Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens: Martial är tillgänglig, Pogba har en chans; Carrick bekräftar att han slutar

Manchester Uniteds Champions League-öde avgörs imorgon, då Sevilla gästar Old Trafford för åttondelsfinalreturen. United är i förarsätet efter 0-0 i Spanien. Idag snackade José Mourinho och Michael Carrick med media inför matchen.

Carrick bekräftade att han nu gör sin sista säsong som spelare.

Dagen före en Champions League-match är det också öppen träning. På Uniteds träning noterade vi framför allt att Anthony Martial och Zlatan Ibrahimovic deltog, därmed kan de möjligen vara aktuella för en plats i truppen imorgon.

I övrigt var det spelarna som var med mot Liverpool som deltog. Det betyder att Eric Bailly kunde träna, trots skadekänning i lördagens match. Det betyder också att Paul Pogba, Phil Jones, Ander Herrera, Marcos Rojo och Daley Blind inte medverkade.

Mourinho öppnar dock för att Pogba har en chans att vara med imorgon och mittfältaren ska ha anslutit för lätt träning när journalisterna hade lämnat.

I andra nyheter noterar vi att Scott McTominay har blivit uttagen till det skotska landslaget.

Mourinhos presskonferens

José Mourinho välkomnar Anthony Martial tillbaka till truppen och säger att Paul Pogba har en chans till spel imorgon. Ingen annan skadad spelare är aktuell.

José, Paul Pogba tränade inte i morse…

”Han gjorde det efter att ni lämnade.”

Är han tillgänglig för morgondagen?

”Jag vet inte. Vi vet inte än. Men han tränade lite efter att ni lämnade.”

Var det någon mer som anslöt till träningen?

”Nej, nej, nej. Det var bara Paul.”

Är Anthony Martial fit?

”Ja, fit.”

Phil Jones har vi inte sett på länge. Vad är situationen med honom?

”Skadad.”

Och med landskamperna som kommer…

”Bara om Gareth [Southgate] vill ta med honom för den medicinska avdelningen. För han är skadad.”

Zlatan Ibrahimovic diskuterades inte på presskonferensen. Han har dock tränat med laget en tid, så att han deltog på dagens träning är inte likställt med att han är aktuell för spel imorgon. Det har tidigare sagts att Zlatan bara kommer att vara med när han själv känner att han är helt redo.

Scott McTominay har fått plats i skotska landslaget. Hur snabbt har han utvecklats det senaste halvåret?

”Han spelar bra. Han använder varje minut på planen och utanför planen för att lära. Han vill inte ha rubriker, han vill bara jobba och bli bättre och vara användbar för laget. Steg för steg får han chanser att spela. Han fick Carricks, Fellainis, Pogbas och Herreras skador, i stort sett alla mittfältare har haft skador. Han fick minuter och erfarenhet. Det bästa sättet att bli bättre på är att spela. I början var han inte med i truppen men jag tog med honom som den extra spelaren. Jag minns honom på mötena, i omklädningsrummet, i halvtid, han åt upp varje ord och lyssnade på allt. Hans ödmjuka natur gör honom till en bra spelare för oss.”

Har Marcus Rashford gjort tillräckligt för att vara kvar i laget? Och 0-0 är ett farligt resultat, oavgjort med mål räcker inte…

”Jag läste något, ett citat från den sämsta tränaren i Premier Leagues historia. Frank de Boer, sju matcher, sju förluster, noll mål. Han sa att det inte är bra för Marcus Rashford att ha en tränare som mig. För det viktigaste för mig är att vinna. Om han tränades av Frank hade han lärt sig att förlora!

”Jag försöker ge det bästa till ungdomarnas utveckling. Marcus givetvis, jag måste vara ärlig och ge beröm till folket i akademin som skapade hans grund. Jag måste ge beröm till Mr Van Gaal som var ansvarig för hans första säsong i a-laget. Men om du ser till hans statistik, hur många matcher han spelade förra säsongen och den här säsongen, skulle jag säga att han är topp 5 under de här två säsongerna. Samma gäller för Scott. Det bästa som kan hända en ungdom är att få erfarenhet. Marcus får också den här erfarenheten.

