Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Manchester United ansöker om att gå med i damligan

Bättre sent än aldrig ser det ut som att Manchester United kommer att få ett damlag. Klubben har ansökt till FA om att få etablera ett lag i FA Women’s Super League 2 (FA WSL 2).

Om ansökan är framgångsrik kommer det att röra sig om ett proffslag. FA WSL 2 är andradivisionen i den engelska damfotbollen. Inför nästa säsong kommer andradivisionen att döpas om till Women’s Championship, skriver BBC. Besked om hur det går med ansökan väntas i slutet på maj.

Planen är att Manchester Uniteds damlag ska husera på The Cliff, Uniteds historiska träningsanläggning.

United har sedan länge haft ett framgångsrikt flicklag (flicklag, till skillnad från damlag, är obligatoriskt). Bara den här säsongen har 15 spelare från Uniteds flicklag spelat landslagsfotboll. Uniteds Girls’ Centre of Excellence var en av 13 klubbar som för ett par år sedan tilldelades den högsta licensen i det nya systemet med regionala talangklubbar.

Om United lyckas med sin ansökan blir det första gången som klubben har ett professionellt damlag. Det blir emellertid inte första gången som klubben har ett damlag. Fram till 2005 hade United ett verksamt damlag men då Glazerfamiljen tog över klubben lades damlaget ner, med motiveringen att det inte ansågs gynna kärnverksamheten.

Damligans organisation är aningen rörig att reda ut och den gjordes om markant inför den här säsongen, som är den första som spelas höst-vår. Inför nästa säsong (2018/19) sker ytterligare en stor omorganisation. Det mest notabla är att lagen i förstadivisionen från och med nästa säsong måste vara professionella. Jag blir inte riktigt klok på om det kommer att finnas någon automatisk uppflyttning från andradivisionen till förstadivisionen. Den intresserade kan läsa mer på BBC, i en artikel från december.

Ed Woodward kommenterar:

Vi är glada att annonsera att klubben avser att etablera sitt första professionella damlag och har har lämnat in en ansökan för att få gå med i WSL 2.

FA har gett oss utmärkts stöd genom processen och vi tror att lansera ett lag i WSL 2 skulle ge många fler av våra talanger från den regionala talangklubben en chans att etablera sig själva som a-lagsspelare.

Manchester Uniteds damlag måste byggas på samma bild och med samma principer som herrarnas a-lag och erbjuda akademispelare en tydlig väg inom klubben till fotboll på den högsta nivån.

Vi återkommer givetvis med mer i frågan när mer finns att rapportera.

Dagens besked är minst sagt välkommet, om än pinsamt sent.