Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United – Swansea City (framtiden börjar nu)

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds hemmamatch mot Swansea City. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.

Idag görs matchdagsbloggen av Gustav Brinck-Larsen och Mikael Österdahl.


Senast uppdaterad: 2018/03/31 18:34Manchester United – Swansea City 2-0 (2-0)

Premier League, omgång 32 • 2018-03-31, 16.00 • Old Trafford, Manchester • publik: 75 038 • domare: Robert Madley


 1-0 (5) Romelu Lukaku (Sánchez)
 2-0 (20) Alexis Sánchez (Lingard)


Manchester United

De Gea; Valencia, Lindelöf, Smalling, Young; Matic, Pogba; Mata (McTominay 90+1), Lingard (Herrera 76), Sánchez (Rashford 75); Lukaku

Avbyare: Pereira, Bailly, Shaw, Martial

Swansea City

Fabianski; Naughton, Mawson, Fernandez, Van der Hoorn, Olsson; Dyer (Abraham 46), Ki (Carroll 46), King, Clucas (Routledge 56); A Ayew

Avbyare: Nordfeldt, Bartley, Roberts, NarsinghUpdated: 2018/03/31 17:55
 • 0
 • Share


2018/03/31 18:34
Slutord från Mourinho och Lukaku

Både Lukaku och Mourinho har pratat efter matchen.

Vi börjar med Mourinho, som har pratat ned matchen med MUTV:

”Första halvlek tycker jag var en av de bästa halvlekarna vi spelat på Old Trafford den här säsongen. 2-0 var väldigt snålt, inte bara i termer av hur många chanser vi skapade utan också kvalitén och skönheten i vår fotboll.

”Andra halvlek var annorlunda, vi gav dem chansen de inte hade i första halvlek, att skapa något när vi gick lite lågt. Kanske sex av våra spelare på plan hade kommit tillbaka från landslagsfotboll trötta, sent och nästan inte hunnit träna. De lät farten och intensiteten gå ner, men överlag har vi sju matcher kvar varav tre med viktiga poäng. Vi vill sluta tvåa, vi har varit där hela säsongen och vi förtjänar att sluta där.”

Lukaku kommenterade att han nu nått 100 mål i Premier League:

”Jag är väldigt glad över att ha nått den här milstolpen, det är en dröm som blir sann. Jag är väldigt glad över att ha nåt den i en liga jag har velat spela i sen jag var sex år gammal.”

Med dessa ord stänger vi matchdagsbloggen på riktigt för idag.

Ha en riktigt fin påsk!

 • 0
 • Share


2018/03/31 18:03
Glad påsk!

United firar påsk efter en stabil 2-0-seger mot Swansea. Visst kunde det ha blivit nervöst om Swansea hade fått en reducering i andra halvlek. Men det hade inte alls speglat matchbilden.

Även om United inte alls var lika bra efter paus som före (vi kan förstås diskutera huruvida det var United som blev sämre eller Swansea som blev bättre) så var det aldrig något snack om hur poängen skulle fördelas. När Swansea fick sina chanser borde United för länge sedan ha dödat matchen. Och förutom minuten där David de Gea briljerade så skapade Swansea faktiskt ingenting.

Nåväl, 2-0 är tillräckligt. Snackisarna är ute!

Just nu vloggas det också för fullt…Med de orden säger vi glad påsk. Tack för visat intresse!

Matchdagsbloggen stänger lite tidigare idag än vanligt. Vi återkommer med mycket mer imorgon. Eventuellt får vi några slutord från Gustav om en stund.

/Österdahl

 • 0
 • Share


2018/03/31 17:53
United – Swansea 2-0

Det fina spelet före paus följdes inte upp i andra halvlek. Tack vare ett par David de Gea-räddningar uteblev ändå spänningen. Inga mål efter paus och således vann United med 2-0 efter mål av Romelu Lukaku och Alexis Sánchez.

Tack vare segern behåller United andraplatsen i tabellen.

 • 0
 • Share


2018/03/31 16:47
Vilken start

1-0 efter fem minuter, 2-0 efter 20 – och ett totalt grepp om matchen, med flera chanser att göra ett tredje mål på.

Ungefär så kan vi sammanfatta den första halvleken. United har varit rätt igenom stabilt, men vi skall också vara ärliga med att Swansea inte varit speciellt bra.