”Spelar han varje match från start? Nej, givetvis inte. Men han är en spelare vi litar på. Jag sa det före matchen mot Liverpool. Han började, han gjorde en bra match. Jag pratar inte bara om att han gjorde mål för jag analyserar inte bara mål och assists, för mig är prestationen global. Jag är väldigt nöjd med Marcus.”

Hur viktig var segern mot Liverpool och hur viktig är den här veckan?

”Morgondagen är viktigare än lördagen. För i lördags var det en match om poäng, en match där vi fortfarande har 24 poäng [att spela om]. Imorgon och på lördag är matcher där du i slutändan går vidare eller inte. Utslagsmatcher blir viktigare än ligamatcher.”

Du har vunnit den här turneringen två gånger…

”Gjorde jag?! Gjorde jag?!”

Ja…

”Yeah…” Mourinho pustar sedan ljudligt.

Med den kunskapen, hur anpassad är din trupp för att försöka vinna turneringen eller åtminstone gå långt?

”Jag tycker inte att vi är ett av de bästa lagen i turneringen. Men jag tycker att när du kommer till kvartsfinalen kan vad som helst hända, du börjar känna lukten av en semifinal. Känslan är att du är bland de bästa men att allting kan hända.

”Låt oss se vad som händer imorgon. Det är en svår match imorgon, vi spelar mot ett lag som inte förlorade mot Liverpool hemma och borta.

”Sevilla är ett väldigt bra lag och resultatet i första matchen lämnar allting öppet för morgondagen. Jag känner inte nu att vi har någon fördel. Vi ska försöka bevisa att vi är bättre och försöka vinna matchen. Men realiteten är att vi just nu inte har någon fördel alls.”

Sir Alex Ferguson sa att klubben borde ha vunnit fler Champions League-titlar än tre. Håller du med om det och tycker du att du nu har resurserna att slåss om titeln?

”Inte än.

”Men. När ett lag når kvartsfinalen är allting möjligt. Nu tänker jag bara på Sevilla, jag vet att det är svårt att gå förbi.”

Mourinho får sedan en fråga om förändringarna i Champions League till nästa säsong. Förändringen är att fyran i England inte längre behöver spela kval till Champions League.

Reportern påpekar att Mourinhos Porto var det sista laget utanför någon av de fyra största ligorna att vinna turneringen.

”Gjorde jag det?! Det är bra. Det är en bra prestation.

”Eftersom jag jobbar i England är jag glad. Det är bra för oss.”

Det ställdes också frågor på spanska. De översattes inte men Mourinho svarade på engelska på en av frågorna.

”Jag tycker att Europa League-finalen var vår viktigaste match internationellt. För vi vann turneringen och tog oss till Manchester Uniteds naturliga habitat, som är Champions League.

”Om vi imorgon lyckas gå vidare är det en bra prestation. Men om vi går till kvartsfinalen går livet vidare. Går vi till kvartsfinal går vi inte dit och tänker att vi inte har någon chans. Givetvis inte.

”Men nu har vi bara ett problem att lösa och det är Sevilla.”

Carricks presskonferens

Som alltid inför Champions League-matcherna får även en spelare prata med media. Idag var det Michael Carrick som fick chansen. Carrick bekräftar att han kommer att sluta efter säsongen.

Mourinho har sagt att du gör din sista säsong. Är det så och kommer du att ingå i hans tränarstab nästa säsong?

”Ja. Det är i stort sett redan sagt, för att vara ärlig med er. Men det kommer en tid när din kropp säger att det är dags att sluta spela fotboll. Det är där jag är. Det är okej, det är något du måste acceptera.”

Och du kommer att ingå i tränarstaben nästa säsong?

”Det håller på att lösas. Vi pratar fortfarande om det. Det finns inget att bekräfta än men vi pratar om det.”

Kan du berätta lite om problemet du hade med ditt hjärta?

