Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

VM2018 Dag 8: Argentina i framstupa sidoläge

Embed from Getty Images

Dag åtta av de 21:a världsmästerskapen i fotboll är lagd till handlingarna. Det blev en dag med en halvskräll, en väntad seger och ett Argentina i förfall. Slutspelståget har lämnat Peru kvar på perrongen medan Paul Pogba av allt att döma får göra ett återbesök i Kazan för sin åttondelsfinal. Argentina får förlita sig på att stinsen Messi gör jobbet i sista omgången.

Blöt, dansk, dynamit

Efter den förhållandevis meriterande segern mot Peru i första omgången i grupp C hade Åge Hareides Danmark på torsdagseftermiddagen en åtminstone på pappret överkomlig uppgift framför sig. Australien, som föll med uddamålet mot Frankrike i premiären, väntade i den tidiga matchen i Samara. Danmark tog planenligt ledningen, och det rätt tidigt. Christian Eriksen, framspelad av Nicolai Jörgensen, slog galant in 1-0 i Mathew Ryans högra kryss från drygt tolv meter och allt tydde på en bekväm vandring mot åttondelsfinal för de för dagen vittröjade grannarna.

Australien ville dock annat och i den 38:e minuten kom kvitteringen. Spanske domaren Antonio Mateu Lahoz behövde ta VAR till hjälp för att se en hands i straffområdet och Aston Villas Mile Jedinak kunde kallt skicka in 1-1 bakom Kasper Schmeichel. 1-1 stod sig matchen ut och Danmark får nu vänta på att boka biljetter till Nizhny Novgorod, där åttondelsfinalen för grupptvåan spelas. Grupptvåa, ja. Det är det danskarna får sikta in sig på att bli. Frankrike behöver en poäng för att vinna gruppen när lagen möts i Moskva på tisdag.

Danmark å sin sida behöver också en poäng, för att bli grupptvåa. Australien är piskat att slå Peru och samtidigt hoppas att Frankrike slår Danmark. Sannolikt scenario? Möjligen, samtidigt som man också kan anta att Peru vill lämna turneringen med ens någon inspelad poäng.

Embed from Getty Images

Tack och hej, Peru

Peru gjorde sitt första framträdande i ett världsmästerskap sedan 1982. Då, i Spanien, åkte man ur i gruppspelet efter två oavgjorda matcher och en förlust. Åker ur gör man i år också, det såg Frankrike till i torsdagens andra match. Didier Deschamps mannar var ungefär lika trögstartade som mot Australien i premiären men fick igång maskineriet efter pass en halvtimme. I 34:e minuten kom det mål som skulle ta fransmännen till åttondelsfinal och skicka peruanerna ur turneringen. Kylian Mbappé, som inte direkt kommer till sin fulla potential i Deschamps formationer, höll sig framme på en retur efter att Olivier Giroud testat skott och kunde göra 1-0.

Sen då? Ja, Peru kom egentligen ingen vart offensivt. Paulo Guerrero på topp fick inte bollarna han behövde och ett på förhand hausat Peru fick tåga ut med svansen mellan benen. Malmöbekantingen Yoshimar Yotun byttes ut i paus efter en slätstruken insats på mittfältet. Peru avslutar nu, som vi redan konstaterat, mot Australien och kan då förstöra turneringen för Bert van Mawijks landslag.

Frankrike, där Paul Pogba blev såväl varnad som utbytt, kan tänkas rotera manskap mot Danmark i sista omgången. Kanske får Pogba då, varnad som han blev, lämna plats för Steven Nzonzi som även kom in i hans ställe idag. Pogba var fullt godkänd på sin mittfältsposition idag och kanske, kanske är formen i antågande.

Varthän, Argentina?

Efter 1-1 mot Island i premiären, och ett minst sagt tvivelaktigt uppträdande rent spelmässigt, fanns det mycket att förklara för Jorge Sampaoli och hans Argentina i kvällsmatchen mot Kroatien. Efter 90 minuter fotboll i Nizhny Novgorod är frågetecknen inte direkt färre. Kroatien, anförda av Luka Modric och Mario Mandzukic, stod upp bra mot argentinarna i första halvlek och åtta minuter in i andra kom utdelningen. Chelseareserven Willy Caballero misslyckades totalt med att skicka iväg en bakåtpassning och Ante Rebic kunde dra in 1-0 på en praktfull volley.

Sampaoli försökte råda bot på misären genom att byta in såväl Gonzalo Higuain och Paolo Dybala, men någon effekt hade Juventus-duon inte. Modric höll lekstuga med argentinarna i matchminut 81 och sköt matchavgörande 2-0, otagbart för Caballero. Löken på laxen för Argentina kom på stopptid när Kroatien ställde om. Ivan Rakitic kunde slå in 3-0 efter ett osjälviskt förarbete av inhoppande Mateo Kovacic. Kroaterna var tippade som ett lag för slutspel innan turneringen drog igång, men att man skulle avfärda Argentina var det nog få som räknat med.

Argentina är nu piskade att slå Nigeria i den avslutande omgången och hoppas på att resultaten går deras väg såväl imorgon som mellan just Kroatien och Island. Förlusten ikväll gav därtill tre minusmål, vilket kan bli ack så kostsamt i längden. Marcos Rojo fick, efter 90 minuter mot Island senast, inte plats i trebackslinjen nu. Hur Sampaoli formerar laget mot Nigeria återstår förstås att se, men då defensiven är den klart svagaste lagdelen så lär Rojo knappast vara lösningen.

Embed from Getty Images

Midsommarhelgen

Imorgon, då det vankas sill, nubbe och färskpotatis, uteblir vår VM-kolumn. VM uteblir dock inte och de två kommande dagarna ser ut så här:

Fredag:
Brasilien – Costa Rica (14.00) SVT
Nigeria – Island (17.00) SVT
Serbien – Schweiz (20.00) SVT

Lördag:
Belgien – Tunisien (14.00) SVT
Sydkorea – Mexiko (17.00) TV4
Tyskland – Sverige (20.00) TV4