Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

U18: Manchester United – Manchester City 2-1

Manchester United och Manchester City har spelat fotboll mot varandra för tredje gången på en vecka. Förra helgen hindrade Uniteds A-lag City från att säkra ligasegern mot oss, igår spelade lagens U23-lag oavgjort och idag lyckades Uniteds U18-lag vinna över Citys dito – och därmed säkra segern i den norra serien av Premier League för U18-lag.

Förutsättningarna inför matchen var tämligen enkla: Vinst eller oavgjort för United idag skulle göra att United var klara segrare av norra serien. Att vinna serien innebär att man nu kommer få spela final mot vinnaren av den södra serien (som kommer bli Chelsea) för att kora vilket lag som blir engelska juniormästare.

Dagens match slutade 2-1 till United, ett resultat som får anses vara rättvist. Trots att United, av olika anledningar, saknade spelare som Gomes, Chong, Puigmal och O’Connor var laget bättre än City sett över 90 minuter.

Första halvlek

Att man redan efter nio minuter tog ledningen kan så klart ha bidragit till den känslan, och att United kunde spela mer avslappnat. Målskytt då var Nishan Burkhart, som efter en ganska medioker långboll från Uniteds backlinje kom fri från höger i straffområdet och enkelt placerade in bollen i det bortre hörnet. Citys vänstra mittback borde enkelt ha rensat undan bollen, men istället missade han helt och Burkhart fick sitt friläge.

Den som varit U18-lagets klarast lysande stjärna de senaste månaderna är utan tvekan Mason Greenwood. Anfallaren har gjort 16 mål på lika många matcher i seriespelet, och ett har ett antal assist utöver det. Idag var han dock ganska blek. I 24 minuten vaskade han fram två chanser inom loppet av 20 minuter, och en stund senare fick han ytterligare ett bra avslutsläge Samtliga tre skott gick dock rätt på målvakten, som enkelt kunde plocka de lösa skotten.

Citys största chans i första halvlek kom efter 42 minuter, då man prickade stolpen i ett läge där man borde kvitterat. I övrigt var det mestadels halvchanser för båda lagen, där United var det bättre laget.

Andra halvlek

Andra halvlek var spelmässigt jämnare än första. United började dock bäst, och efter 56 minuter gjorde man också 2-0. Ett fint anfall på vänsterkanten gav ett inspel snett inåt bakåt. Där lyckades en Cityförsvarare glidtackla bollen ur straffområdet – till ingen nytta. I full fart kom nämligen Uniteds Ethan Galbraith och tryckte till på ett. Träffen blev perfekt, och med en svag ytterskruv letade sig bollen in förbi Citymålvakten. Otagbart, och mycket vackert.

Med 2-0 och spelövertag kunde man hoppats att den kvarvarande dryga halvtimmen skulle bli behaglig. Men ack, så blev det inte. Det tog endast 98 sekunder efter Uniteds 2-0 innan Unitedförsvararen Brandon Williams kände att han ville göra det mer spännande. Han skarvade nämligen en vänsterhörna in i eget mål i matchminut 58, ett självmål som (precis som många självmål är) var riktigt elegant.

Så istället blev det mer nerver i slutet av matchen. Med kvarten kvar kunde/borde United fått straff när inhoppande Ramazani drogs ned i utkanten av straffområdet. Det var en sådan situation som blivit frispark 100 gånger av 100 om den skett på mittplan, men i straffområdet bara en gång av 100, då domarna sällan vågar blåsa.

Med drygt fem minuter kvar av ordinarie speltid fick också City sitt bästa kvitteringsläge, från precis innanför straffområdet i ett fint anfallsspel. Bollen hade dock behövt mer hjälp av gravitationen, då för mycket fot under bollen gjorde att skottet gick en bra bit över ribban.

Matchen slutade därmed 2-1 till United, och segern i den norra serien är ett faktum för United. Detta var U18-lagets sista hemmamatch i serien den här säsongen, och laget har imponerat där. Nio segrar och två oavgjorda på de elva matcherna, endast Liverpool och Newcastle lyckades knipa poäng när de var på besök i Manchester.

Nästa U18-match, den sista i ordinarie seriespel, spelas borta mot Liverpool på fredag, 20 april.

Manchester United – Manchester City 2-1 (1-0)

Uniteds mål: Burkhart (9), Galbraith (56)
United: Kovar; Tanner, Laird, Bernard, B. Williams; Garner, Galbraith, Levitt; Burkhart (Baars 77), Greenwood (Ramazani 68), Mellor (Dunne 89)