Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

VM2018 Dag 6: En resa bakåt i tiden

Sjutton matcher har passerat. 1 530 ordinarie matchminuter har spelats och jag har sett dem allihop. Idag smög sig turneringen in i sin andra omgång och vi kan börja urskönja vissa, om än svaga sådana, tendenser i detta gruppspel. Men hur gärna vi än ser fram emot vad som komma skall så blev denna dag, för oss Unitedsupportrar en chans att blicka tillbaka.  

Men vi börjar där kvällen slutade. Ryssland gick in i turneringens andra omgång mot ett Egypten som ikväll borde ha plockat tre poäng efter sin inledande förlust mot Uruguay. Men man lyckades inte. Trots att Premier Leagues målkung Salah var tillbaka efter sin axelskada lyckades Egypten inte mota ett Ryssland som bjöd på två riktiga smällkarameller och totalt tre mål. Slutresultatet (3-1) innebär att Egypten nu har ytterst små chanser att ta sig vidare. Värdnationen Ryssland däremot har väldigt goda chanser att ta sig vidare, men än är det inte klart. Om målen skenar iväg kan Ryssland i teorin sluta trea i gruppen bakom ett Uruguay som kan knipa gruppsegern och ett Saudiarabien som fortfarande har chansen att sluta tvåa. Mycket ska hända för att detta scenario ska ske men chansen/risken finns ändå.

Transfersommaren 2014

2013 var året då det första asiatiska hat-tricket gjordes i Premier League. Sådan information kan man snabbt läsa sig till genom en enkel Googling. Men varför söker man sådan information? Jo, man vill väcka gamla minnen till liv inför matchen mellan Colombia och Japan.

Vem var det då som gjorde det första asiatiska hat-tricket i Premier League? Shinji Kagawa så klart. De flesta av oss minns honom nog klart och tydligt. Två säsongen i United innan han sommaren 2014 återigen gick till Dortmund där han spelar än idag.

Hur presterade då Kagawa och resten av hans lagkamrater idag? Det fattades två mål för att Kagawa återigen skulle komma att göra hat-trick. Men ett mål blev det. Ett mål som kom på straff redan i sjätte matchminuten. Straffen föranleddes av en handsituation som innebar att Colombia fick en man utvisad. Klockan hade vid tillfället för det röda kortet varit igång knappa tre minuter och innebar att tränarnas förutbestämda matchplaner förmodligen gick direkt i papperskorgen. Men trots att man hade en man mindre på plan så gav colombianerna sina motståndare ändå en match. En offensiv som leddes av ingen mindre än en välbekant Falcao.

Radamel Falcao kom till United på lån samma transferfönster som Kagawa lämnade klubben. Men om man ska lägga en av dessa spelare på minnet så väljer man nog hellre Kagawa framför Falcao. Falcao fick en mindre lyckad tid i United och lämnade klubben redan året efter för att söka lyckan i Chelsea. Men inte heller där ville det sig riktigt för honom och istället vände han tillbaka hem till AS Monaco.

Trots att Falcao avverkat en rad stora klubbar under sin karriär och trots att han idag passerat 32 år så blev idag dagen då han gjorde VM-debut. 2010 misslyckades nämligen Colombia med att kvalificera sig till turneringen och 2014 stoppades han av skada. Inte undra på att Falcao var taggad när han idag äntrade planen. Han blev inte målskytt men han hotade ständigt det japanska försvaret genom att effektivt hitta ytor i boxen och vara stark i luftrummet. Han kan vara mycket nöjd med sina första 90 VM-minuter.

Sommaren 2009

Vad hände för Uniteds del i transferfönstret sommaren 2009? Antonio Valencia anslöt från Wigan, ja. Michael Owen anslöt från Newcastle, ja. Men in kom också Mame Diouf. Minns ni honom? Nej, förmodligen inte.

Mame Diouf, den centrala anfallaren från Senegal kom alltså till United 2009 efter att ha gjort två säsonger i Molde. Hans karriär i United blev dock kortvarig då han redan 2010 gick vidare till Blackburn. Idag hittar vi honom i Stoke och, inte minst, i det senegalesiska landslaget. Diouf fanns med som en av två anfallare i dagens matchelva då Senegal mötte Polen. Polen kom att underprestera medan Senegal kom att överraska. Ett snabbt omställningsspel och enorm styrka i luftrummet var key till den 2-1-seger som Senegal lyckades att håva in. Dioufs insats kan vi lägga till handlingarna och konstatera att den inte bidrog avsevärt till lagets prestation.

Morgondagen   

Imorgon väntar tre storlag i tre separata matcher. Saudiarabien och Marocko är i desperat behov av poäng då lagen ligger sist i grupp A respektive grupp B. Iran däremot leder sin grupp. Kan dem säkra avancemang i en grupp där man på förhand tippat att Iran skulle hamna sist?

  • Portugal – Marocko 14:00 SVT 1
  • Uruguay – Saudiarabien 17:00 TV4
  • Iran – Spanien 20:00 TV4