Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

VM2018 Dag 14: Gruppseger och das letzte Lachen

Embed from Getty Images

Wow, vad hände egentligen? Vilken dag vi fick, om man är svensk vill säga, och med tanke på att vi är den svenska grenen av den skandinaviska supporterklubben så räknar vi med att de flesta har någon form av sympatier för det svenska landslaget.

Ett landslag där lagkapten Andreas Granqvist får mycket beröm och agerar någon form av galjonsfigur, men hans mittbackskollega som råkar spela i världens finaste fotbollsklubb förtjänar minst lika mycket beröm. Rent defensivt faktiskt mer i mina ögon.

Embed from Getty Images

För ja, Lindelöf var briljant matchen igenom. Det kanske inte syntes, men han satte knappt en fot fel på 90 minuter.

För vi skall faktiskt komma ihåg att mexikanerna hade 65 % av bollinnehavet, och förutom en Chicharito-nick som gick över och ett bra läge när klockan närmade sig 90 minuter så hade de inte speciellt mycket farligt. Och detta kom tack vare ett solitt mittbackspar, ett superstabilt innermittfältspar (även när Gustav Svensson ersatte Sebastian Larsson) och kantspelare samt forwards som matchen igenom gjorde ett brutalt bra jobb.

Embed from Getty Images

Jag hade kunnat skriva spaltmeter efter spaltmeter om Sveriges match, men jag tror vi nöjer oss där faktiskt. Det blev gruppseger och därmed åttondelsfinal, mer om när och mot vilka nedan.

Vi skall också behandla grupp F:s andra match för dagen, Sydkorea mot Tyskland. Given tysk seger, så klart, på förhand alltså. Icke då, Sydkorea ville avsluta med stil och försöka knipa den mikroskopiska chans de hade att gå vidare till slutspel. De behövde slå Tyskland och Mexiko slå Sverige, och trots att laget med all säkerhet fick rapporter om att Sverige ledde stabilt mot Mexiko så gav koreanerna inte upp.

Och efter 93 minuter gav det utdelning. Tyskarna pressade konstant, till exempel hade bara Mats Hummels fyra lägen från minut 85 och framåt, men koreanerna lyckades skapa sig en hörna. En hörna som slogs uselt, men ändå ledde till kalabalik i straffområdet; den tyske assistkungen Kroos bestämde sig då för att spela fram Kim Young-gwon till friläge, och han satte bollen i mål. Linjemannen lyfte sin flagga för offside dock (det var svårt att se att bollen kom från Kroos), tack och lov finns ju VAR numera och målet godkändes helt korrekt.

Tyskarna kämpade febrilt på, och målvakt Neuer bestämde sig efter ungefär 96 minuter att börja lira mittfältare för att ”hjälpa till”. Detta straffade sig så klart, och just Neuer var den som inte lyckades ta bollen från Ju Se-jong en bit in på koreanernas planhalva. En lång, lång boll från honom och en snabb löpning från Son Heung-min gav 2-0 efter 97 minuter, och tyskarna var slutligen besegrade. Alla rapporter tyder också på att de koreanska ledarna kunde fira sin seger bättre än vad tyskarna kunde mot Sverige, så ingen behöver oroa sig där.

Sverige vinner gruppen, Mexiko slutar tvåa, Sydkorea tog sig upp till tredje plats och Tyskland obönhörligen sist. Leroy Sané njuter i smyg.

Kuriosa från Grupp F:

  • Sydkorea lyckas göra tre mål – samtliga på stopptid i andra halvlek.
  • Mellan Sverige och Mexiko delades VM-historiens snabbaste gula kort ut, till Mexikos Gallardo efter blott 13 sekunder (incidenten skedde dock faktiskt efter blott sex sekunder).
  • Tyskland följer traditionen av att regerande mästare blir utslaget i gruppspelet. Detta hände även 2002 (Frankrike), 2010 (Italien) och 2014 (Spanien). 2002 vann Brasilien och de tog sig till kvartsfinal 2006.
  • Det var också första gången någonsin som Tyskland blev utslagen i gruppspelet. 1978 blev de utslagna i det andra gruppspelet, vilket man kan säga motsvarade att åka ut i kvartsfinal (turneringen var annorlunda upplagd då).