Så, ingen buss direkt i andra, men var med på att Swansea kommer vara bättre i andra halvlek. Så här dåliga är de inte normalt sett.

 • 1
 • Share


2018/03/31 15:57
Då kör vi

Spelarna är på planen, publiken varvar upp – United skall återtå andraplatsen i ligan.

Kör över Swansea nu!

 • 0
 • Share


2018/03/31 15:52
Mou till MUTV

Mourinho har pratat med MUTV om sin laguttagning:

”Jag försöker förutse med vilket sätt Swansea kommer, och jag försöker välja spelare som jag tror är anpassade för den här matchen.

”Till exempel Lindelöf är förmodligen den av våra mittbackar som kommer upp till mittfältet och bäst med bollen, och är den bästa passningsspelaren. Paul har kvalitetspassningar och kan ändra riktning.

”Alexis är annorlunda än Marcus [Rashford] eftersom Marcus behöver mer yta. Alexis, med små ytor, kan manipulera bollen bättre och försöker komma en mot en. Så besluten är baserade på det”.

För mig blir det helt bisarrt att han då inte väljer Lindelöf och Bailly i försvaret, men Mourinho är ju inte alltid logisk.

 • 0
 • Share


2018/03/31 15:40
Carrick på bänken – fast ändå inte

Michael Carrick är inte med i dagens trupp, men sitter ändå på bänken. Hur går det till hör jag er undra.

Jo, han sitter där som en del av ledarstaben. Att han skall gå in som ledare i klubben nästa säsong får väl därför ses som klart.

 • 0
 • Share


2018/03/31 15:29
Vem såg den komma?

Alltså, Lindelöf från starta alltså. Som svensk kan jag inte låta bli att fascineras över det. Jag var osäker på om han ens skulle få plats i truppen med tanke på att Jones och Rojo är friska igen.

Istället spelar han alltså. Tyvärr, som jag ser det, inte med Bailly utan med Smalling. Men ur Lindelöfs synvinkel spelar det mindre roll. Risken fanns att han inte skulle fått starta en enda match till under säsongen efter landslagsuppehållet, med tanke på konkurrenssituationen, vilket inte skulle vara bra för honom inför VM.

Att han nu då får spela från start, och därför ges chansen att imponera (även om han inte gjort det hittills under säsongen) är oerhört positivt för honom. Jag hoppas verkligen att han ser det ut den vinkeln och släpper all press från sina axlar. Då kan det här bli bra.

 • 0
 • Share


2018/03/31 15:12
Där kom det

2-1 till Liverpool i den 84 minuten. Den där Salah, så klart.

United kommer alltså gå in i eftermiddagens match en poäng efter Liverpool, dock med två matcher mindre spelare.

Men, det måste bli vinst. Så enkelt är det.

 • 0
 • Share


2018/03/31 15:09
Oj då, tankar om elvan

Vi har en, åtminstone för mig, stor skräll i dagens elva. Manchester Uniteds överlägset bästa mittback, Eric Bailly, startar inte. Han finns dock på bänken, så vi kan inte hävda skada. Åtminstone inte en allt för allvarlig skada. Det skall bli oerhört intressant att höra vad Mourinho har för anledning till att peta ivorianen till fördel för Lindelöf. Han har inte haft någon överdrivet lång resa för landslaget, Elfenbenskustens landskamp i tisdags spelades i Frankrike.

I övrigt, tjae… Young fortsatt till vänster, den ganska konsekvent underpresterande Valencia till höger i försvaret. Om det framför dem blir Matic och Pogba centralt, bakom Mata, Lingard och Alexis, eller om Lingard och Pogba får lika mycket defensivt ansvar – det får vi se.

Oavsett så skall Pogba klara att prestera. Den här myten att Pogba bara kan prestera i ett 4-3-3 har fått mycket fäste, men den blir inte sann för del.

Jag har ingen jättebra känsla idag tyvärr. Kan jag sätta min tilltro till att Lukaku fortsätter prestera?

 • 0
 • Share


2018/03/31 15:02
Swanseas elva

Och här är bortalagets startelva:


 • 0
 • Share


2018/03/31 15:01
Dagens elva

Vi har fått Uniteds elva, den ser ut så här (med reservation för annan disposition):

De Gea

Valencia – Lindelöf – Smalling – Young

Matic – Pogba

Mata – Lingard – Alexis

Lukaku


 • 0
 • Share


2018/03/31 14:37
Kvitterat

Nähä, det blir ingen poäng för Palace.

