Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

VM2018 Dag 3: VAR får vara

Nu börjar vi få VM-feeling på riktigt. Igår var det derbykänsla när Spanien mötte Portugal i ett måltätt möte. Idag kunde man beta av den ena storspelaren efter den andra i ett späckat spelschema som jag lyckades att passa in mellan födelsedagskalas och shopping.

Kl 20:00 igår kväll kokade Fisjt-stadion med förväntansfulla sydeuropéer. En man kom att äga kvällen och visade att inte ens en efterhängsen Panama-konflikt kunde sätta stopp för honom. Ronaldo blev tremålsskytt till dem rödkläddas jubel medan en mintgrönklädd David De Gea fick lov att gömma sig bakom skämskudden.

Det är inte ofta det händer men igår hade inte De Gea sin bästa dag på jobbet. Redan fyra minuter in i matchen fick Portugal en straff som Ronaldo enkelt sköt in. Strax innan halvtidsvila tog han sedan chansen igen. Ronaldo gick på skott strax utanför straffområdet. Såg inte ut att behöva bli särskilt omständligt för De Gea men tydligen hade han såpa i handskarna. Efter att Ronaldo alltså satt ditt Portugals andra fullträff för kvällen stirrade spanjoren tomt ner i marken och skakade på huvudet. Mourinho gav efter matchen sin syn på incidenten, ”It’s my boy, it hurts me to say bu the knows it’s a bad mistake. It’s a mistake he doesn’t make with us, United-player of the season, fantastic performances. But that happens to the best.”

Les Blues

Ny dag, nya möjligheter för VM:s Unitedspelare! Dagen inleddes med att favorittippade Frankrike ställdes mot Bert van Marwijks Aussies. En på förhand given match där förväntningarna var att Frankrike skulle gå in och ge en verklig styrkedemonstration om vilket lag som ska till final i detta VM. Men vare sig Les Blues eller deras mittfältsstjärna var riktigt på hugget.

Pogba bär inför detta VM stora förväntningar på sina axlar. Av många utsedd till den verkliga nyckel för att detta Frankrike ska lyckas med det som dem flesta av oss förväntar sig, att vinna VM. Men idag gjorde han ingen övertygande insatts. Han kändes ganska avslagen och satte ett blygsamt avtryck på matchen. Men det fanns ändå vissa ljusglimtar. Först och främst vill jag lyfta fram dem stunder av blixtrande samspel mellan Pogba och spjutspetsen Griezmann. När Pogba börja trumma igång på mittfältet är det här det kommer att hända, särskilt mot dem sämre lagen där snabba uppspel mellan dessa två världsstjärnor kan slita sönder vilket försvar som helst.

Men än har inte Pogba övertygat oss om att han kommer ta Deschamps och resten av truppen till guldet. Detta trots att han blev målskytt redan i första matchen. Målet kom i 80e minuten och skapade viss förvirring då den slog i överliggaren och studsade ner, till synes utanför mållinjen. Men reprisbilderna, och så även den nya så kallad Goal Line Technoloy, visade tydligt att bollen var ca 2 cm innanför mållinjen.

VAR-granskning

2-1 i en inledande match mellan Frankrike och Australien kanske inte fäster sig på näthinnan under någon längre tid. Men likväl blev denna match historisk. Det blev nämligen matchen där det för första gången togs ett VAR-beslut. Beslutet kom efter Griezmann fällts i straffområdet. Domaren Andres Cunha valde att fria men gjorde sedan en ny bedömning efter att ha fått se tv-bilder.

Man kanske kan tycka att rätt ska vara rätt och tvärtom men i detta fall är jag skeptisk. VAR är för mig lika töntigt som power brakes. Ett moment som stör spelet och som dessutom slår ut charmen, och i vissa fall frustrationen, som den mänskliga faktor skapar. I min mening bidrar denna mänskliga faktor till helheten, men har nu alltså utraderats. Vi får väl se hur det blir framöver men just nu låter vi VAR vara.

Nordisk entré

Dagen fortsatte med att vi skulle få se dubbelt nordiskt spel genom först Island och sedan Danmark. Island hade en tung uppgift att ta sig an då Argentina stod som motståndare. Men islänningarna gav Messi och hans mannar en rejäl utmaning.

På plan såg vi från start Rojo som fick fullfölja alla 90 spelminuter plus tilläggstid vid sidan av City-konkurrenten Otamendi. Trots att han var delaktig i lagets första och ända mål i matchen blev hans insatts ifrågasatt av ingen mindre än Gary Neville som i en studio långt, långt borta kallade honom ”muppet”. Rojos assist, som var ett kraftfullt skott som mycket väl skulle kunna varit ett försök att gå direkt på mål från ett rejält tilltaget avstånd, bedömdes av Gary som totalt meningslöst. “The ball came across to Rojo, I’ve been watching him for four years at United and I’m thinking ‘don’t shoot from there you muppet’.”

Muppigt eller inte så slutade matchen oavgjort. Därefter mötte våra grannar på andra sidan bron Peru i vad som kändes som ett evighetslångt möte. Danskarna lyckades emellertid bärga tre poäng. Matchens tveklöst största stjärna var den danska målvakten Kasper Peter Schmeichel, son till Unitedlegendaren Peter Schmeichel som under sin tid i United utsågs till världens bästa målvakt två år i rad. Kasper höll Danmark kvar i kvällens match genom ett uppmärksamt och snabbt agerande spel. Särskilt minnesvärd anser jag hans fotparad i slutminuterna.

Morgondagen

Imorgon får vi ett litet andrum att ägna åt nära och kära då det ”bara” spelas tre matcher.

  • Costa Rica – Serbien (14:00) TV4
  • Tyskland – Mexico (17:00) TV4
  • Brasilien – Schweiz (20:00) SVT 1