Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

U18: Manchester United – Everton 4-1

Manchester Uniteds juniorer befäster ligaledningen. Detta efter en imponerande 4-1-seger mot tabelltvåan Everton idag. Mason Greenwood gjorde första och sista målet, däremellan slog Largie Ramazani och James Garner till.

En riktigt bra insats av United, där många spelare utmärkte sig med positiva prestationer. ”Båda lagen gick för det från avspark och försökte anfalla,” kommenterade tränaren Kieran McKenna efteråt. ”Det fanns ytor och jag tycker att vi utnyttjade det bra. Fyra nya mål och vi borde nog ha gjort några till.”

McKenna valde en 4-3-3-formation idag, vilket fungerade mycket bra. Arnau Puigmal trivdes i sin mittfältsroll. Han gjorde sannolikt sin bästa match sedan flytten till United inför den här säsongen och visade upp ett utmärkt passningsspel. James Garner trivdes också på tremannamittfältet och är kanske främsta utmanare till Puigmal om vem som var bäst på planen.

United hade kraftig medvind i första halvlek och utnyttjade det på bästa sätt. Redan efter elva minuter gör Mason Greenwood 1-0 efter fint samarbete mellan Brandon Williams och Aidan Barlow på vänsterkanten. Det slutar med ett precist inlägg från Barlow och en lobbnick över målvakten från Greenwood.

Då hade Barlow redan missat en bra chans. Kort därefter är Williams nära att göra 2-0, då han skär in från kanten och avslutar med högern. Barlow tvingar sedan målvakten till en fin räddning med ett inlägg som är på väg att blåsa in i krysset.

Hittills bara United. Efter en halvtimme sticker dock Everton upp. Williams hamnar mellan två spelare på kanten och blir bortspelad. Det leder till fritt inläggsläge och Simms sätter bollen i öppet mål efter ett lågt inlägg. Inte logiskt någonstans.

Desto mer logiskt var att United återtog ledningen bara dryga minuten senare. Williams och Barlow spelar sig runt på vänsterkanten. Williams revanscherar omedelbart för försvarsmissen, då han hittar Largie Ramazani med ett fint inlägg. Sedan relativt enkelt för Ramazani att sätta bollen i nät.

Ramazani hade då bara varit på planen i några minuter. Nishan Burkart tvingades kliva av skadad. Det såg också ut som att Barlow skulle tvingas kliva av, men han reste sig efter en stygg tackling. Everton tycks gilla att spela fult på den här nivån och vi minns att det var just mot Everton som Tahith Chong blev allvarligt skadad förra året.

Chong var inte med idag. Inte Angel Gomes heller. Sannolikt sparas de till reservlagets match mot Villarreal på tisdag.

Williams och Barlow fortsätter skapa chanser, vilket sedan också leder till 3-1. Williams vinner hörna. Barlow slår den kort till Garner, som avancerar och lyfter ett inlägg mot bortre stolpen. Precis som på Barlows inlägg greppar vinden tag i bollen. Men den här gången är inte målvakten med på noterna och bollen flyger i nät.

Garner är före paus nära att göra sitt andra, då han skjuter en frispark i ribban.

Om United hade fördel av vinden i första halvlek så fick Everton samma fördel efter paus. De tar tag i spelet direkt när domaren blåser igång andra halvlek. Sakta men säkert kontrar sig United dock in i matchen, ofta med Puigmal som regissör.

Även om Everton dominerar spelet så är det United som har lättast att skapa målchanser. Ramazani är nära ett drömmål då han driver in från kanten och utmanar hela motståndarförsvaret. Det slutar med ett avslut tätt utanför målvaktens stolpe.

Istället är det Greenwood som får göra 4-1. Han får bollen av Williams på en kort hörna och avancerar in i straffområdet. Försvaret är passivt och Greenwood fortsätter framåt och placerar sedan in bollen behärskat vid målvaktens första stolpe. Det blir matchens sista mål.

I Uniteds mål debuterade nyförvärvet Matej Kovar. Han hade relativt lite att göra men det han gjorde såg stabilt ut. Hans bästa räddning är då han på David de Gea-manér sätter ner ett knä i marken för att täcka på ett friläge från kanten. Annars imponerar Kovar då han vid några tillfällen ser till att klistra halvsvåra skott.

Som jag har varit inne på är det många spelare i United som imponerar. Puigmal och Garner har jag redan lyft fram. Williams och Barlow skapar genom hela matchen väldigt mycket på vänsterkanten. Inhopparen Ramazani gör sin kanske bästa insats som Unitedspelare (åtminstone det klart bästa jag har sett från hans sida).

Greenwood gör två mål och måste förstås också nämnas. Men för mig är han inte ens topp 5 i laget idag! Med sina mål idag går han dock upp som lagets bästa målskytt den här säsongen (10 totalt). Mycket imponerande, då han är lagets yngsta spelare och egentligen förstaårsjunior först nästa säsong.

I och med segern befäster United serieledningen. Liverpool går förbi Everton på målskillnad (om inget oförutsett sker de sista minuterna i deras match mot Wolves) och är ny tvåa, fyra poäng bakom United. Både Liverpool och Everton har dock en match till godo på United, så det är fortsatt bara segrar som gäller för United.

Manchester city var länge överlägsen tabelletta men de har tappat totalt. Idag ny förlust och med med bara sex poäng på åtta matcher är de nu sju poäng bakom United. (Gissningsvis beror citys kollaps på att de nu spelar med yngre spelare än tidigare under säsongen. Det brukar kunna vara så på den här nivån, något vi ser även i United.)

Nästa uppgift för United är Wolves på bortaplan, på lördag nästa vecka.

Allt i allt en utmärkt insats av United, säsongens bästa skulle jag gissa. Inte tu tal om att årets upplaga är det bästa juniorlaget på många år. Trots att de två bästa offensiva spelarna saknas så gör United fyra mål på ligatvåan och det borde nog ha varit två eller tre till…

Manchester United – Everton 4-1 (3-1)

Uniteds mål: Greenwood 2, Ramazani, Garner
United: Kovar; Tanner, Dunne, O’Connor, B Williams; Puigmal (McGhee 81), Levitt, Garner; Burkart (Ramazani 25), Greenwood, Barlow (Laird 79)