Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

VM 2018 Dag 15: Konsten att bolla gris

Embed from Getty Images

48 matcher är spelade, 16 återstår. Gruppspelet är undanstökat. Agnarna är sållade från vetet. De sista lagen har kvitterat ut sina biljetter till åttondelsfinalerna, och det efter en rätt speciell sista omgång i grupperna G och H. Både under eftermiddags- och kvällspasset gav tabelläget i respektive grupp lägen där lagen varken ville eller förmådde att anstränga sig för att spela fotboll på riktigt. Colombia och Japan kravlade sig vidare från grupp H, England och Belgien var klara sedan tidigare i grupp G men hade svårt att komma överens om inbördes ordning. 

Sorg i Senegal, jubel i Colombia

Förutsättningarna inför avgörandet i grupp H var rätt rafflande inför eftermiddagens matcher. Polen, gruppens enda avsågade lag, tog emot Japan i Volgograd. Japanerna var beroende av resultatet i den andra matchen om man inte förmådde att ta poäng mot polackerna. Efter 0-0 i paus så väl mellan Polen och Japan som mellan Senegal och Colombia lutade allt mot att ett mål i endera riktningen skulle fälla avgörandet. Målet i Volgograd kom i matchminut 59 och det var Polen som gjorde det. Jan Bednarek stötte in en frispark och där och då var Japan utslaget. Utslagna var man i cirka 15 minuter.

I 74:e minuten, gjorde Yerry Mina 1-0 för Colombia på nick. Det målet gav i sin tur Colombia förstaplatsen, medan Senegal petades ner på fyra poäng. Fyra poäng var också var ett förlorande Japan hade, och det hela kom att avgöras på så kallade FairPlay-poäng då målskillnaden för bägge lagen var 4-4. Senegal drog då det kortare strået, då man stod på sex minuspoäng (antalet gula kort) mot Japans fyra. Medvetna om läget i Samara spelade Japan gris de avslutande minuterna mot Polen. Japanerna stod stilla och ides knappt slå bollen inom laget, medan Polen inte gjorde särdeles mycket för att störa. Vi som minns Sveriges 2-2-möte med Danmark i EM 2004 kan dra vissa paralleller, och visst är det förståeligt att man vill trygga ett avancemang om möjlighet ges. Samtidigt är det lätt att förstå Senegals uppgivenhet då de var beroende av en kvittering i endera matchen.

Colombia vinner gruppen på sex poäng och blev, inför avslutningen i grupp G, laget att undvika i åttondelen. Japan avancerar som grupptvåa och sett till de sammanlagda insatserna över tre matcher kan de vara åttondelsfinalernas kanske svagaste lag.

Embed from Getty Images

Matchen ingen ville vinna, eller?

Med resultaten klara i grupp H var förutsättningarna enkla inför avgörandet i grupp G. Segraren i gruppen skulle få Japan i åttondelen, men också (högst troligt) Brasilien i en eventuell kvartsfinal. Tvåan i gruppen skulle å sin sida få Colombia i åttondelen men en betydligt bekvämare kvartsfinal mot antingen Sverige eller Schweiz. Både Garteh Southgate och Roberto Martinez möblerade om rejält. Tre Unitedspelare fanns på planen från start, trots att Jesse Lingard, Ashley Young och Romelu Lukaku vilade. Phil Jones och Marcus Rashford fick chansen för England medan Marouane Fellaini tog plats på Belgiens mittfält.

Farhågorna om att det skulle bli en avslagen tillställning där ingen ville vinna besannades. Belgien nöjde sig rätt långt med att hålla bollen inom backlinje och mittfält under första halvlek, medan England såg till att sjunka lågt och närapå sätta sig i famnen på Jordan Pickford. När Belgien med två gula kort dessutom såg till att dryga ut den redan dåliga statistiken i FairPlay-jämförelsen var det rätt uppenbart vart det barkade. Trodde vi. Dryga fem minuter efter paus agerade Danny Rose staty och Adnan Januzaj tilläts knorra in 1-0 i Pickfords bortre kryss. Vips så var Belgien gruppetta.

England, och speciellt Rashford, skärpte till sig en aning efter målet och försökte skapa ett visst tryck framåt. Särdeles bra gick det dock inte. Southgate bytte in Danny Welbeck framom Harry Kane och England lämnade planen mållöst. Hur mycket man sörjer är väl en aning oklart. Colombia är en svår men inte oöverkomlig motståndare i kvarten, och när vi väl har facit på hand kan en 1-0-förlust mot Belgien i exklaven Kaliningrad denna torsdagsafton vara värd mycket.

Embed from Getty Images

Den andra matchen då? Ja, Tunisien och Panama skulle göra upp om vem som var turneringens förmodat sämsta lag. Tunisierna gjorde självmål efter 33 minuter genom Yassine Meriah och satte sedan ett mål i rätt bur sex minuter in i andra. Då var Ben Youseff sist på bollen. Tunisien prickade sedan in sitt tredje mål för dagen i 66:e. Även denna gång i rätt bur. Wahbi Khazri hette målskytten då och så mycket mer finns väl egentligen inte att säga om matchen och två lag som inte borde ha spelat VM.

Fortsättningen…

…av VM ser vi på lördag. Då är det dags för de två första åttondelsfinalerna.

Frankrike – Argentina, 16.00, TV4
Uruguay – Portugal, 20.00, SVT1