Mindre än fyra minuter in i andra halvlek kvitterar Mané. Nu lär det bli åka av för Palace. Gör Liverpool fyra? Fem? Kanske till och med sex?

 • 0
 • Share


2018/03/31 14:25
Förresten, njut

United spelar klockan fyra som ni vet. Matchen visas, som vanligt, på Viasat Sport Premium och Viaplay.

I England har de inte lika stor tur. Där TV-sänds matchen inte alls.

Så, njut av det.

Men Premier League måste verkligen släppa på sina bisarra regler.

 • 0
 • Share


2018/03/31 14:19
Halvtid Palace – Pool

Vi har halvtidsvila i London. Crystal Palace håller fortfarande sin ledning mot Liverpool.

Vågar vi kanske tända ett litet, litet hopp om att klubben i alla fall skall få med sig en poäng?

 • 0
 • Share


2018/03/31 14:18
40 minuter till startelvor

Om ca 40 minuter kommer dagens startelvor. Det har redan ryktats om ett par elvor, bland annat en där Bailly inte spelar utan Phil Jones är med istället. Den tar vi dock med både en och två nävar salt, dels med tanke på att Jones inte setts till, men framförallt på grund av att Bailly är frisk – och då spelar Bailly.

Här är elvan jag hoppas på, med viss hänsyn tagen till vad som är möjligt för Mourinho:

De Gea

Valencia – Bailly – Smalling – Shaw

Matic

Alexis – Lingard – Pogba – Rashford

Lukaku

Ja, jag hade hellre sett Jones eller Lindelöf istället för Smalling, men det ser jag som för osannolikt. Däremot tror jag att Mourinho kanske ger Shaw chansen, om det är så att Young faktiskt har någon känning.

Framåt tror jag egentligen inte på Rashford till vänster, men jag hoppas det. Om han och Alexis byter plats gråter jag inte blod (bara nästan), utan så länge jag får se Rashford på plan idag blir jag glad.

Och jag hoppas verkligen på detta 4-1-4-1, som lika gärna kan skrivas som 4-3-3. Jag vill ha en offensivare balans än vanligt, och detta är en sådan match då det finns möjlighet för det.

 • 0
 • Share


2018/03/31 14:02
Fortfarande 1-0

Palace leder fortfarande med 1-0, drygt 30 minuter in i matchen.

Liverpool äger, så klart matchen, och har skapat ett par halvchanser. Det vi tar med oss mest är dock att Mané försökt med en dålig filmning där han istället blev varnad, samt att Liverpool just fick ett mål underkänt pga offside.

Kämpa Palace!

 • 0
 • Share


2018/03/31 13:43
Straff Palace

Drygt elva minuter in i matchen, straff för Palace då Karius river ner Zaha.

Och straffen slås av Luka Milivojević… I MÅL!

Målet kom i minut 13.

Updated: 2018/03/31 13:46
 • 1
 • Share


2018/03/31 13:32
Rykten säger…

… att Ashley Young har klarat fitnesstest för dagen, så räkna med honom i startelvan.

Samma källa (Rod Dawson från ESPN) säger att Pogba troligen kommer starta också. Där hoppas jag han har rätt.


 • 0
 • Share


2018/03/31 13:27
Kom igen nu, Palace!

Premer Leagues första match drar snart igång.

Crystal Palace, på plats nummer 16 i ligan, tar emot Liverpool som ligger trea. En seger för Palace hade varit oerhört skönt där idag, i så fall kan United dra ifrån rejält. Läget inför dagen är att United ligger två poäng före Liverpool, men United har dessutom en match mindre spelad.

 • 0
 • Share


2018/03/31 13:25
Efter matchen

Vi påminner om att vi efter matchen, som vanligt, kör en livesändning på Manchester United Swedish Supporters officiella facebooksida.

Gå in där direkt efter matchen och kom med frågor och era tankar om matchen. Sändningen brukar komma igång senast fem minuter efter matchen är slut.

 • 0
 • Share


2018/03/31 12:56
Tråkiga nyheter från England

Ray Wilkins, som spelade 194 matcher med Manchester United mellan 1979 och 1984, har drabbats av en hjärtattack. Dessvärre ser det inte alls bra ut, säger Jackie Wilkins (fru, till Ray) till The Mirror.