”Jag hade problem i matchen mot Burton. Sedan hade jag några tester, problemet kom tillbaka på träning och opererades. Nu är det förbi. Det var en tid då jag tänkte ’kan jag fortsätta spela? är det värt det?’. Men det gick över snabbt och jag kom tillbaka fit.

”Jag ville sluta på mina villkor. Jag förstod att jag antagligen inte skulle spela så många matcher som jag [annars] hade gjort. Jag tränar hårt och har lyckats spela några matcher. Vi får se vad som händer.”

Hur imponerad har du varit av Scott McTominay?

”Det är fantastiskt med Scott. Vi fortsätter att producera dem. Det är fantastiskt i den här eran. Att konstant ha spelare som kommer fram är otroligt.

”Beröm till managern också som gav honom chansen och håller fast vid honom. Han har spelat i några jättestora matcher redan den här säsongen. Det är fantastiskt att se de unga spelarna få chansen i de stora matcherna. Ibland vet du inte vad du har innan du testas.

”Scott har gjort det fantastiskt. Det liknar Marcus [Rashford]. Han var antagligen inte nära, nära a-laget. Han fick chansen och tog den. Han har varit i och runt truppen sedan dess.

”Det är tidigt. Han har en lång väg att gå. Jag försöker hjälpa honom där jag kan och ge honom råd.”

Du har vunnit den här turneringen. Hur stor chans tycker du att dagens lag har?

”Det är ganska irrelevant egentligen. Det skulle vara fel av mig att börja prata om kvartsfinal, semifinal… Du måste fokusera på morgondagen. Det är en enorm match. Det faktum är att det är nästa match. Det är så det är, det är så vi jobbar. Det kommer att bli en tuff match men vi tror att vi har en bra chans.”

Det var länge sen ni var här…

”Under lång tid var det givet. Det togs inte för givet men det var vad vi gjorde. Tack och lov är vi tillbaka i år och det ger en extra krydda. Vi vill spela de här matcherna under den här tiden på säsongen.

”Ser vi framåt är det en trupp vi måste utveckla. Vi måste konstant vara här. Det är vad som förväntas av oss.”

Mycket har sagts om Alexis Sánchez sedan han kom in. Vad tycker du om hans inledning och vad tillför han laget?

”Ni vet… Han älskar verkligen fotboll. Varje dag på träning är han först ut med bollen vid fötterna. Han är desperat att lyckas. Han jobbar hårt på träning. Han har gjort det i så många år nu.

”Han kommer att bli okej. Jag sa det när han värvades, han är en Man United-spelare, han passar in i hur vi spelar. Han har spänningen, tittar alltid framåt, han är dynamisk.

”Du kan döma honom för de första matcherna. Men jag är säker på att han över tid kommer att vara utmärkt.”

Hur ser du på din roll från nu till slutet på säsongen? Och hur vill du bli ihågkommen för din karriär?

”[Skrattar nervöst.] Det är en rejäl fråga det…

”Jag ska bara hålla mig fit och redo. Du vet aldrig när du behövs. Förhoppningsvis kan jag få speltid. Jag ser mig som en spelare nu och jag gillar fortfarande att träna med grabbarna. Jag försöker hjälpa till där jag kan. Du har ansvar som kapten också. I åldern jag är nu också, jag försöker hjälpa spelare som Scott [McTominay].

”Vad gäller hur jag ska bli ihågkommen…

”Som någon som försökte göra saker på rätt sätt. Försöka jobba för laget, vara känd som en lagspelare. Jag tycker att det är viktigt. Jag kan se tillbaka och säga att jag har gjort mitt bästa. Jag kan se tillbaka utan ånger.”

Känner du dig emotionell? Det kan vara sista gången imorgon…

”Det är vad det är. Du måste vara bekväm med situationen. Jag tänker inte så mycket på det. Jag vill bara njuta av säsongen och spela så mycket som jag kan. Jag hoppas att morgondagen inte är den sista. Men det är ingen poäng att tänka på det innan det sker.”

McTominay i skotska landslaget

Vi gratulerar Scott McTominay som för första gången har blivit uttagen till det skotska landslaget. McTominay får chansen att göra landslagsdebut mot Costa Rica eller Ungern.