Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

VM2018 Dag 12 Ryssland nere på jorden, Ronaldo kvar på planen

Embed from Getty Images

Det första upploppet i årets VM är här. På fyra dagar ska åtta grupper sys ihop. Startskottet för den sista gruppspelsomgången sköts idag, och i Samara small det rätt ordentligt. Dittills obesegrade Ryssland kraschlandade mot Uruguay, och det med klara 3-0. Egypten lämnar turneringen utan poäng efter ett magplask mot Saudiarabien. Ett magplask var också vad Spanien var nära mot Marocko. En sen kvittering gav dock segern i gruppen, då Portugal i samma minuter tappade till 1-1 mot Iran.

Ryssland tillplattat, Egypten föll tungt

Ryssland kom till mötet med Uruguay i Samara med två raka segrar i ryggen, 8-1 i målskillnad och ledning i grupp A. Oavgjort skulle med andra ord räcka för att vinna gruppen och därmed få ett möte med tvåan i grupp B i åttondelen. Uruguay hade dock planerat måndagen något annorlunda och satte full fart från start mot värdnationen. Luis Suarez drog in 1-0 på frispark efter tio spelade minuter efter att Igor Akinfeev reagerat för sent. 2-0 kom via ett självmål av Rysslands hittills bästa målskytt i turneringen, Denis Cheryshev. Värre skulle det faktiskt bli, innan halvleken var över. Högerbacken Igor Smolnikov lyckades med konststycket att dra på sig två gula kort på nio minuter och med tio man på planen var det ryska ödet beseglat.

I andra halvlek kontrollerade Uruguay händelserna, och Edinson Cavani väntade till den sista ordinarie matchminuten innan han satte 3-0. Ryssland togs ner på jorden ordentligt och det var väl egentligen först nu vi såg den riktiga nivån, även om utvisningen förstås grusade chanserna en hel del. Frågan är hur stor skillnad Portugal och Spanien gör för Ryssland och Uruguay i en åttondelsfinal. Klart är dock att Ryssland går in med ett stukat självförtroende, medan Uruguay verkar växa med uppgifterna.

Embed from Getty Images

I den andra matchen i grupp A, i den mellan Saudiarabien och Egypten, fanns inget annat än äran på spel. Egypten hade tippats som en potentiell uppstickare före turneringen, men det var också innan Mohamed Salah gick sönder. Egypten har visat sig vara ett lag på tok för beroende av sin fixstjärna, och även om Salah hittade rätt idag så räckte den sammanlagda laginsatsen inte till. En elegant lobb i 22:a minuten från Liverpool-anfallaren gav 1-0, men där tog det roliga slut. Saudiarabien tilldelades två straffar i slutet av första halvlek. Den första klarade 45-årige Essam El-Hadary i Egyptens mål, den andra klarade han inte. Salman Al-Faraj dunkade in 1-1 på sex minuters stopptid efter att straffen stötts och blötts via VAR.

1-1 såg ut att stå sig, och Egypten såg ut att lämna Ryssland med en poäng. Stopptid skulle dock visa sig rimma riktigt illa med Egypten denna måndagseftermiddag. När klockan tickat upp på fem minuters stopptid sköt Salem Al-Dawsari 2-1 vid bortre stolpen och det egyptiska fiaskot var ett faktum. Saudiarabiens seger var den första i ett VM sedan 1994, då man slog Belgien med 1-0 i gruppspelet. Egypten, som deltog i sitt första VM på 28 år, får vänta på den första segern. 1990, i Italien, blev det två oavgjorda och en förlust.

Embed from Getty Images

Spanien reste sig på nio, Portugal tappade gruppsegern sent

Avslutningen i grupp B handlade på förhand om huruvida Sir Alex tidigare assistent Carlos Queiroz och hans Iran skulle kunna hota Portgual. Vid seger skulle iranierna knipa en slutspelsplats, och även om portugiserna på pappret skulle ta hem mötet sju dagar i veckan så fick Iran ut för att sälja sig dyrt. Portugal hade problem på mittfältet i första halvlek och saknade, Ronaldo till trots, rörligheten framåt för att få hål på motståndet inledningsvis. Den portugisiska tyngden skulle dock ge sig till känna, om än rätt sent. Mål strax före paus brukar ha en psykologisk effekt, och en yttersida likt den Ricardo Quaresma levererade i 45:e blev riktigt tung. 1-0 Portugal och hängande huvud hos iranierna.

Fem minuter in i andra halvlek fick portugiserna, efter ett VAR-beslut, straff. Ronaldo gick omkull och tog själv straffen, med något så ovanligt som en miss som följd. Straffen var, med Ronaldomått mätt, riktigt dåligt slagen och Irans hopp levde. Domare Enrique Cáceres fick därefter en svettig avslutning på matchen och stundtals kändes det som om ett rött kort hängde i luften. Det mest dramatiska i andra halvlek fram till stopptiden, förutom straffen, blev en VAR-granskning av en armbåge från Ronaldo. Videodomarna såg förseelsen som värd ett rött kort, domare Cáceres valde gult. Stopptiden ja, det var då kvitteringen kom. En tveksam hands i straffområdet gav Iran straff och Karim Ansarifard kunde göra 1-1. Iran hade därtill ett lysande läge att göra 2-1 i anfallet efter.

Kvitteringsmålet betydde, kombinerat med Spaniens sena kvittering, att Portugal halkade ner till andra plats i gruppen och nu väntar ett starkt Uruguay i åttondelen. Tvära kast, minst sagt.

Embed from Getty Images

Om Portugal sågs som klara favoriter mot Iran sågs Spanien som än större favoriter mot Marocko. Spanjorerna hade det mest gynnsamma utgångsläget i gruppen inför sista omgången och dessutom bättre Fair Play-poäng än Portugal. Kallduschen lät dock inte vänta på sig i Kaliningrad. Marockanerna tog ledningen genom Khalid Boutalib efter 14 minuter och även om Spanien replikerade genom Isco fem minuter senare så tog Marocko fighten. Fyra gula kort efter målet vittnar om vissa tillkortakommanden hos Hervé Renards mannar, men Spanien befann sig i sträckbänk med 45 minuter kvar av gruppspelet.

I andra halvlek gick Spanien ut med full kraft för att få till ett segermål. 69-31 i bollinnehav halvvägs in i halvleken talade ett rätt tydligt språk, men spanjorerna gick bet mot Munir i det marockanska målet. Istället för ett spanskt ledningsmål kom ett marockanskt. Youssef En-Nesyri hann inte ens vara på planen i tio minuter innan han satte 2-1 efter en hörna med en praktfull nick.Det såg ut att bli målet som avgjorde matchen, om det inte hade varit för inhoppande Iago Aspas. På stopptid frälste han Spanien med sin kvittering fram till 2-2, vilket gav spansk gruppseger och Ryssland i åttondelen för Fernando Hierros mannar. Som extra krydda kom målet efter att videodomarna tagit tillbaka en offsideavvinkning.

En poäng tog Spanien upp på samma poäng som Portugal under de sista självande minuterna, och med fler gjorda mål får spanjorerna det mer gynnsamma motståndet när slutspelet drar igång.

Embed from Getty Images

Morgondagens VM

Imorgon avgörs grupperna C och D. Bland annat väntar en argentinsk ödesmatch till kvällen.

Australien – Peru, 16.00, Kunskapskanalen
Danmark – Frankrike, 16.00, SVT1

Island – Kroatien, 21.00, TV4
Nigeria – Argentjna, 21.00, C More Live