Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Great Scott, Zlatan och Afrotanken

José Mourinho var tämligen frispråkig på gårdagens presskonferens när han avhandlade McTominay, Zlatan och Afrotanken.


Vi kan väl ta rygg på José och snacka om de tre spelare (bortsett från Pogba, som var i Stockholm häromdagen och myste med Zlatan och någonting så avskyvärt som padelspelande, som också är the talk of the town) som det pratats mest om i United den senaste tiden.
Embed from Getty Images
För McTominay handlar det mesta om positiv kritik. Även om det inte är Adnan Januzaj-nivåer – belgaren var som bekant inblandad i en dragkamp mellan typ jordens andra länder – så slåss åtminstone Skottland och England om Scotts gunst i landslagsvalet. Självklart påbörjas den här sortens dragkamp när en kille kommer från nowhere, och det har fanimej McTominay gjort. Han är allt annat än en sexig spelare, det är helt klart. Och det är svårt att bli upphetsad av en lirare som inte har några uppenbara twists and turns i sin repertoar. Men hans manager, som tränare världens största klubb och är betrodd att göra det, ser honom som en viktig pjäs redan nu och då är det bara att försöka se storheten i Scott. Och han har ju kvalitéer, så klart. Han springer jävligt mycket, han är ihärdig, han är taktiskt skolad och han är – vilket Mourinho verkar uppskatta lika mycket som Dödgrävaren uppskattade att ha en vänster- och en högerfotad mittback – lång.
Embed from Getty Images
Zlatan då? Den allra störste av alla svenska fotbollsspelare ever är inte skadad, men ser inte sig själv som bra nog för Manchester United i dagsläget, enligt José. Mycket har man hört i sina dagar, men om det stämmer att Zlatan själv anser sig för dålig är hans dagar räknade i den absoluta toppen. Som väntat blev skadan förra våren den sista svåra motståndare svensken ställdes mot – och den här gången gick till och med Den Långe (ja, han har också längden) bet.
Frågan är om vi får se Ibra i någon annan funktion än som inhoppare i ett slags avsked i maj? Kanske. Kanske inte. Klart är, än en gång, att det blev ett ovärdigt slut för honom.
Embed from Getty Images
Och så Afrotanken. Vår alldeles egne, komplicerade och alldeles säregne Afrotank. Även om hans manager är förtjust i honom (och hans längd) och påstår att han är ”ung” så blir belgaren 31 i höst och även om alla Unitedmanagers sen Fergie sett någonting i honom så är det fortfarande svårt för mig att förstå att han klängt sig kvar så länge i klubben som han gjort.
Hans kontrakt går ut, hans manager vill att han stannar (jepp), men vet inte om han gör det.
Med tanke på att han blir just 31 i höst (Fellaini alltså) kan jag förstå hans tvekan. Ett sista hyfsat stort kontrakt står för dörren och med tanke på att det måste komma in fler mittfältare i sommar innebär det sannolikt mindre speltid för Afrotanken. Då kanske typ Fenerbahce eller Kina och stålarna och en plats i startelvan lockar lite mer.


Apropå trion ovans längd så var det lite synd att han inte tog dom i rätt ordning. Men det var ju faktiskt journalisternas fel.
Scott McTominay: 1,93.
Marouane Fellaini: 1,94.
Zlatan Ibrahimovic: 1,95.