Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

VM2018 Dag 11 Kane > Ronaldo

Embed from Getty Images

Den elfte VM-dagen bjöd på tre matcher och många mål. England hade den goda smaken att göra slarvsylta av Panama, där Harry Kane utmärkte sig mest med tre mål. Jesse Lingard gjorde ett i 6-1-segern och England behöver nu en poäng och färre gula kort än Belgien i sista matchen för att vinna gruppen. Grupp H lever in i den sista omgången, det såg Keiskue Honda till med sitt 2-2-mål mot Senegal. Colombia var det tyngre laget mot ett ständigt underpresterande Polen och är med på upploppet på torsdag.

Harry – skytteligaledaren

Att England inte skulle ha några större problem med att avfärda Panama i söndagens tidiga match var de flesta överens om. Att det skulle stå 5-0 till engelsmännen redan efter 45 spelade minuter var det kanske något färre som trodde. Hur som, 5-0 stod det och det tack vare en back från Manchester City, Harry Kane och Jesse Lingard. Det var backen från Manchester City, låt om oss kalla honom John Stones, som öppnade målskyttet redan efter två minuter med en resolut nick. I den 22.a minuten gjordes Lingard ner i boxen och Kane skickade, på bästa Alan Shearer-vis, in 2-0 från straffpunkten. 3-0 stod Lingard för när han från drygt 18 meter drog in bollen i bortre krysset med högern.

England hann sedan med ytterligare två mål innan första halvlek var över. Först höll sig Stones framme på en frispark i 40:e innan Kane satte sitt andra straffmål på stopptid efter att han själv rivits omkull. I andra halvlek stod England, som väntat, på bromsen och nöjde sig med ett mål. Kane fick bollen på klacken i misstänkt offsideposition efter att Ruben Loftus-Cheek gått på avslut i 62:a. Panama, som mest verkade intresserade av att brottas och spela oinspirerat, fick in en reducering i 78:e genom Felipe Baloy. Det målet betyder att England och Belgien har exakt samma målskillnad inför lagens möte i Kaliningrad på torsdag. England leder dock gruppen på bättre Fair Play-poäng än Belgien. Oavgjort räcker för England för att ta hem gruppen, så till vida att man inte drar på sig fler gula kort. Kanes tre mål tar honom upp i ensam skytteligaledning på fem mål.

Jesse Lingard fick 63 minuter av Gareth Southgate idag. Fabian Delph ersatte Lingard som får vara nöjd med insatsen även om man bortser från målet. Ashley Young fick fulla 90 minuter som wingback medan Marcus Rashford och Phil Jones såg hela matchen från bänken.

Embed from Getty Images

Honda kan än

Minns ni Keiskue Honda? Den blonderade japanske mittfältaren med förflutet i CSKA Moskva och Milan har hunnit bli 32 år och gör sitt tredje VM. På söndagen blev han förste japan att göra mål i tre VM-slutspel. Det gamla rekordet, förste japan att göra mål i två VM-slutspel, hade han också. Målet mot Senegal betydde 2-2 och ett halvgott utgångsläge inför avgörandet i gruppen nästa vecka.

Om vi tar det hela från början så tog Senegal ledningen efter elva spelade minuter när Saido Mané höll sig framme efter en målvaktstavla av Kawashima i det japanska målet. Ställningen i paus var 1-1 efter att Takashi Inui smekt in bollen vid bortre stolpen efter ett mönsteranfall i 34:e minuten. Det dröjde sedan till 71:a minuten innan nästa mål kom. Moussa Wagué fullföljde ett senegalesiskt anfall och sköt 2-1. Där och då luktade det åttondelsfinal för Senegal.

Honda ville dock annat och 2-2 betyder att bägge lagen står på fyra poäng inför avgörandet på torsdag. Där och då får väl Japan anses ha en viss fördel då man ställs mot ett avsågat Polen. Senegal hade behövt tre poäng med tanke på att motståndaren i sista matchen heter Colombia.

Ser vi till spelare med Unitedkoppling så fick Shinji Kagawa ge plats för just Honda i den 72:a minuten.

Embed from Getty Images

Polen borta, Colombia lever

Att ångestmatchen i grupp H skulle stå mellan Polen och Colombia föreföll före turneringen som osannolikt. Efter varsin förlust, mot Senegal och Japan, var det två pressade lag som kom ut till spel på Kazan Arena i kvällsmatchen. Att det var höga insatser och anspänning märktes tidigt. Den mexikanske domaren höll på att tappa matchen under de inledande tio minuterna, men efter att den inledande stormen bedarrat klev Colombia fram som det tyngre laget. Utdelningen kom på hörna i 40:e minuten där Yerry Mina nådde högst.

Polen försökte flytta fram positionerna i andra halvlek och oroade Colombia främst via Bartosz Bereszynskis högerkant. Robert Lewandowski kunde och borde ha gjort 1-1 med dryga halvtimmen kvar, men istället för en kvittering så bjöds colombianerna på omställningar. Det var en sådan som Radamel Falcao utnyttjade i 70:e minuten. En höger utsida skickade Polen ur turneringen och Colombia ett steg närmare åttondelsfinalen. Juan Cuadrado strödde mer salt i det polska såret när han sprang loss på, just det, en omställning, med kvarten kvar och gjorde 3-0.

Colombia är nu grupptrea, en poäng efter Japan och Senegal, men har avgörandet helt i egna händer inför avslutningen mot Senegal.

Unitedkopplingen i den här matchen fanns i Falcao. 32-åringen förde, fram till målet, en rätt undanskymd tillvaro i ett jämnt Colombia och klev av efter 77 minuter. Rutinen han besitter är dock värdefull i matcher som den här och blir det även när det vankas avgörande på torsdag.

Embed from Getty Images

Morgondagens VM

Imorgon går gruppspelsfasen in sista skedet. Det betyder att grupp A och B ska avgöras. Det medför att det spelas fyra matcher och att vi får använda oss av dubbla skärmar för att se allt.

Uruguay – Ryssland, 16.00, TV4
Saudiarabien – Egypten, 16.00, C More Live

Iran – Portugal, 20.00, SVT
Spanien – Marocko, 20.00, SVT24