Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

VM2018 Dag 5: Egotrippade guldfavoriter

Vi stänger VM:s femte matchdag, och inte vilken dag som helst. Som om ni inte redan visste det så var det idag Sveriges tur att äntra detta VM i ett möte med Sydkorea. Ett möte som dessvärre blev utan Unitedkoppling men istället fick vi betydande närvaro i dagens både andra och tredje match.

Trots att Unitedkopplingen saknades i dagens svenska laguppställning så känns det fel att helt förbigå matchen. Inte för att jag egentligen har så mycket mer att säga än att skämskudden fanns där och att framtidsutsikterna är bleka. Men låt oss inte deppa ihop på grund av ett stillastående mittfält och ett uddlöst anfall. Trots allt har vi ju Granqvist. En Granqvist som idag var Sveriges bästa försvarare, Sveriges bästa anfallare och Sveriges enda målskytt.

Granqvists mål kom på straff efter att domare Joel Aguillar VAR-granskat en fällning av Viktor Claesson i straffområdet. En del förvånade ansiktsuttryck syntes sedan när Granen la upp bollen. För mig kändes det som en självklarhet, han var ju trots allt Sveriges MVP i matchen. Inga tveksamheter! En enkelt slagen straff fintade en lättlurad Cho i målet och segern var i och med det i hamn.

Ingen Victor

Granen fällde avgörandet cirka en kvart innan slutsignal. Men en kvart innan lagets avfärd till arenan hände något mindre roligt. Victor Nilsson Lindelöf kontaktade då lagkamraten Pontus Jansson med uppmaningen ”Gör dig beredd. Känner mig dålig igen.” Oron besannades när laget sedan anlände till arenan, utan Victor. Tråkigt för oss Unitedsupportrar, tråkigt för oss svensksupportrar, tråkigt för Lindelöf. Men vi hoppas på ett snabbt tillfrisknande!

Lukaku x2

Efter mötet mellan Sverige och Sydkorea var Unitednärvaron desto större. Ett sedvanligt stjärnspäckat Belgien ställde upp för att möta VM-nykomlingarna Panama. Belgiens laguppställning till trots så blev det stundvis en ganska tuff match. Första halvlek slutade mållöst och det kändes som att det mesta kunde hända, även om förväntningarna låg på Belgien.

Förväntningarna kom att infrias. Mertens gav Belgarna ledningen tidigt i andra och sedan  var det dags för Lukaku att kliva fram som den målgörare alla förväntar sig att han ska vara. Han hade gjort en blek första halvlek och man kunde med rätta kräva mer av honom, och det fick vi. Redan när Hazard snurrade upp en och två panamanska försvarare kände man att målet hängde i luften. De Bruyne serverade den avgörande passningen som skulle nå Lukakus huvud och innebära 2-0. Några minuter senare var det dags igen. Hazard var återigen involverad då han sprang sönder Panamas försvar och kunde spela fram till en tämligen ostörd Lukaku som enkelt lyfte bollen över en liggande Penedo i straffområdet.

Panamas spelare lämnade planen med huvudena hängandes tungt men jag vill ändå ge dem en eloge. En eloge för deras entusiastiska, enträgna, hårda arbete. Jag tycker verkligen att dem gav jättarna Belgien en match. Vid 3-0 kändes det förvisso tämligen avgjort men både vid ett och två noll ruvade man fortfarande i vassen.

Guldfavoriter…

Avslutningsvis var det dags för de ständigt tippade guldfavoriterna, åtminstone enligt dem själva, att göra entrén. England mot Tunisien i en match som till stor del kom att präglas av en viss Londoniansk guldgosse. Kane fick redan i elfte minuten chansen, och han tog den. Men den första farliga målchansen hade kommit betydligt tidigare än så. Lingard visade redan i fjärde minuten att han inte tänker lämna detta VM utan noteringar i målprotokollet. Han var ständigt på hugget och gjorde det som Lingard gör bäst. Smög sig in i backlinjen för att vänta på instick eller drog upp tempot och drog isär försvararna.

När Lingard sedan fick sällskap av klubbkollegan Rashford i 68:e minuten höll dem båda trollkarlarna på att slå fullständig knut på varandra med sina snabba fötter och blixtrande bollkonster. Dem hade tillsammans kunnat komma att stänga matchen i slutminuterna men istället blev det Kane som gjorde ytterligare ett mål. Lingard och Rashford lämnade alltså premiärmatchen mållösa men there is plenty more to come.

Finns det fler Unitedkopplingar att hämta nu? Jojomän! På ständig frisparksplats i England fanns Young. En Young som gjort 33 matcher för sitt England sedan 2007. Han fyller 33år i juli, blir detta hans sista VM mån tro. Jag tror kanske det. Men han spelar här och nu i detta unga England och bidrar med värdefull rutin i truppen.

Morgondagen

Dags att krypa till kojs för att ladd om inför morgondagen. Imorgon blir det nämligen:

  • Colombia – Japan 14:00 TV4
  • Polen – Senegal 17:00 SVT 1
  • Ryssland – Egypten 20:00 SVT 1