Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

VM2018 Dag 4: He comes from Serbia

Embed from Getty Images

VM-festen fortsätter, och den fortsätter med storfavoriter som inte håller för trycket. Idag var det på förhand ganska givet att Serbien skulle slå Costa Rica, Tyskland göra processen kort med Mexiko och Brasilien borde inte ha haft några problem med Schweiz. Men av dessa tre var det alltså enbart Serbien, med Nemanja Matic på mittfältet, som lyckades vinna.

Den här söndagen visade tydligt att fotbollsmatcher inte med nödvändighet behöver innehålla många mål för att vara underhållande. Trots att matcherna slutade 1-0, 1-0 och 1-1 var de var och en betydligt mer underhållande än torsdagens premiärmatch exempelvis, som bekant slutade 5-0 till Ryssland och ändå var ett sömnpiller.

Vi börjar från början.

En bråkig Matic

Dagens första match innehöll också dagens enda Unitedspelare. I alla fall spelare som är helt klar för United, Fred befinner sig ju i någon form av limbo för tillfället.

Embed from Getty Images

Och ja, som ni ser på bilden ovan så hade Matic roligt, om man med roligt menar att man efter cirka 93 minuter kommer i bråk med en av motståndarnas ledare och som effekt av det hela bänken. Jag tror att det är Matics definition av roligt.

Upprinnelsen var att Matic tappade ut bollen över sidlinjen, Costa Ricas ledare var snabbt framme för att kasta bollen till en av sina spelare, men då klev Matic helt sonika dit och slog bollen ur handen på ledaren. Och ja, det uppskattades som ni förstår inte utav Costa Ricas bänk, och Matic är inte den som backar undan i sådana lägen. Situationen lugnade sig dock snabbt, och inga reprimander utdelades.

Utöver Matic var det intressant att följa Sergej Milinkovic-Savic, som spelade precis framför Matic på det serbiska mittfältet. Han har ju ryktats till United, även om de ryktena lugnat sig lite efter det att United gick ut med att man kommit överens med Shakhtar om Fred. Men av vad man kunde se i den här matchen så är Savic en mittfältare av hög kvalitet. Hans mest uppmärksammade aktion var en cykelspark som så när gick i mål, även om han felaktigt vinkades av för offside i den situationen.

Det skall bli kul att följa Serbien framöver, de har ett starkt lag, och när de gör mål som Kolarovs segermål blir det ju inte tråkigare.

Tyskarnas tur att underprestera?

Aftonbladets Kalle Karlsson uppmärksammande mig på en sak då han twittrade tidigare idag, nämligen det faktum att i tre av de fyra sista världsmästerskapen så har de regerande mästarna åkt ut i gruppspelet.

  • 1998 vann Frankrike, 2002 kom de sist i sin grupp och missade slutspelet.
  • 2002 vann Brasilien, de gick till kvartsfinal 2006.
  • 2006 vann Italien, 2010 kom de sist i sin grupp och missade slutspelet.
  • 2010 vann Spanien, 2014 kom de trea i sin grupp och missade slutspelet.

En tydlig trend att regerande mästarna inte klarar sig speciellt bra i det nästkommande mästerskapet. Och idag inledde alltså regerande världsmästarna Tyskland med att förlora mot Mexiko, en match de bara skulle ha vunnit.

Och det var inte enbart tur som gav mexikanerna segern. Naturligtvis hade tyskarna mer boll sett över 90 minuter och även fler skott på mål och större delen av statistiken med sig. Men mexikanerna var minst lika farliga framåt, eller till och med farligare då, eftersom de satte matchens enda mål.

Och vår gamle ärta, Javier Chicharito Hernandez, var högst delaktig i målet, då det var han som spelade fram Lozano till matchens mål efter 35 minuters spel. En annan intressant detalj vid målet var att Mezut Özil gjorde något så ovanligt som att jobba hemåt, men väl i eget straffområde visade han varför han aldrig skall göra det igen då han blev passerad alldeles för enkelt.

Embed from Getty Images

Detta resultat var ju även intressant ur svensk synvinkel, då försnacket inför VM handlat om hur Sverige skall kunna sluta tvåa i gruppen, och då ingick inte en mexikansk seger idag i planen. Vad jag har sett på sociala medier skall detta vara det sämsta som kunde hända, och en hel del verkar döma ut Sverige redan. Jag tänker att vi vill ändå kan låta Lindelöf och grabbarna få spela morgondagens match innan vi dömer ut dem helt.

Världssexan Schweiz

Hur ofta kan ett lag som ligger rankade som nummer sex i världen kliva in som så kraftiga underdogs som Schweiz gjorde idag? Ja, världsrankingen är ett trubbigt verktyg, men att Schweiz spelade tio matcher i kvalet och vann nio av dem (endast förlust borta mot Portugal i sista omgången) verkar också ha gått folk förbi.

För i kvällsmatchen idag var det ju bara så att Brasilien skulle vinna detta, utan några som helst problem. Och sett till laget de har så skulle de så klart vinna, särskilt när de tar ledningen redan efter 20 minuter. Barcelonas Coutinho gjorde som han brukar, sköt från strax utanför straffområdet och fick in bollen i målvaktens vänstra hörn, och då var det nog många som trodde att det skulle rinna iväg. Men Schweiz är inget dåligt lag, så att de var så kraftigt nederlagstippade var för mig obegripligt.

Embed from Getty Images

Och det var schweizarnas Steven Zuber som såg till att det inte blev brasiliansk seger. En hörna fem minuter in i andra halvlek, en perfekt liten knuff som hindrade Miranda från att hoppa – och vips så stod det 1-1.

Brassarna tryckte på, och skapade rejäla kvitteringschanser på slutet, men Yann Sommer och hans försvarare fredade målet heroiskt. De hade garanterat fått det betydligt svårare om Fred fått hoppa in istället för Fernandinho efter 60 minuter, det är något som Brasiliens förbundskapten Tite får ta med sig till nästa omgång.

Morgondagen

Sverige – Sydkorea 14.00 SVT 1
Belgien – Panama 17.00 SVT 1 / SVT 2
Tunisien – England 20.00 TV4

Ja, imorgon smäller det alltså. Både ur svensk synpunkt, men lika mycket ur Unitedsynpunkt. Detta då matcherna efter Sveriges innehåller Belgien (och alltså Lukaku samt Fellaini) och England med Jones, Young, Lingard och Rashford.

Inte mindre än sju Unitedspelare, där Lindelöf och Lukaku garanterat kommer få starta, Fellaini har stor chans att få hoppa in och av engelsmännen kan vi få allt från noll till fyra Unitedspelare i startelvan. Skall jag gissa startar två av dem, nämligen Young och Rashford.

För Sverige blir det tufft, men en seger är inte omöjligt, belgarna skall vinna med minst fyra mål mot Panama och engelsmännen bör vinna mot Tunisien, men jag känner att det luktar oavgjort där.

Kul skall det bli oavsett.

Rättelse från igår

Vi avslutar med en liten rättelse från igår. Eller, ja, när artikeln skrevs var den korrekt, men för den som missat det kan det vara bra att veta att Paul Pogba togs ifrån det avgörande målet från Frankrikes match igår. Det kommer istället stå som självmål i historieböckerna.