Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Swansea City

And we’re back! Efter två långa veckor med meningslösa matcher får vi nu äntligen se Manchester United spela fotboll igen. 

För motståndet står Swansea City, som parkerar på 14 plats i tabellen. Vi skall dock inte luras av tabellplaceringen, Swansea är i god form och en tabell baserad på de tio senaste matcherna placerar laget på en sjätte plats, långt före lag som Arsenal och Chelsea.

Manchester United

United hade, som vanligt, många spelare iväg på landslagsuppdrag. Hur det gick har vi gått igenom i veckan, men om vi tar en sammanlagd titt så får vi ändå säga att det varit ett försiktigt positivt uppehåll för United.

Även om det var träningslandskamper för A-lagsspelarna så var det ändå nyttigt för Pogba att göra 1+1 i tisdags, Lingard visade sig pigg mot Italien, Lukaku fortsätter visa strålande målform även i landslaget och de Gea lyckades få en assist. Något negativt dock att Rojo spelade i Argentinas 1-6-förlust mot Spanien, Romero skadade sig i samma match, McTominay åkte hem skadad även han samt att Alexis fortsätter visa rätt dålig form.

Det går inte att påstå att United går in i något späckat schema närmaste tiden. Uttåget ur Champions League såg till att United är spellediga i veckorna för det mesta framöver. Efter Swanseamatchen är det en hel vecka till derbyt på Etihad, därför finns det ingen anledning att tro att Mourinho kommer vila någon spelare.

Hur det är med Romero vet vi inte i nuläget. Mourinho har en presskonferens vi så klart kommer följa om ett par timmar, efter det har vi förhoppningsvis fler besked. Men oavsett hur han mår så kommer de Gea stå i mål. Vem som sitter på bänken, om det är Romero eller Pereira, är mest av akademiskt intresse.

Backlinjen ser jag, tyvärr, som given. Valencia till höger, Smalling och Bailly centralt och så en viss Ashley Young till vänster. Jag hade föredragit, framförallt imorgon, Lindelöf istället för Smalling då jag tror att vi kommer ha mycket boll imorgon, och jag hade även (som alltid) föredragit Shaw för Young. Men chansen att det blir så ser jag som oerhört liten.

Mittfältet blir däremot mer av en gissningslek. Spelar United 4-2-3-1 eller 4-3-3? Jag lutar åt 4-3-3, även om jag känner mig långt ifrån säker. Men Mourinho verkar ändå ha förstått att det är det systemet som fungerar bäst.

Att Matic spelar ju vet vi, så klart, något annat händer ju inte. Men hur mår McTominay egentligen? Och kommer Pogba lyckas bygga vidare på sin fina insats i landslaget nu i veckan? Fellaini, borde han ens få spela mer med tanke på att han verkar bestämt sig för att lämna? Herrera har friskförklarat sig själv, med vågar Mourinho chansa med honom från start med tanke på hur det gick sist? Och Carrick, han får väl ändå fortsätta stå utanför laget?

Embed from Getty Images

Med alla dessa frågor är det givet att jag inte får rätt i mina spekulationer, men jag tror Matic spelar som ankare, Pogba får sin position något till vänster och att Lingard får kliva in och spela på motsvarande position till höger. Jag tycker Matic skall klara av det mesta bakåt i en sån här match, och vi vet ju att både Lingard och Pogba är bra nog i defensiven, förutsatt att de är i form.

Längre fram tror jag Mourinho gör det enkelt för sig. Lukaku är ju given, skam vore annat med tanke på hur bra han varit senaste månaderna. Och jag tror på Rashford och Alexis, tyvärr med Alexis till vänster. Jag hoppas Mourinho väljer Rashford (eller för den delen Martial) till vänster istället och låter Alexis utgå från höger, men det är ju en sådan sak som inte händer.

Möjlig startelva:
De Gea
Valencia – Smalling – Bailly – Young
Lingard – Matic – Pogba
Rashford – Lukaku – Alexis

Swansea City

Swansea City ja, som sagt ett lag som är i bättre form än vad tabellplaceringen visar. Senaste matchen, i FA-cupen, var dock ingen rolig historia. Laget var då chanslösa mot Tottenham, trots hemmaplan. Londonlaget vann med 3-0, trots att man saknade Harry Kane.

Embed from Getty Images

I matchen före det, ligamatchen mot Huddersfield, krigade man sig till 0-0 efter att ha fått Jordan Ayew utvisad redan efter tio minuters spel. Ayew har tagit plats i laget som försteforward, och att han saknas är ett rejält avbräck för dem. I synnerhet när Wilfried Bony är skadad och saknas även han, och Tammy Abraham (lånet från Chelsea) som inledde säsongen piggt inte varit i speciellt bra form det senaste.

