Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Äntligen! 13 år senare rättar United till sitt största misstag

Vi spolar tillbaka till 2005. Det var en jobbig tid för Manchester United. Chanslösa i ligan, tidigt utslagna i Champions League. Det blev final i FA-cupen men efter spel mot Arsenals mål i 120 minuter vann de onda på straffar. Ett halvår senare slutade United sist i sin Champions League-grupp. 

De fotbollsmässiga problem var dock en bagatell i sammanhanget. Våren 2005 köptes Manchester United av Malcolm Glazer och hans familj. 

Vi var många som befarade att det skulle vara Manchester Uniteds undergång. Så blev det tack och lov inte. Glazerfamiljen hade rätt då de satsade Uniteds framtid på att fotbollsklubbarnas intäkter skulle öka lavinartat. De hade också Sir Alex Fergusons geni, varför United några år senare var bäst i Europa. Men det är en annan historia. 

Om Glazer hade rätt om ekonomin så var de flera fotbollsplaner offside när det kom till damfotbollen. Några månader efter att Glazer genomfört köpet av United passade de därför på att lägga ner klubbens damverksamhet. Den var inte en del av kärnverksamheten, förklarades det. 

Varför bry sig om halva världens befolkning, liksom? 

Damlaget kostade ju pengar, 60 000 pund per år. Eller 0,03 procent av omsättningen säsongen 2004/05. 

Jag kan inte påstå att jag minns att United la ner damlaget, än mindre vad jag tänkte när det skedde. Världen var annorlunda då. Rubrikerna i England var inte stora. Damfotbollen i England växer nu i rasande takt. Det var annorlunda 2005. Då hade England misslyckats med att kvalificera sig för de två senaste VM-slutspelen, i de två senaste EM-slutspelen hade de åkt ut i gruppspel. Nu är England regerande bronsmedaljörer i VM och när de förlorade i semifinal i EM förra året var det en besvikelse. 

Idag heter det engelska damlandslagets förbundskapten Phil Neville. ”Jag kommer att uppmuntra [United],” svarade Neville när han tidigare i år fick prata om Uniteds ickeexisterande damlag. ”En klubb av Uniteds storlek ska vara ledarna, pionjärerna.” 

Kanske påverkade Neville. Troligare är att det handlar om att United passar på nu när FA omstrukturerar damligan och ger klubben en chans att börja på toppen (i andradivisionen, åtminstone). Många antyder FA kalkylerade med att United skulle kunna lockas i samband med omstruktureringen. 

För lika viktigt som det är för Manchester United att ha ett damlag är det för den engelska damfotbollen att Manchester United är med. Det skulle inte förvåna ett dugg om intresset nästa säsong är större för andradivisionen än för förstadivisionen. 

Huruvida United kan vara konkurrenskraftiga redan första säsongen återstår att se. Inte ens för en klubb som Manchester United är det en bagatell att bygga ett vinnande lag från ingenting. 

Ja, riktigt från ingenting behöver United faktiskt inte bygga. Klubben har en flickverksamhet som håller hög klass. 

Embed from Getty Images

Izzy Christiansen, årets damspelare 2016, inledde karriären i United. Hon spelar för Manchester city nu. Hennes lagkamrat Ella Toone började också i United, liksom Liverpools Ellie Fletcher. Så kan vi givetvis inte ha det. Akademin kommer nu istället att kunna leverera spelare till Uniteds a-lag. 

Beslutet att lägga ner damverksamheten var pinsamt. Men misstaget var inte omöjligt att rätta till. Det är oförsvarbart att det tog så lång tid som gjorde men beslutet tidigare i veckan är mycket välkommet. 

Nu behöver vi inte längre anklaga United för att vara hycklare när de basunerar ut #allredallequal. (Låt mig vara övertydlig med att #allredallequal givetvis är något bra.) 

Alla är inte på samma sida. Det finns faktiskt de som protesterar mot Uniteds beslut. Kanske tror de att damfotboll sprider luftburna virus. Så är det förstås inte. Det är heller inte så att någon kommer att rikta en pistol mot deras panna och tvinga dem att se matcherna. 

Tycker du att det är jobbigt att behöva se nyheter om damfotboll i ditt flöde? Tja, om du trycker in en gaffel hårt i dina båda ögon så lovar jag att det problemet försvinner. 

Kanske kommer damlaget att kosta pengar de första åren. Spelar det någon roll? Givetvis inte. Den potentiella kostnaden är kanske i paritet med vad Alexis Sánchez har i veckolön. Om ens det. Är du rädd för att herrlagets möjligheter att vinna ska påverkas så kan jag lova dig att det är fel. 

Att ha ett damlag kan bara göra Manchester United gott. På kort sikt och på lång sikt. 

Och nu kan halva världens befolkning få sin dröm att spela fotboll för Manchester United krossad på fotbollsmässiga grunder istället för på kön. 


Kommer vi här på Muss.se att bevaka Uniteds damlag? Självklart! Exakt hur det kommer att se ut är omöjligt att svara på i dagsläget, vi vet inte ens om vi kommer att ha möjlighet att se matcherna. Oavsett, om du brinner för att skriva om Uniteds damlag är du varmt välkommen att höra av dig mig på mikael.osterdahl@muss.se