Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

VM2018 Dag 20: Adeus Brasil

Årets första kvartsfinaler är spelade, och vi fick en favorit som höll och en favorit (får man ändå säga) som föll. De två första semifinallagen heter alltså Franrike och Belgien, och vi tackar Uruguay samt Brasilien för visat intresse.

Semifinal för Les Bleus

Kvartsfinal nummer ett spelades i Nizhny Novgorod, mellan ramstarka Uruguay och ett Frankrike som varierat i kvalité genom turneringen. Uruguay saknade dock Edinson Cavani, som fick kliva av åttondelsfinalen och inte var redo för spel idag.

Och Cavanis bortavaro var ett för stort avbräck. Ersättaren Cristhian Stuani gjorde visserligen 19 mål på 30 matcher för Girona i årets säsong av La Liga, men han är långt ifrån Cavanis klass och har dessutom inte det samarbete med Suarez som Cavani har.

Embed from Getty Images

Helt överlägsna var så klart inte fransoserna, faktum är att de bara hade två skott på mål, och båda gick alltså in. Målen kom dock extremt olägligt, vilket kan ha ställt till det än mer för sydamerikanerna.

Det första föll med bara ett par minuter kvar av första halvlek, då Varane skarvade in en frispark. Och efter dryga timmen, bara minuten efter att Uruguay gjort två byten för att lägga i nästa växel, sköt Antoine Griezmann ett skott rakt på Fernando Muslera i Uruguays mål, men målvakten gjorde en av mästerskapets största tabbar då han tappade in bollen bakom sig.

Detta var för mycket för Uruguay att resa sig från, laget skapade ett par reduceringschanser men lyckades inte få in bollen.

I Frankrike spelade Paul Pogba hela matchen, utan att egentligen övertyga. Långt ifrån dålig, men inte heller direkt inblandad i de två målen – ett godkänt betyg överlag.

Det blev Belgien

Brasilien – Belgien i en VM-kvartsfinal. Genom alla tider hade detta bara kunnat sluta på ett sätt, solklar seger för Brasilien. Men detta Belgien, de har ju en generation spelare som alla länder i världen skulle vara avundsjuka på, något som slutresultatet (2-1) cementerade än mer.

Idag hade vi dessutom båda lagets Unitedspelare från start, inte bara Lukaku alltså utan även Marouane Fellaini hade smugit sig in i startelvan, hans andra start i mästerskapet.

Embed from Getty Images

Och jag skall vara helt ärlig, före matchen var jag inte helt positiv till att ha en stabbig Fellaini som defensiv mittfältare mot spelare som Willian, Coutinho och Neymar. Jag trodde han skulle bli frånsprungen av de små, snabba spelare, men Fellaini gjorde det bra. Riktigt bra till och med, och han klarade sig faktiskt från en varning, något jag definitivt trodde att han skulle dra på sig.

Vår store centerforward spelade naturligtvis också, och även om han blev mållös visade han återigen vilken superstjärna han är. Hans rörelsemönster är det få forwards i det här mästerskapet som levt upp till, och mittbackarna avskyr hans storlek och huvudspel.

Embed from Getty Images

Brasilien hade, naturligtvis, mest boll och avslut i matchen. Men Fernandinho var vänlig nog mot belgarna att skarva in en boll i eget mål efter 13 minuter, och i en flygande kontring 30 minuter in i matchen gav de Bruyne belgarna en tvåmålsledning.

Med kvarten kvar kom, lite från ingenstans, reduceringen för Brasilien av en inhoppande Renato Augusto. Brassarna skapade flera fina kvitteringslägen, och ropade så klart efter både fyra och fem straffar, varav en (när Jesus drogs ned) kanske borde getts. Men belgarna backade hem och höll undan, med god hjälp av Courtois i målet som stod för ett par högklassiga räddningar.

I och med att Franrike vann tidigare på dagen, och Belgien nu, är det enbart europeiska lag kvar i turneringen. Vi konstaterar också att Fred inte fick spela några minuter i detta VM.

Morgondagen

Imorgon smäller det. Sverige och England skall göra upp om den tredje semifinalplatsen, innan vi sedan får en nedvarvningsmatch på kvällen mellan Ryssland och Kroatien.

Sverige – England (16.00) SVT 1
Ryssland – Kroatien (20.00) SVT 1