Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2017/18: Målvakter och manager

För nionde året i rad har det blivit dags för Muss redaktion att betygsätta Manchester Uniteds spelares insatser under den gångna säsongen. I denna den första delen tittar vi traditionsenligt på våra målvakter och vår manager.

Precis som förra året har vi kört en minidiskussion om spelarna vi är minst eniga om. Där fick den som satte det högsta betyget första och sista ord, medan den som satte det lägsta betyget fick en replik i mitten.

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”).

Tidigare säsongers spelarbetyg hittas genom att följa den här länken.

Information

I juryn: Marcus Beijar, Gustav Brinck-Larsen, Adam Fröberg och Mikael Österdahl.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David de Gea: 10 & 8

Gustav (10/10): Världens bästa målvakt gjorde potentiellt sin bästa säsong någonsin. I var och varannan match tvingades han till räddningar som med enkelhet skulle hamna på en vanlig målvakts topp 10-lista på räddningar gjorda i en karriär. Att han gör det i en toppklubb som i de flesta matcher har mer boll än motståndarna drar bara ytterligare upp betyget och gör att något än det allra högsta inte går att sätta.

Marcus (8/10): Jag håller med om att De Gea var vår bästa spelare denna säsong, däremot är det inte direkt svårt att vara bäst i årets United. Ser man till förutsättningarna i backlinjen så ska De Gea ha en enorm eloge, men jag vidhåller att 10 är ett för högt betyg en säsong då han de facto inte vunnit något åt United. Okej, vi hade inte nått en andraplats utan honom, men det oaktat så anser jag en 8:a är på en mer rimlig nivå. Jag skulle till och med sträcka mig till att han har rätt stora problem i luftspelet på fasta, dessutom.

Gustav: För mig är det inte ett krav att faktiskt vinna någon titel, även om det så klart gjort det hela än bättre. Men jag ser inte att en målvakt kan vara bättre sett över en hel säsong än vad de Gea var i år, och då känner jag att högsta betyg är motiverat.

Redaktionen: 9,3 Matchbetyg: 6,5

Sergio Romero: 6

Sergio Romero är en rätt märklig skapelse. Han framstår inte som direkt missnöjd med den ringa speltid han får, samtidigt som han är bra nog att kunna begära en flytt till ett annat lag. Som den cupmålvakt han är blev det spel mest i cuperna, om än Europaspelet bara bestod av två hela matcher i år. Gör den där “grejen” varje match, men framstår ändå som stabil. Godkänd. [Marcus]

Redaktionen: 6,1 Matchbetyg: 6,4

Embed from Getty Images

Joel Pereira: n/a

Svår säsong för Pereira, som egentligen fick nöja sig med att träna. I a-laget blev det ett kort inhopp och en tavla, i reservlaget bara två matcher och uppenbar ringrostighet. Jag förstår det verkligen inte. Låt reservmålvakten och tredjemålvakten lira med reservlaget. För Pereiras egen skull måste han forcera fram ett lån nästa säsong, att vara tredjemålvakt i United kan inte vara bra för hans utveckling. [Micke]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: n/a

Statistik målvakter

SPELAREMATCHERNOLLORSNITT
David de Gea 46 22 0,76
Sergio Romero 10 6 0,41
Joel Pereira 0 (1) 0 7,5

Snitt är antal insläppta mål per 90 spelade minuter. I händelse av målvaktsbyte och hållen nolla går nollan till den målvakt med störst speltid i matchen eller, om speltiden är lika, till målvakten som startade matchen.

José Mourinho: 6 & 5

Gustav (6/10): Andra säsongen för Mourinho brukar vara bra, med ligavinst och en klubb på topp. Så såg det inte ut i år, istället blev det bara en andraplats i ligan, tidigt uttåg ur Champions League och Ligacupen samt förlust i FA-cupen. Det är ett knappt godkänt, men poängskörden i ligaspelet är bra, att City gör en sjuk säsong där kan vi inte lasta Mourinho för, och en FA-cupfinal är bra att komma till. Så det är Champions League som är helt misslyckat (jag räknar knappt med Ligacupen), och med det så klarar han precis godkänt.

Adam (5/10): Jag var beredd på att ge Mourinho precis godkänt, men i och med förlusten i FA-cupfinalen och därmed noll titlar den här säsongen kan jag inte annat än att underkänna honom. Om man spelar den typen av cynisk fotboll som Mourinho står för, så är enda sättet att väga upp det gentemot fansen att man vinner titlar. Misslyckas man med det, så finns där varken någon fin/underhållande fotboll eller några pokaler att peka på. Med truppen vi har, går det att få ut så mycket mer än Mourinho fått under den här säsongen. En CL-plats är minimum för United, men inte enhälligt tillräckligt för ett godkänt betyg i min bok.

Embed from Getty Images

Gustav: Jag är inte enig om att det går att få ut speciellt mycket mer av den här truppen, då jag anser att den är sämre än (vad jag förstår att) många andra tycker. Mourinho är, statusmässigt, på väg åt rätt väg med United. Även om titlarna uteblev i år tycker jag den utvecklingen är godkänd. Om än knappt, som sagt.

Redaktionen: 5,5 Matchbetyg: n/a

Lagstatistik

Matcher:56
V-O-F:37-7-12
Målskillnad:101-40
Vinstprocent:66 %
Premier League:Tvåa
Champions League:Åttondelsfinal
FA-cupen:Finalförlust
Ligacupen:Kvartsfinal
Uefa Super Cup:Förlust

Betyg på försvararna kommer om några dagar.