Juniorfinalen: Manchester United – Chelsea 0-3

Manchester United räckte inte till i den engelska juniorligans final. Chelsea var större, starkare och bättre, både individuellt och kollektivt. Efter en hyfsat jämn första halvlek var Chelsea ett par klasser bättre efter paus. Till slut vann Londonlaget med 3-0.

Inte tu tal om att Chelsea är Englands bästa juniorlag. För andra året i rad vinner de både ligan och FA Youth Cup. I år vann de dessutom Premier League Cup, ny turnering för den här säsongen.

United gjorde en fantastisk ligasäsong men i cupspelet har laget inte presterat lika bra. En bitter förlust idag förstås men säsongen som helhet lovar gott inför framtiden. Många av spelarna som var med idag får chansen på den här nivån även nästa år, medan Chelsea matchade ett äldre lag.

”Givetvis besviken i slutändan. Det ville sig inte,” sa Kieran McKenna till MUTV efter matchen.

”Väldigt stolt över insatsen i den första halvleken, jag tyckte att kvaliteten pÃ¥ vÃ¥r fotboll var utmärkt i den perioden. Vi visade individuellt att vi kan konkurrera och vi dominerade med bollen. Som lag tycker jag att vi spelade väldigt, väldigt bra.

”Olyckligtvis mattades vi i andra halvlek. Du mÃ¥ste beakta spelarnas Ã¥lder och oerfarenhet. Mason Greenwood var uppe mot tvÃ¥ av de bästa mittbackarna i landet, som är ett par Ã¥r äldre än honom. Han konkurrerade bra. Alla förstaÃ¥rsjuniorer vi hade pÃ¥ planen konkurrerade utmärkt mot äldre och starkare pojkar. Fysiken talade i andra halvlek.

”Stolt över insatsen men besviken över att vi inte kunde ta det över linjen.”

Mycket har vi inte den här helgen men skadeglädjen kan vi alltid lita på. Idag säkrade Stoke nämligen degradering till Championship!

Det var full fart framåt direkt från avspark. Chelsea skapar omedelbart en hörna och tvingar Uniteds målvakt Matej Kovar till räddning. United kontrar och får till ett avslut genom Nishan Burkart. Chelsea skapar sedan en ny, men resultatlös, hörna.

I den fjärde minuten tar så Chelsea ledningen. Efter en offensiv frispark vinner de tillbaka bollen långt in på Uniteds planhalva. Boll ut på kanten och på ett fint inspel kan Sterling sätta bollen i nät.

Inledningsvis är Chelsea det starkare laget men United arbetar sig in i matchen och tar över. Mason Greenwood, Tahith Chong och Angel Gomes skapar chanser och Uniteds vänsterback Brandon Williams är väldigt pigg. United har också ett par straffsituationer där domaren vinkar avvärjande.

Jag kan tycka att United förtjänade en kvittering men det ska också konstateras att Chelsea hade flera bra lägen att utöka ledningen. Kovar i Uniteds mål gör flera fina räddningar och är antagligen Uniteds bästa spelare för dagen.

Efter paus är det inget snack om saken. Chelsea stuvar om i laget och skruvar upp tempot. Uniteds mittback Di’Shon Bernard, med förflutet i Chelsea, räddar vad som sÃ¥g ut att vara ett givet mÃ¥l med en grym glidtackling.

Gästerna fortsätter dock att pressa och knappa kvarten in på andra halvlek sätter Gilmour 2-0 på volley efter en frisparksvariant. Skottet är utmärkt placerat precis vid stolpen men känslan är ändå att Kovar kunde ha räddat.

United får kort senare en hygglig reduceringschans men målvakten räddar bra då Gomes avslutar efter fint förarbete av Chong och dessförinnan Dylan Levitt.

Strax efterÃ¥t, i matchminut 64, är det game over. Lee O’Connor misslyckas med en passning och Chelsea kontrar genom Brown. Högerbacken Lamptey kommer pÃ¥ överlapp och lämnar Kovar chanslös med ett distinkt skott.

Chelsea pressar sedan på och har flera lägen att utöka ledningen. Hudson-Odoi, med fyra a-lagsinhopp den här säsongen, hotar flera gånger men får lämna planen mållös. Här känns det ett tag som att det kan rinna iväg rejält. United lyckas ändå ta sig samman och slipper åtminstone en riktig förnedring.

Med knappa kvarten kvar blir målskytten Gilmour utvisad efter två varningar på kort tid. United kan dock inte göra något av det numerära övertaget och matchen slutar 3-0 till gästerna.

Avslutande ord

Igår inledde Englands U17-landslag EM på hemmaplan med en seger mot Israel. Unitedmittfältaren James Garner bar kaptensbindeln och försvararen Ethan Laird spelade också hela matchen. Framför allt Garner saknades idag. Som mittfältsmotor har han varit lagets bästa spelare den här säsongen. Arnau Puigmal och Largie Ramazani representerar också United i EM. De fyra EM-spelarna är juniorer även nästa säsong.

SÃ¥ kan det vara pÃ¥ den här nivÃ¥n. Uniteds juniorer fÃ¥r ta nya tag nästa säsong. För de äldre spelarna handlar det om att slÃ¥ sig in i reservlaget, vilket spelare som Chong, Gomes och O’Connor redan har gjort, medan de yngre ska se till att juniorerna gör det ännu bättre nästa säsong.

I slutändan handlar det förstås om att fostra spelare till a-laget. Gomes har redan fått smaka på seniorfotbollen men Chong är nog den som just nu är närmast speltid. Med tanke på VM så lär det öppnas platser i truppen till försäsongsturnén. Förhoppningsvis får både Chong och Gomes chansen i USA.

”Det finns [mycket att bygga pÃ¥]. Det har varit ett väldigt bra Ã¥r,” säger McKenna.

”I början pÃ¥ säsongen trodde jag, för att vara ärlig, inte att spelarna skulle vara kapabla att prestera som de gjorde i första halvlek. Det visar vilket arbete vi har gjort under Ã¥ret.

”Individuellt visar vi att vi kan konkurrera. Som ett lag närmar vi oss. [Chelsea] är givetvis det dominanta laget pÃ¥ den här nivÃ¥n och ingen har hittat ett sätt att vinna mot dem.

”Första halvleken är nog den tuffaste matchen de har haft den här säsongen. Det ger oss ett bra utgÃ¥ngsläge inför nästa säsong, framför allt för pojkarna som är tillräckligt unga för att vara med nästa Ã¥r, inkluderat spelarna pÃ¥ landslagsuppdrag.”

Manchester United – Chelsea 0-3 (0-1)

Uniteds lag: Kovar; Tanner (Mellor 83), Bernard, O’Connor, Williams; Galbraith, Levitt; Burkart (Baars 79), Chong, Gomes (Traoré 83); Greenwood