”Han är inte något bra tillstånd alls, är jag rädd. Han är kritiskt sjuk.

”Hjärtstoppet ledde till ett fall vilket gör att han har blivit lagd i konstgjord koma. Det är väldigt, väldigt illa”

Utöver sina år i United spelade Wilkins också 84 landskamper för England och var med i VM 1982 och 1986. Utöver United representerade han, bland annat, även Chelsea, Paris Saint-Germain, Milan och Queens Park Rangers. Han har även varit assisterande tränare i bland annat Chelsea, Fulham och Englands U21-landslag.

Vi på Muss skickar allt hopp om bättring, och Manchester United la precis ut en hälsning på Twitter där klubben gör detsamma.


 • 0
 • Share


2018/03/31 11:53
Lagnyheter

Det var 21 Unitedspelare som anslöt till Lowry Hotel för samlingen inför dagens match. Ashley Young, vars medverkan idag har varit osäker, var en av spelarna. Däremot syntes varken Marouane Fellaini, Phil Jones eller Marcos Rojo till. Sergio Romero och Daley Blind saknas också, men det visste vi sedan tidigare.

Målvakter: De Gea, Pereira, O’Hara

Försvarare: Lindelöf, Bailly, Smalling, Young, Shaw, Valencia, Darmian

Mittfältare: Pogba, Mata, Lingard, Carrick, Herrera, Matic, McTominay

Anfallare: Sánchez, Lukaku, Martial, Rashford

I matchtruppen ryms bara 18 spelare, varför tre ska ställas över. Att det blir läktaren för Kieran O’Hara känns som en självklarhet. En inte alls vågad gissning är att det är Matteo Darmian och Michael Carrick som gör O’Hara sällskap. Förutsatt att Young verkligen är tillgänglig, annars öppnas en bänkplats för Darmian.

Gustav spekulerade kring startelvan i införrapporten. Ofta är det ganska enkelt att gissa vad Mourinho ska hitta på. Just nu finns ändå några frågetecken, i alla fall offensivt.

David de Gea är given i mål och att backlinjen ska bestå av Antonio Valencia, Eric Bailly, Chris Smalling och Young (eller Shaw, om inte Young är spelduglig) känns som en självklarhet. Smalling får mycket skit nu för tiden men jag känner att ytterbackarna är det största problemet. Valencia har märkligt nog kommit undan med en svag säsong utan nämnvärd kritik.

På mittfältet är Paul Pogbas vara eller icke vara den stora frågan. Rimligen är både Pogba och Alexis Sánchez tillbaka i startelvan. Men jag skulle inte bli chockad ifall Mourinho väljer att bänka stjärnduon igen. Nemanja Matic och Romelu Lukaku är givna, i övrigt är det svårt att veta hur Mourinho resonerar. Min magkänsla ger inga svar alls.

Källa för truppen: Manchester Evening News

/Österdahl

 • 0
 • Share


2018/03/31 11:09
Mourinho: Det har inget med Pogbas skada att göra

José Mourinho höll igår presskonferens inför dagens match. Vi gav er den första delen igår. Här följer en sammanfattning av vad managern sade under den andra delen av presskonferens.

Paul Pogba: Mourinho förnekar att Pogba fortfarande ska vara påverkad av höstens skada. ”Jag tycker att han är väldigt bra från skadan,” sa Mourinho. Att Pogbas form har varit svag ”har ingenting med hans skada att göra”. Så varför har Pogba varit ur form? ”Fråga honom.”

Hur ska Mourinho få ut det bästa av Pogba? ”Jag jobbar. Det är det enda jag kan göra. Jag kan inte göra något annat.”

Ingen anfallsvärvning: Mourinho säger igen att United inte kommer att köpa någon anfallare i sommar. Om Romelu Lukaku inte kan spela kan Anthony Martial, Marcus Rashford och Alexis Sánchez fylla luckan, även om de inte har samma egenskaper som Lukaku.

Luke Shaw: Presskonferensen avslutades sedan med diskussion om Luke Shaw. ”Det är sant,” sa Mourinho när en reporter påpekade att Mourinho nyligen sa att det inte finns många bättre vänsterbackar än Shaw. Vad har hänt sedan dess? ”Ingenting.” Mourinho säger därefter att han gör de byten han vill göra.

