Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Sevilla – Manchester United 0-0

Vi börjar med det positiva; Manchester United har 0-0 inför hemmareturen mot Sevilla om två veckor. Det var det, bokstavligen talat det enda som var bra i kvällens match. Ja, David De Gea också då så klart, vilket väl säger en del.

Men utöver resultatet och De Gea har vi inte mycket positivt från idag. Försvaret satt inte, det släpptes till mängder med chanser, på mittfältet gick Herrera snabbt sönder och de tre kvarvarande (Matic, McTominay och Pogba) tävlade i att få minst uträttat på planen. Längst fram fanns Mata (sägs det, jag är osäker på om jag såg honom), en frustrerad Alexis Sanchez som verkar tappat förmågan att utmana och en Lukaku som i princip tog fel beslut hela tiden. Att det räcker med en uddamålsseger för Manchester United i returen är ett smärre mirakel efter en sådan här insats.

Hur gick tänket före match egentligen?

En formsvag Matic, en orutinerad McTominay och en (uppenbarligen) skadad Ander Herrera var alltså José Mourinhos val som central mittfältstrio inför matchen. Detta tydligen på grund av att han blev kränkt av att Pogba sjukanmälde sig till lördagens match, då får man onda ögat och en plats på bänken.

Det tog 15 minuter, sen fick vi bekräftat det vi borde anat. Ander Herrera var inte helt återställd. En klack i offensivt straffområde, en hand mot vänsterlårets baksida och vi lär inte få se Herrera på någon månad eller två igen. Däremot fick Pogba hoppa in, det fanns liksom inget annat val direkt. Tyvärr gjorde det inte mycket gott, mer om det nedan.

Embed from Getty Images

Först måste vi också diskutera en av de mest talangfulla vänsterbackarna i världen (enligt Mourinho), jag pratar så klart om Luke Shaw. Som naturligtvis inte fick spela, men idag inte heller fick plats på bänken, där skulle Matteo Darmian sitta. Så klart, han har ju gjort sig känd som en härlig, fartfylld vänsterback.

Kort och gott var min känsla när jag såg laguttagningen att Mourinho antingen tappat det, eller medvetet försöker göra det svårt för sig själv. För logisk var den inte.

Spelet

25-5 i skott, 12-4 i hörnor och runda slag 55-45 i procentuell fördelning av bollinnehavet. Sevillas siffror först. Undantager vi bollinnehavet, som ju helt ärligt inte säger så mycket, så visar sig en enorm dominans för Sevilla.

Och det speglar verkligheten helt korrekt, Sevilla var ett oerhört mycket bättre lag. Att de inte vinner den här matchen med tre, fyra mål finns det två anledningar till. Den ena stavas David De Gea, som gör ett par riktigt fina räddningar (den i slutet av första halvlek är på gränsen till omänsklig) och i övrigt gör precis det han skall på enklare skott. Den andra anledningen stavas Sevillas effektivitet. De har endast mäktat med 31 mål på 24 ligaomgångar, vilket är minst av samtliga topplag i Spanien.

Embed from Getty Images

Men hur spelade United då? Ja, helt ärligt vet jag inte. Jag vet inte vad tanken var. När man inte har några kreativa spelare på det centrala mittfältet från start måste det ju finnas en tanke hur man skall spela, men jag kan inte se det. Lukaku hade inte en bra dag och Sanchez kom ofta alldeles för djupt, vilket man kan förstå då det inte levererades några bollar fram till honom, men det blev inte heller bättre av att han gick ner för då fanns det för få spelare fram att leverera fram bollen till.

Med det mest märkliga är inkluderandet av Juan Mata i dagens match. United låg lågt med backlinjen, ett centralt mittfält som var defensivt viktat och det var upplagt för kontringsspel – vad gör då Juan Mata på planen? Spanjoren har många fördelar, men att spela kontringsspel är inte en av dem. Han var inte sämre än någon annan, men tanken med att ha honom på plan i 80 minuter i en sådan här match är för mig obegripligt. Särskilt när det sitter en Lingard, en Martial och en Rashford på bänken.

Dave saves

Han måste få en egen rubrik, mest för att jag inte vill avsluta helt negativt. Men som många har sagt tidigare så kunde vi konstatera det idag med, David De Gea är för bra för det här Manchester United. Om den här säsongen fortsätter i den här stilen kan jag inte se att han skall vilja vara kvar till nästa säsong. Särskilt inte som Real Madrid bör vilja ha honom, om han bara finns tillgänglig.

Embed from Getty Images

För idag är det De Gea som räddar United igen. Det började tidigt, med ett överraskande långskott han petade undan. Sen tog han allt, både det han skulle och det han inte skulle. Ja, några utsparkar gick lite galet, men helt ärligt kan det lika mycket skyllas på de tio statyerna som han hade framför sig. Rörligheten saknades helt. Och, som sagt, räddningen på Muriels nick i slutet på första halvlek är ytterligare en sådan räddning som skulle komma tidigt på alla andra målvakters highlights, men som för De Gea numera är en i mängden av fantastiska räddningar.

United har 0-0, en uddamålsseger den 13 mars räcker. Det får vi dock inte med det här spelet, så något radikalt måste hända.