Det bör dock bli den sistnämnde som startar längst fram, såvida inte Carvalhal bestämmer sig för att spela storebror Andre Ayew längst fram istället. Han är dock inte lika mycket av en central forward, så jag tror inte speciellt mycket på det.

Uppställning kommer vara defensiv. Det är fem backar (att några fortfarande envisas med att kalla det för tre backar är bortom min förståelse) med ett fyrmannamittfält framför dem. Något som säkerligen kommer ställa till stora problem för United om vi inte får igång tempot och tvingar Swanseas defensiv att flytta runt.

Fabianski startar i mål, så klart, Nordfeldt vet sin plats på bänken. Vi får säkerligen svenskt på vänsterbacken dock, i form av den frejdiga Martin Olsson som Valencia får se upp med. Naughton brukar spela till höger, och centralt bör det bli Fenrandez, Mawson och van der Hoorn.

På mittfältet är sydkoreanen Ki en viktig spelare, jag tror han får sällskap av Carroll centralt med Dyer och Clucas på varsin kant. Kanske att Andre Ayew startar till höger istället för Dyer, men jag tror ändå inte det.

Möjlig startelva:
Fabianski
Naughton – Fernandez – Mawson – van der Hoorn – Olsson
Dyer – Carroll – Ki – Clucas
Abraham

Historik

Statistiken lagen emellan ser ni i högerspalten, och jag måste säga att jag är förvånad över att United historiskt inte har ett tydligare övertag. Men statistiken sedan Premier League infördes talar ändå sitt tydliga språk.

Lagen har mötts två gånger den här säsongen, båda på Liberty Stadium. 4-0 i ligan och 2-0 i Ligacupen slutade de matcherna, och United har fyra segrar och en oavgjord på de fem senaste matcherna. De tre före det slutade dock samtliga 2-1 till Swansea, så i närhistorien finns också stora problem mot laget från Wales. Så det gäller att United tar matchen seriöst.

Visste ni att…

 • Romelu Lukaku står på 99 Premer League-mål? Nästa blir alltså nummer 100, en fin milstolpe.
 • Lukaku, sett till alla turneringar, gjort tio mål och fyra assist på de senaste 14 matcherna?
 • José Mourinho aldrig har förlorat mot Swansea? Sju segrar, två oavgjorda är hans facit.
 • Carlos Carvalhal (Swanseas manager) haft bortamatch mot ett lag med en portugisisk tränare tidigare i PL? Det är den enda bortamatchen han vunnit.

Matchfakta

Manchester United
Swansea City

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 32
Tid: Lördagen den 31 mars 2018, 16.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • inga skador
Tveksamma:

 • Blind (fot, liten chans)
 • Jones (skadad, liten chans)
 • McTominay (skadad)
 • Romero (skadad)
 • Young (knä)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 2:a20-5-558-2365
Hemma:2:a12-2-133-738
Bästa målskytt: Lukaku (14)
Disciplin: 54 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O21/2SevillaBCL0-0
V25/2ChelseaHPL2-1
V5/3PalaceBPL3-2
V10/3LiverpoolHPL2-1
F13/3SevillaHCL1-2
V17/3BrightonHFA2-0

Swansea City

Skador:

 • Bony (knä, inget datum)
 • Fer (fot, inget datum)
Tveksamma:

 • Rangel (ljumske)
 • Sanches (lår)
Avstängda:

 • Jordan Ayew (tredje matchen av tre)
Position: 14:e8-7-1525-4231
Borta:14:e2-5-810-2311
Bästa målskytt: Ayew (6)
Disciplin: 39 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O17/2Sheffield WBFA0-0
F24/2BrightonBPL1-4
V27/2Sheffield WHFA2-0
V3/3West HamHPL4-1
O10/3HuddersfieldBPL0-0
F17/3TottenhamHFA0-3

United mot Swansea

Totalt: 3115-6-1052-34
Premier League: 138-2-325-12
Hemma: 1510-3-229-13
SENASTE MÖTENA
V2016-11-06BPL3-1
O2017-04-30HPL1-1
V2017-08-19BPL4-0
V2017-10-24BLC2-0
SENASTE HEMMAMATCHER
V2014-01-11HPL2-0
F2014-08-16HPL1-2
V2016-01-02HPL2-1
O2017-04-30HPL1-1

Domare: Robert Madley

Assisterande: Perry, McDonough, fjärdedomare: Taylor.
M
PL 2017/18:1656203
PL 2016/17:301261112
PL totalt:893014929
Snitt (2016-18):4,00,070,020,33
Alla domare 2016/17:3,60,050,060,21
MVOF
Dömt United:7610
Dömt Swansea:13427