Grupp E

Kvällsmatcherna tillhörde grupp E, och stod mellan Brasilien och Serbien samt Schweiz och Costa Rica. De tre förstnämnda hade alla chansen att ta sig vidare till slutspel, med fördel Schweiz som mötte avsågade Costa Rica och fördel Brasilien för att de är Brasilien.

Och ja, Brasilien vann med 2-0, efter mål av Paulinho och Thiago Silva. Segern var aldrig riktigt hotad, trots att Nemanja Matic gjorde sitt bästa på mittfältet och bland annat blev varnad efter att ha kapat Neymar. Fred satt kvar på den brasilianska bänken hela matchen – den till United ryktade Willian spelade däremot 90 minuter, och stod som vanligt för ett bra jobb.

Ur Unitedsynpunkt var det nog oerhört bra att Matic åkte ut redan. Han såg sliten ut, och är i stort behov av vila för att vara redo till nästa säsong.

Embed from Getty Images

Schweiz hade alla chanser att vinna gruppen, de hade lika många poäng som Brasilien innan och bra möjligheter att göra fler mål och på så sätt vinna gruppen på målskillnad.

Man tog också ledningen med 1-0 efter dryga halvtimmen, men i andra halvlek kvitterade costaricanerna innan (trodde vi alla) schweizarna avgjorde med sitt 2-1-mål efter 88 minuter. Costa Rica hade dock inte gett upp, utan skaffade sig en straff på stopptid. En straff som missades då den gick i ribban och ner mot marken. Turligt nog för Costa Rica hade dock målvakt Sommer slängt sig åt samma håll, och bollen gick på hans rygg och in i mål. 2-2 slutade matchen, Schweiz dröm om gruppseger gick om intet, istället får de möta Sverige i åttondelsfinal

Åttondelar

FIFA har ju gjort det så smidigt att grupperna som spelar sin sista gruppspelsmatcher samma dag innehåller de lag som sedan kommer mötas i slutspelet. Och eftersom att grupp F slutade med Sverige etta och Mexiko tvåa, och grupp E slutade med Brasilien etta och Schweiz tvåa så blir kvartsfinalerna följande:

Brasilien – Mexiko (spelas 2 juli 16.00, sänds i TV4)
Sverige – Schweiz (spelas 3 juli 16.00, sänds i SVT 1)

Embed from Getty Images

Sverige lyckas alltså undvika Brasilien, något som inför mästerskapet såg extremt svårt ut att göra om vi skulle gå till slutspel. Istället blir det Schweiz, som dessutom kommer sakna lagkapten Lichtsteiner och den ordinarie mittbacken Fabian Schär på grund av avstängning.

Spontant känns det som att det på förhand är 50/50 om vilka som går vidare, med fördel Sverige just på grund av de spelare som saknas. För Sverige kommer Sebastian Larsson saknas, för även om han blir frisk från sin skada så är han avstängd.

Den andra skall väl inte vara mycket snack? Brasilien skall vinna, framförallt för att de är ett bättre lag, men också för att Mexiko i varje VM sedan 1994 åkt ut i åttondelsfinal. Varför bryta den trenden?

Morgondagen

Imorgon avgörs de sista två grupperna.

I den första (grupp G) skall det avgöras vilka som vinner gruppen. Belgien möter England i en direkt avgörande match, och Panama skall försöka ta sina första VM-poäng i en i övrigt meningslös match

I den andra (grupp H) är det ett getingbo med tre lag. Japan behöver bara kryss mot redan avsågade Polen för att klara slutspel, och vinnaren mellan Senegal och Colombia garanteras även det laget slutspelsplats. Vid oavgjort i den matchen går Senegal vidare, och vid oavgjort samt förlust för Japan går båda vidare. Raffinerat minst sagt.

Japan – Polen (16.00) TV4
Senegal – Colombia (16.00) C More
Panama – Tunisien (20.00) SVT24
England – Belgien (20.00) SVT 1