Matchdag: Manchester United – Chelsea (On the March with Fergie’s Army)

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer FA-cupfinalen 2018. Manchester United möter Chelsea på Wembley. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.

UTFR!

Senast uppdaterad: 2018/05/19 20:40

Manchester United – Chelsea 0-1 (0-1)

FA Challenge Cup, final • 2018-05-19, 18.15 • Wembley Stadium, London • publik: 87 647 • domare: Michael Oliver

(21)   Phil Jones
 0-1 (22)   Eden Hazard [straff]
     (58)   Antonio Valencia
     (90+3) Thibaut Courtois

De Gea; Valencia, Smalling, Jones (Mata 87), Young; Herrera, Matic, Pogba; Lingard (Martial 73); Rashford (Lukaku 73), Sánchez

Avbyare: Romero, Bailly, Darmian, McTominay

Chelsea

Courtois; Azpilicueta, Cahill, Rüdiger; Moses, Kanté, Fàbregas, Bakayoko, Alonso; Hazard (Willian 90+1); Giroud (Morata 89)

Avbyare: Caballero, Zappacosta, Chalobah, Barkley, Pedro

Updated: 2018/05/19 20:57
  • 0
  • Share

2018/05/19 20:40
Mourinhos försvarstal

Chelsea var alldeles för defensiva och utan Romelu Lukaku och Marouane Fellaini var det omöjligt för Manchester United att vinna. Ja, det var kontentan av vad José Mourinho sa till BBC efter Uniteds finalförlust.

“Jag gratulerade [Chelsea] för att de vann men jag tycker inte att de förtjänade att vinna. De gjorde ett mål mer än oss och fick cupen. Jag måste vara respektfull för de var motståndaren som vann cupen.

“Men jag tycker att vi förtjänade att vinna. Vi var det bästa laget men så är fotbollen.”

Vad var skillnaden?

“Jag är ganska nyfiken på att höra vad ni säger, vad folk skriver. För jag kan föreställa mig om mitt lag spelade som Chelsea… jag kan föreställa mig vad alla skulle säga. Så jag är ganska nyfiken.

“Nu är jag på semester. Jag gav allt jag hade. Jag vet att spelarna gav absolut allt de hade. Det var tufft för oss att spela utan Lukaku mot ett lag som spelade med nio försvarare. Du behöver den närvaron i straffområdet. Men gjorde allting, vi försökte absolut allting. Det är den sortens förlust som givetvis gör ont, som alla förluster gör ont. Men jag går hem med en känsla av att vi gav allt. Jag ångrar inget.”

Alla sa att Chelsea spelade defensivt idag…

“De gjorde det, vi visste det. Det här är sättet som de brukar spela på, vanligen med mer ambition i sina kontringar.

“Jag tycker att idag, framför allt efter 1-0 var de väldigt defensiva. De är inte dumma, de vet att vi saknar närvaro utan Lukaku, de vet att vi saknar närvaro utan Fellaini. Åtta, nio spelare framför straffområdet, de visste att de skulle vara dominanta då.

“Vi försökte allting, vi försökte på andra sätt. Men det fanns ett stort kompakt försvar framför deras straffområde. Bortsett från det gjorde Courtois ett par räddningar, vi hade otur med några bollar i straffområdet. Paul [Pogba] hade en viktig [miss], Rashford skott är ett annat. För mig är bilden av matchen att David de Gea inte rörde bollen. Laget som gör flest mål vinner.”

Med de orden stänger vi den här matchdagsbloggen. Mer från matchen kommer på hemsidan, i bloggen och på vloggen inom kort.

Säsongen är över. Vi återkommer med diverse sammanfattningar vad det lider. Sedan tar vi nya tag i juli.

Glad sommar!

• 0
  • Share

2018/05/19 20:09
United – Chelsea 0-1

Chelsea vinner FA-cupen 2018. United var bättre i andra halvlek men hade förtvivlat svårt att skapa målchanser. Paul Pogba fick den bästa chansen då han fick en fri nick på hörna men han lyckades inte få bollen på mål.

