Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mourinhos presskonferens: Jag är här och jag kommer att vara här

Efter förlusten mot Sevilla är det nu fokus på FA-cupen för Manchester United. Imorgon väntar Brighton & Hove Albion på Old Trafford och Uniteds manager José Mourinho höll idag presskonferens inför matchen.

Presskonferensen var i all väsentlighet ett långt försvarstal som gick ut på att berätta hur dåligt ställt det var med Manchester United när Mourinho tog över.

”Hej! Jag lever. Jag är här,” sa José Mourinho när han vandrade in på dagens presskonferens. Dessförinnan hade han i MUTV konstaterat att United har samma spelare tillgängliga mot Brighton som mot Sevilla.

Hur bra är det att vara här och vid liv?

”Jag är alltid här.”

Är du på bättre humör än i tisdags kväll? Du pratade om att du inte ångrar något…

”Givetvis är jag bättre. Jag är nöjd med vad jag sa hos mina spelare efter matchen. Jag är nöjd att folk var ledsna och frustrerade. Jag är väldigt nöjd med det. Jag är nöjd att vi var på exakt samma sida. Jag är glad att pojkarna kom tillbaka igen till min sida. För vi har inte många dagar att vara ledsna och inte många dagar att – jag vet inte om det är rätt ord – men sörja. Vi har inte många dagar för det. Så jag är nöjd att spelarna kom tillbaka likadant som jag.”

Har du sett en reaktion på träningarna? För det här kan vara er största match för säsongen…

”Vi tränar väldigt bra. Alltid. Vi tränar alltid väldigt, väldigt bra. Så vi behöver ingen reaktion för att träna bättre än vi gör. För träningen, professionalismen, entusiasmen, organisationen, varje träning sedan dag 1 har spelarna på det varit fullständigt briljanta.”

Du pratade om att matchen mot Sevilla var viktigare än den mot Liverpool. Hur viktig är Brighton nu efter tisdagen?

”Varje match är viktig. Jag visste inte, jag var inte väldigt objektiv när jag sa att Sevilla är viktigare än Liverpool. Jag sa att möjligen för vissa var matchen mot Liverpool – det spelar ingen roll vilken turnering – kan vara viktigare än någon annan match. Jag är ganska säker på att några av Manchester Uniteds supportrar inte skulle byta en vinst mot Liverpool mot en vinst mot Sevilla, även om förlusten mot Sevilla innebär att vi avslutar turneringen.

”Men för mig är varje match annorlunda och varje match är viktig.”

Jag har pratat med supportrar under veckan som har sagt att de var besvikna på vissa prestationer mot Sevilla. Vad skulle du säga till de fansen?

”Jag säger att fansen är fansen och fansen har rätten att ha sina åsikter och sina reaktioner. Men. Det finns något som jag brukade kalla fotbollsarv. Jag vet inte om… jag försöker översätta från min portugisiska som nästan är perfekt till min engelska som är långt ifrån perfekt. Men översättning ord för ord är något i stil med ’fotbollsarv’. Det en manager ärver är något som…

Förra gången Manchester United vann Champions League – vilket inte har hänt många gånger – var 2011…”

2008…

”Finalen. Jag pratar inte ens… Finalen var 2011. Sedan 2011:

”2012 utslagna i gruppspelet. Gruppen var nästan samma grupp som vi hade den här säsongen. Benfica, Basel och Galati från Rumänien. Ute i gruppspelet.

”2013 utslagna på Old Trafford i åttondelsfinal. Jag var på den andra bänken.

”2014 utslagna i kvartsfinal.

”2015 ingen europeisk fotboll.

”2016 kom tillbaka till europeisk fotboll. Utslagna i gruppspelet, går till Europa League och i den andra utslagsmatchen utslagna i Europa League.

”2017 spelade Europa League, vann Europa League. Med mig. Går tillbaka till Champions League.

”2018 vinner gruppspelet med 15 poäng av 18 möjliga. Förlorar hemma i åttondelsfinalen.

”Så på sju år med fyra olika managers: En gång inte kvalificerad för Europa. Två gånger utslagna i gruppspelet. Och det bästa var en kvartsfinal. Det här är fotbollsarv.

”Om du vill gå till Premier League. Den senaste segern var 2013. Och fyra säsonger i rad slutade United fyra, femma, sexa och sjua. Eller sjua, fyra, femma och sexa.

”Så de senaste fyra åren var en fjärdeplats det bästa. Det här är fotbollsarv. Det betyder att när du börjar processen är du här, här eller där [Mourinho pekar olika högt med armen, red. anm.], det är fotbollsarv. Och om fansen, som jag alltid kommer att respektera – alltid respektera – om fansen, och många av dem är de som ni pratar med, många av dem är de jag pratar med. Eller så har jag tur och ni otur.

