om han kan vara tillgänglig på onsdag. Vi väntar på information.”
  • Ander Herrera och Marcus Rashford har “en chans”, sa Mourinho i fredags.
  • Eric Bailly gjorde comeback igår. Sedan är förstås frågan om Mourinho anser att han är redo att spela från start.
  • Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i träning men vi har inte fått några besked om när han kan vara redo att spela match.
  • Marouane Fellaini är ute åtminstone till mitten av mars.
  • Daley Blind har varit ute i en månad med en fotskada. Där har vi inte fått några nya besked på ganska länge. När han blev skadad sades det inte vara något allvarligt.
  • Marcos Rojo saknades igår utan att det har förklarats.
  • David de Gea, Phil Jones och Antonio Valencia saknades också igår. Det kan dock förutsättas att den trion vilades, medan Rojo snarare är i behov av speltid.

Nytt i Uefa Youth League-laget

På onsdag är det inte bara åttondelsfinal i Champions League för United. Det är även åttondelsfinal mot Liverpool i Uefa Youth League. Inför den matchen har United registrerat flera nya spelare i laget. Det rör sig om nya målvakten Matej Kovar, samt Mason Greenwood, Aliou Traore och Arnau Puigmal.

Matchen sparkar igång klockan 16.00 på onsdag och kan ses på Viaplay. I Uefa Youth League avgörs det i en match.

Scholes om sin comeback

Paul Scholes var igår expert i BT Sports sändning under Uniteds seger mot Huddersfield. Han fick då chansen att prata om hur det gick till när han gjorde comeback 2012. Detta vill ni inte missa!

Scholes reaktion när Unitedklacken sjunger om honom är också något ni inte får missa!

Smått och gott

Romelu Lukaku gjorde båda Uniteds mål, båda efter fina prestationer. Föga överraskande räckte det till att utses till Uniteds bästa spelare.

Alexis Sánchez tyckte att det var kul att han kunde göra en ung supporter lycklig.

Premier League däremot har tröttnat på FA-cupen och har heller ingen lust med Champions League. Det är ju United mot Chelsea på söndag!

United har dock koll på att det är Sevilla som väntar.

Slutligen idag ska vi gratulera Gary Neville. Han fyller nämligen år. Det är inte utan att en undrar om han får en kyss av Paul Scholes i födelsedagspresent.