Manchester United under José Mourinho summeras av att Mourinho på tilläggstid i underläge i en cupfinal stoppar sin målvakt från att gå upp på en hörna. Så förbannat fegt.

• 0
  • Share

2018/05/19 19:10
Gör om, gör rätt

Chelsea leder efter första halvlek. Det är det negativa. Det positiva är att det är fysiskt omöjligt för vissa Unitedspelare att prestera sämre i andra halvlek än i första halvlek. Det positiva är också att vi den här säsongen många gånger har följt upp en usel första halvlek men en bra andra halvlek.

Ja, vi är helt enkelt så dåliga att det bara kan bli bättre.

• 0
  • Share

2018/05/19 18:03
COME ON UNITED!

Avsparken närmar sig. FA-cupen ska vinnas. Chelsea ska besegras.

Nu kör vi!

UTFR!

• 0
  • Share

2018/05/19 17:45
Mourinho: Olika kvaliteter

José Mourinho säger till BBC att det var Romelu Lukaku som bestämde att den belgiska anfallaren börjar på bänken. Detta tolkar Gary Lineker och Alan Shearer i BBC:s studio som passiv kritik mot Lukaku.

Det stora beslutet är att Lukaku börjar på bänken…

“Han fattade ett beslut att inte vara redo från start. Kanske vara redo att komma in. En sak är att starta och en annan sak är att spela några minuter, vilket är vad han sa att han var redo för.”

Vad innebär det taktiskt?

“Vi bytte Romelu mot Marcus Rashford. Olika spelare men de spelar på samma position med olika kvaliteter.”

Han ville inte ställa några specifika krav på Rashford. Det är laget som vinner, laget som förlorar, menar Mourinho.

• 0
  • Share

2018/05/19 17:35
Conte: Det funkade mot Liverpool

Antonio Conte har precis snackat med BBC. Han noterar att han har samma startelva som i segern mot Liverpool.

“Det här är vår startelva. Det är samma lag som vi hade mot Liverpool för två veckor sen. Jag tycker att det är det bästa laget och formationen för oss idag.”

I Chelsea saknas Andreas Christensen på grund av skada.

Vi räknar med att José Mourinho får dela med sig av sina tankar inom kort.

Updated: 2018/05/19 17:35
  • 0
  • Share

2018/05/19 17:33
Tankar om startelvan

Ingen Romelu Lukaku alltså. Upp till Marcus Rashford att leverera på topp. I övrigt inga överraskningar i Uniteds startelva.

Skrällen hittar vi i Chelseas startelva, där Antonio Conte går väldigt defensivt, med tre mittbackar och tre centrala mittfältare. Kan han utdefensiva José Mourinho? Ja, det är åtminstone det han ser ut att försöka göra.

På avbytarbänken hittar vi Romelu Lukaku. Återstår att se hur det står till med honom. För sitter på bänken så kommer han att spela, det är jag övertygad om.

Annars är det mest notabla de som saknas. Ingen Marouane Fellaini i match truppen. Månne är det skadan som spökar. Victor Lindelöf, Daley Blind, Marcos Rojo och Luke Shaw ställs också över.

• 0
  • Share

2018/05/19 17:18
Chelseas lag

Antonio Conte går defensivt idag, vilket innebär tre centrala mittfältare och Willian på bänken. Bakayoko går in på mittfältet.

• 0
  • Share

2018/05/19 17:15
Dagens lag: Rashford på topp

Startelvan är nu bekräftad. I enlighet med spekulationerna ingen Romelu Lukaku från start (han sitter på bänken). Marcus Rashford ersätter på topp. I övrigt är det samma lag som i semifinalen mot Tottenham.

• 0
  • Share

2018/05/19 16:48
Lukaku kanske på bänken

Det senaste beskedet gällande Romelu Lukaku är att han sitter på bänken idag. Detta enligt David McDonnell på Mirror. Fortfarande obekräftade uppgifter.

• 0
  • Share

2018/05/19 16:45
Glory Glory Man United

Come On You Reds är givetvis favoriten. En annan cupfinalsång att lyfta fram är Glory Glory Man United, som spelades in inför finalen 1983.

Glory, glory Man United,

As the Reds go marching on, on, on!