Kommer Shaw att vara kvar i United? ”Jag tror det. Men jag säger alltid att dörren är öppen för alla.”

Mourinho avslutar med att bekräfta att Shaw är med i truppen idag.

 • 0
 • Share


2018/03/31 10:15
I Am the Resurrection

Det är påsk och vi firar fotbollens återuppståndelse./Österdahl

 • 0
 • Share


2018/03/31 09:32
Juniorerna utslagna i semifinal

Uniteds juniorer har den här veckan spelat Dallas Cup. Äventyret tog i natt slut i semifinal, där Arsenal drog det längsta strået i straffläggningen.

Det såg länge bra ut. Efter en utmärkt första halvlek, där James Garner och Tahith Chong dominerade tillställningen, gick United ifrån till 2-0. United tog ledningen genom Largie Ramazani, framspelad av Garner. Sedan var det Garner som dubblade ledningen, efter förarbete av Mason Greenwood.

Arsenal gjorde tre byten inför andra halvlek och det visade sig vara ett lyckat drag. Reduceringen kom i stort sett omedelbart och kvarten senare var det kvitterat. Londonlaget låg sedan på för ett segermål men United höll ut till förlängning.

United hade bästa chansen i förlängningen – som spelades 2×10 minuter – då Chong i slutminuten tvingade målvakten till en bra räddning.

I straffläggningen var det bara Chong och Jake Kenyon som lyckades göra mål för United. Garner, D’Mani Mellor och Ethan Galbraith missade och Arsenal vann med 3-2.

Ett bittert öde för United, som nu får ställa in siktet på att bli engelska juniormästare. Ingen skam, dock, att förlora mot Arsenal. De har, precis som United, en riktigt bra årgång.

I finalen ställs Arsenal mot Tigres från Mexiko, som United spelade 2-2 mot i gruppspelet.

För United är Dallas Cup över, det spelas ingen tredjeprismatch.

 • 0
 • Share


2018/03/31 09:02
Framtiden börjar nu

För Manchester United återstår nio eller tio matcher säsongen 2017/18. Den första av dem spelas mot Swansea City på Old Trafford idag. I all väsentlighet är det emellertid bara matchen mot Tottenham – och om det blir seger där givetvis även finalen i FA-cupen – som betyder något.

Visst, det skulle vara väldans trevligt att vinna mot Manchester city nästa vecka. Allra helst som city med stor sannolikhet då spelar för att officiellt vinna ligan.

Visst, det skulle vara väldans trevligt att sluta före Liverpool, Chelsea och Tottenham. 

Men i slutändan spelar det ingen större roll. Vår Champions League-plats är i praktiken garanterad.

Därmed kan José Mourinho redan nu börja sin planering för nästa säsong. Han får möjligheten att experimentera i tävlingsmatcher. Det kanske kostar några poäng men kan istället ge managern ovärderlig kunskap. Vår bedömning av säsongen kanske påverkas negativt men det är inget som Mourinho ska bry sig om. Han sitter säkert på sin plats och för honom är det framtiden som är relevant.

Flera av nästa säsongs pusselbitar är inte på plats ännu. Paul Pogba och Alexis Sánchez är det. Pogba och Sánchez är spelarna med högst högstanivå i den här truppen. Båda har varit värdelösa sedan Sánchez klev in på Carrington. Att hitta ett system där deras nytta maximeras bör vara prio två under resten av säsongen (första prioritet är förstås att vinna FA-cupen).

I backlinjen är det dags att Victor Lindelöf får chansen bredvid Eric Bailly. De har i princip inte spelat tillsammans hittills. Och försäsongen 2018 kommer att handla om att spela Bailly tillsammans med den nya mittbacken (om inte VM stoppar det).

Anthony Martial och Marcus Rashford är andra spelare som Mourinho bör experimentera med. Mourinho må älska Romelu Lukaku men det skulle gränsa till tjänstefel om managern inte testade vad som händer om Lukaku saknas. (Vi fick säsongens förmodligen bästa anfallsspel i bortamatchen mot Everton, den enda ligamatchen utan Lukaku i startelvan.)

Övriga spelare? Där finnas inga stora frågor att ställa. 

Givetvis ska Michael Carrick få ett värdigt avslut och när Champions League är säkrad även i teori bör några ungdomar få visa upp sig, precis som förra säsongen. 

/Österdahl

 • 0
 • Share