”Men de som pratar med er är väldigt besvikna och de jag pratar med vet vad som är fotbollsarv. De vet vad en process är och de vet när jag kom hit. När jag kom till Real Madrid, vet ni hur många spelare som spelade kvartsfinal i Champions League? Xabi Alonso med Liverpool, Iker Casillas med Real Madrid och Cristiano Ronaldo med Manchester United. Alla de andra inte ens en kvartsfinal. Det är fotbollsarv.”

José, den statistiken…

”Är korrekt. Den är korrekt. Vill du ha vad som är korrekt, jag ger dig mer som är korrekt.

”De senaste sju åren är Manchester citys sämsta position i Premier League en fjärdeplats. De senaste sju åren var Manchester city mästare två gånger. Och om vi vill säga tre gånger för de kommer att vara det om en vecka till eller tre eller fyra eller fem. De var tvåa två gånger. Det är arv.

”Vet ni vad som också är arv? Det är Otamendi, Kevin De Bruyne, Fernandinho, Silva, Sterling, Agüero. Det är investeringar från förr, inte från de två senaste åren.

”Vet ni hur många Unitedspelare som lämnade klubben förra säsongen? Se var de spelar, hur de spelar, om de spelar. Det är fotbollsarv.

”Och en dag när jag lämnar, en dag när jag lämnar kommer nästa Manchester United-manager att hitta här Lukaku, Matic, givetvis De Gea från många år sedan, de kommer att hitta spelare en annan mentalitet, en annan kvalitet, en annan bakgrund, med en annan status, med ett annat kunnande.

”Och av någon anledning går du till Champions League-kvartsfinal som idag och där finns fyra klubbar som alltid är där. Barcelona är alltid där de senaste sju, åtta åren, Real Madrid är alltid där, Juventus är alltid där, Bayern München är alltid där.

”Sedan dyker givetvis nu och då en annan klubb, som mitt Inter, som andra klubbar som Monaco förra säsongen. Vissa klubbar som… Ni vet. Men de som alltid är där är av någon anledning.

”Det som är bra är för mig och den otroliga känslan för mig är att jag är exakt på samma sida som ägarna, som Mr Woodward, som Mr Arnold. Vi är exakt på samma sida. Vi är överens om allting. Vi vet att vi har en process. Vi är överens om investeringarna. Vi är överens om att vi har vad vi har, investeringarna vi kommer att göra kommer att progressivt säsong för säsong… Vi behöver mer än investeringarna, vi behöver också tid. Exakt på samma sida.

”Så livet är bra. Jag har ett otroligt jobb att göra. Igår träffade jag en ny person i klubben som jobbar på ett annat område, inget som har direkt med mitt jobb att göra, det var en person som kom från en annan klubb. Jag frågade: ’Varför bestämde du dig för att komma?’ Och personen sa: ’För att jag gjorde ett fantastiskt jobb i en annan klubb och jag vet att i den här klubben har jag ett enormt stort jobb framför mig att göra. Så jag kom för utmaningen.’

Bra gjort! Bra gjort! Mitt beslut att komma hit baserades på samma sak. Jag kunde vara i ett annat land med ligan i fickan. Den sortens liga du vinner innan den ens startar.

Jag kunde vara det, jag är inte det, jag är här. Jag är här och jag kommer att vara här. Inte en chans att jag kommer att förändra min mentalitet.

”Jag vet inte om ni känner till uttrycket, jag vet inte om översättningen till engelska får er att förstå, det finns ett citat jag gillar som är något i stil med ’i varje vägg finns en dörr’. Jag kommer inte att springa iväg, jag kommer inte att försvinna, jag kommer inte att gömma mig. Jag kommer inte att gråta för att jag hörde några burop. Jag kommer inte att försvinna från tunneln springande. Nästa match kommer jag att vara den första som går ut.

”Jag respekterar fansen, jag är inte rädd för någonting. Jag är inte rädd för mitt ansvar. När jag var 20 år gammal var jag ingen inom fotbollen. Jag var någons son. Nu vid 55 är jag vad jag är, jag gjorde vad jag gjorde på grund av arbete. På grund av min talang och min mentalitet. Så, ni vet, de kan vara tillsammans.

”Jag förstår att det i många, många, många år var svårt för folk som inte gillar mig. Här är han igen, här vinner han igen, här är han igen, här vinner han igen. Så på tio månader vinner jag ingenting, på tio månader vinner jag ingenting. Den senaste titeln jag vann var för tio månader sen. Ni vet, jag vann mot Liverpool, jag vann mot Chelsea, jag förlorade mot Sevilla. Och nu är det deras tid att  vara lyckliga. Okej.

”Jag lärde mig också i min religiösa formation att vara lycklig med andras lycka även om den andra är din fiende. Så må det vara. Jag är en väldigt lycklig kille. Och jag är väldigt glad att vara vad jag är.

Mourinho pratar om att respektera fansen. Att prata som han gör är för mig motsatsen till att respektera fansen.

https://twitter.com/DanielHarris/status/974658917908336641