Just like the Busby Babes in days gone by,

We’ll keep the Red flags flying high,

You’re gonna see us all from far and wide,

You’re gonna hear the masses sing with pride.

United, Man United,

We’re the boys in red and we’re on our way to Wem-ber-lee!

Wem-ber-lee, Wem-ber-lee,

We’re the famous Man United and we’re going to Wem-ber-lee,

We’re the famous Man United and we’re going to Wem-ber-lee.

FA-cupen 2016: Lingard blir hjälte

Louis van Gaal gav oss inte mycket men han gav oss FA-cupen 2016. I semifinalen vann United mot Everton efter stor dramatik, då Anthony Martial avgjorde på tilläggstid.

Crystal Palace bjöd på oväntat bra motstånd i finalen. Alan Pardew dansade när Palace tog ledningen. Juan Mata kvitterade. Chris Smalling blev utvisad. Jesse Lingard avgjorde.

• 0
  • Share

2018/05/19 16:13
FA-cupen 2004: Utklassning i Cardiff

Det dröjde fem år tills United vann cupen igen. Återigen är det semifinalen vi minns bäst. På Villa Park gjorde Paul Scholes matchens enda mål när Arsenals oslagbara lag förlorade. De var ju rätt bra på att förlora den där säsongen, var Arsenal.

Millwall väntade i finalen i Cardiff och det var kattens lek med råttan. Ruud van Nistelrooy sköt två mål, Cristiano Ronaldo ett.

• 0
  • Share

2018/05/19 16:05
FA-cupen 1999: På vägen till en trippel

Säsongen 1998/99 är den främsta i Uniteds historia (jag hävdar bestämt att 2007/08-laget var bättre men de vann ju bara två titlar). Uniteds väg till cupfinalen inkluderade en 2-1-seger mot Liverpool, där Liverpool ledde med 1-0 efter 87 minuter. Chelsea, som slutade trea i ligan, besegrades efter omspel i kvartsfinalen. I semifinalen slog United ligatvåan Arsenal efter extrem dramatik och dubbla förlängningar.

Veckan före FA-cupfinalen säkrade United ligatiteln med en 2-1-seger mot Tottenham. Några dagar efter finalen var det Bayern München som besegrades med 2-1.

Själva FA-cupfinalen känns så här i efterhand som en ren formalitet. Dramatik finns i extrema mängder under säsongen men inte ens att Roy Keane tvingades utgå tidigt kunde störa United. Newcastle blev en 2-0-mumsbit.

• 0
  • Share

2018/05/19 15:37
Dawson: Ingen Lukaku

Ingen Romelu Lukaku för Manchester United. Det beskedet får vi från ESPN:s Rob Dawson. I Lukakus frånvaro uppges Marcus Rashford starta på topp med Alexis Sánchez och Jesse Lingard som anfallskamrater. I backlinjen ska Phil Jones chansen bredvid Chris Smalling.

Uppgiften är givetvis inte bekräftad. Dawson brukar dock träffa rätt de gånger han uttalar sig.

• 0
  • Share

2018/05/19 15:34
Come On You Reds!

Förr i tiden spelade lagen som gick till final i FA-cupen in en finalsång. Den traditionen har upphört nu, vilket jag tycker är förbannat synd.

Inför finalen 1994, då Chelsea förnedrades, spelade Status Quo och Manchester United in Come On You Reds. Som enda klubbspecifika sång nådde den förstaplatsen på listorna i England.

FA-cupen 1996: You can’t win anything with kids

United förlorade både liga och cup 1995. Under sommaren gjorde Alex Ferguson sig av med Mark Hughes, Paul Ince och Andrei Kanchelskis. “You can’t win anything with kids,” förkunnade Alan Hansen i Match of the Day när United förlorade med 3-1 mot Aston Villa i premiären 1995/96.

De orden fick han äta upp. United vann ligan efter en mäktig upphämtning mot Newcastle, hur mycket Kevin Keegan än skulle älska om United förlorade.

United tog sig också till final i FA-cupen. Där väntade Liverpool, i vita kostymer. Matchen var skit men vad spelade det för roll när Eric Cantona avgjorde?