Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Swansea City 2-0

Manchester United besegrade Swansea. Det gjordes efter två tidiga mål, signerade Romelu Lukaku och Alexis Sanchez. I andra halvlek spelade United av matchen, det var kanske inte imponerande framåt, men Swansea var heller aldrig riktigt nära att komma in i matchen.

Första 25

Det var inledningen av matchen som avgjorde för United idag. Det börjades piggt, och redan i den femte matchminuten tråcklade Alexis fram bollen till Lukaku mitt i straffområdet. Ett passivt Swanseaförsvar utmanade inte Lukaku speciellt tufft, vilket gjorde att belgaren sköt bollen (med en liten touch på en försvarare) upp i målvaktens högra kryss. En fantastisk start, som dessutom innebar mål nummer 100 i Premier League för Lukaku, den yngste utländske spelaren i Premer Leagues historia att nå den milstolpen.

I minut 20 kom så också 2-0, vilket (i den här matchen) var en oerhörd vändpunkt för Alexis Sanchez. För trots assisten till Lukakus 1-0 var chilenaren inte bra de första 20 minuterna. Han tappade en hel del boll och såg allmänt seg ut i mina ögon.

Men så fick Lingard bollen i en fin position strax in på offensiv planhalva, och från vänster kunde Alexis sätta fart. Engelsmannen slog en oerhört fin genomskärare till chilenaren (som enligt den nya regeltolkningen faktiskt inte var offside) som  blev helt fri. Väl där märktes ingenting av chilenarens dåliga form, istället var han iskall när han placerade in bollen lågt intill den vänstra stolpen. Och efter målet var Alexis betydligt bättre fram till han blev utbytt efter 75 minuter, det var som att en stor sten fallit från hans axlar.

Resten av halvleken var även den Uniteds, även om tempot bedarrade något. Laget fortsatte skapa ett par bra chanser som kunde punkterat matchen helt, men fick tyvärr inte in ett tredje mål.

Lingard bra i det tysta

Med Lukaku och Sanchez som målskyttar är det naturligt att uppmärksamheten hamnar på dem en dag som denna, särskilt med tanke på att det var jubileum för Lukaku och första ”riktiga” spelmålet i Premier League för Sanchez.

Men för mig förtjänar Lingard oerhört mycket beröm idag. Han låg rätt så gott som hela tiden i sin nummer 10-roll, och var dessutom med och satte upp anfallet till första målet och den som stod för assisten till det andra.

Utöver den framspelningen så hade han även flera fina instick samt att han själv var oerhört rörlig.

Han må bland och ge lite för mycket Lingard, personligen vill jag se honom på en högre nivå oftare. Men detta var ett mycket gott tecken inför resten av säsongen.

”Lindelöfkollen”

Jag var oerhört förvånad över att Lindelöf fick starta idag. Så här efter matchen kan jag konstatera att valet var helt korrekt – det blev en match som passade Lindelöf som handen i handsken.

United ägde boll och Swansea fick få organiserade anfall. Det gjorde att Lindelöf kunde vara med och stoppa kontringar samt att bygga upp spelet. Av någon märklig anledning satte Swansea inte extra press på honom för att tvinga Smalling att sätta igång spelet, ett beslut som borde varit självklart. Inte någon punktmarkering så klart, men att ha sin anfallare liggandes lite mer på Lindelöfs sida såg jag som en självklarhet.

Lindelöf fick till och med följa med upp på en del fasta situationer, något vi inte sett ofta, och i mitten av andra halvlek fick han chansen att avancera framåt efter en brytning – en chans han tog som en ko på grönbete. Tyvärr satt inte passningen exakt som den skulle, men ändå ett bra initiativ från svensken.

Andra halvlek, många fina chanser att utöka.

Hur bra var det, egentligen?

Ja, det här var en säker seger som aldrig var hotad, och mycket såg bra ut. Men, hur bra spelade United egentligen?

Jag vill hävda, som jag nämnde i ingressen, att Swansea inte var speciellt bra i den här matchen, och när United dessutom fick en tidning tvåmålsledning tappade de den lilla tro (om de hade någon) de hade på att de skulle kunna vinna den här matchen.

Att det bara blev 2-0 gör mig ingenting. Swansea hade bara två chanser att reducera, och på den första var de Gea sitt vanliga enorma jag och räddade och på den andra sköt inte ens Abraham av någon anledning. Det var snarare så att United gick ifrån till 3-0, även i andra halvlek hade laget flera fina chanser att utöka ledningen, men det ville sig tyvärr inte.

Min poäng är att vi givetvis skall vara nöjda och glada idag, vi tog tre poäng och håller andraplatsen. Men om en vecka väntar Manchester City på Etihad – då räcker inte denna nivå, då måste det se ännu bättre ut.