Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Fred The Red

Manchester United har gjort klart med sommarfönstrets första spelarförvärv. Frederico Rodrigues de Paula Santos, eller Fred, som han brukar heta i folkmun, hämtas in från den ukrainska ligamästaren Shaktar Donetsk.

Kleberson, Anderson, Rodrigo Possebon, Rafael, Fabio, Andreas Pereira. Det är de brasilianska spelare som representerat Manchester United genom åren. Resultaten har sannerligen varit av blandad kompott, får vi lov att säga. Med detta blir alltså Fred den sjunde brassen att bära den ädlaste av röda tröjor.

Efter att ha tillhört både Atlético Mineiros och Porto Alegres ungdomslag, flyttade Fred till Internacional 2011, där han lyckades slå sig in i A-laget. Efter 55 framträdanden och 8 mål från sin position som offensiv mittfältare värvades han som 20-åring till den ukrainska storklubben Shakhtar Donetsk, för 13 miljoner pund.

I Shakhtar tog brassen stora steg i utvecklingen efter att ha blivit nedflyttad ett hack i banan, där han fick en roll som defensiv mittfältare med friheten att transportera boll framåt i fältet. Han har både figurerat som en av två defensiva mittfältare i en 4-2-3-1-uppställning, där han var den mer fria spelaren, samt i en 4-3-3 som mer av en box-till-box-mittfältare. Han har även gjort ett fåtal framträdanden som yttermittfältare.

He can do it all

Vad gäller spelstil och egenskaper – Fred kan göra det mesta. En multifunktionell mittfältare med hög energi, två mycket fina fötter och ett öga för den avgörande passningen, det är så han beskrivs.

Han kan bryta motståndarens linjer antingen via väl avvägda genomskärare eller kraftfulla dribblingar. Fred är också väldigt defensivt medveten, med frekventa maxlöpningar tillbaka mot eget mål för att bryta tillbaka spelet och kompensera för misstag av såväl sig själv som lagkamrater. Det 25-åriga nyförvärvet trivs som allra bäst med bollen vid sina fötter och spelalternativen framför sig.

Embed from Getty Images

Fred har även visat prov på ett bra distansskott, med såväl avslut utanför straffområdet som frisparksmål. Ett exempel som man tidigt dras till minnes av är det vackra frisparksmålet mot Roma, i Champions Leagues åttondelsfinal i februari.

Ur Shakhtars Champions League-säsong finner vi bevis på Freds mångsidighet. Internt i laget rankas brassen först i statistiken vad gäller tacklingar, touch på bollen, passningar och slutligen först när det kommer till lyckade dribblingar. Där över rankas han som trea både vad gäller skapade chanser och avslut. Han kan, faktiskt, göra det mesta.

Frågetecken – vad finner vi?

Det faktum att Fred kommer från en klart mindre ansedd liga gör att många ställer sig frågande till kvalitén hos spelaren, vilket är förståeligt. Men, om vi istället tar ett mindre dyk och kikar på de spelare som lämnat för större klubbar, så ser vi vilka icke-dussinspelare som tagit klivet därifrån. Douglas Costa, Willian, Fernandinho och Henrikh Mkhitaryan är alla exempel på spelare som tagit steget vidare från Shaktars plantskola till de stora drakarna.

Fred har även spelat på den högsta nivån i så väl klubblag som landslag, där den före detta Internacional-stjärnan lirat både Champions League-fotboll mot de allra bästa lagen (läs Napoli, Roma, Manchester City m.m.) och Copa America-fotboll mot de allra bästa sydamerikanska länderna.

Det faktum att Fred är uttagen till det brasilianska lag som är favorittippat till sommarens VM, är ett betyg nog så högt för att visa på vilka kvalitéer som finns i den 169 cm korta kroppen.

Mitt stora frågetecken handlar snarare om huruvida Fred klarar av de stora kontrasterna gentemot livet och spelstilen i england, samt huruvida han klarar av att prestera på en hög nivå kontinuerligt. För de höga topparna rent kvalitetsmässigt, de vet vi att han har. Lyckas brassen med acklimatiseringen till ett nytt land och en ny liga, så är jag tämligen säker på att vi har en kommande storspelare i våra händer.

Embed from Getty Images

Under 2015-års Copa America, testades Fred positivt för det doping-klassificerade ämnet hydrochlorothiazide. Först blev brassen endast avstängd i ett år för matcher som spelades i sydamerika, men FIFA ändrade sedan domen till resterande delen av världen efter ett halvår. Detta gjorde att han blev borta från spel i ungefär ett års tid, fram till och med juli 2017.

En spelare som bidrar på alla plan

Under många år har det centrala mittfältet varit ett orosmoln bland Uniteds supportrar. Ett problem som nu äntligen, efter några väl avvägda värvningar, börjar sätta sig på sin plats. Vad betyder egentligen värvningen av Fred för United och den kommande säsongens utmaningar?

Fred är en spelare som är van vid att vinna titlar. Efter två titlar med Internacional, radade brassen sedan upp pokaler och guldpengar under sina fem år i Shakhtar Donetsk. Tre ligatitlar, tre cuptitlar och fyra ukrainska supercuper resulterade i totalt tio beteckningar. Ett bra facit, som demonstrerar att Fred vet vad som krävs för att göra det som Manchester United främst går ut på – att vinna.

José Mourinho har under sina två säsonger som manager på Old Trafford mestadels gått runt på två spelsätt, 4-2-3-1 och 4-3-3. Två formationer som Fred är mer än bekväm med att figurera i, likväl i klubblag som landslag. Brassen kommer med största sannolikhet att spela både som en av de två mer offensiva mittfältarna i ett 4-3-3, men även som en av de två sittande i det mer strikta 4-2-3-1, där Nemanja Matic vid båda fallen innehar den mest defensiva rollen av de tillgängliga.

Embed from Getty Images

Med tillskottet av Fred till klubben, får vi både en större bredd och en högre kvalité på mittfältet, vilket vi många gånger saknat de senaste åren. En allround-spelare som kan fylla en rad olika funktioner och förhoppningsvis visa sig vara avgörande i de mest täta matcherna.

Slutligen får vi hålla alla tummar och tår för att vi får möjligheten att scouta vår nya brasse lite extra under VM, annars får vi helt enkelt klara oss tills det är dags att dra på den röda tröjan för första gången!