Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Diogo Dalot

I början av juni annonserade Manchester United att de lagt beslag på den portugisiska stortalangen Diogo Dalot från FC Porto. Ytterbacken som beskrivs som en framtida världsklasspelare på sin position signerades för cirka 19 miljoner pund. En försäljning som lett till stort missnöje i Porto eftersom klubben anser att Dalot var värd betydligt mer än så. Utköpsklausulen sa dock annat, vilket Manchester United tog till vara på.

Jag har växt upp i Portos akademi och jag är tacksam för allt de gjort för mig. Men chansen att gå till väldens största klubb är något jag inte kunde tacka nej till. Jag är spänd på att arbeta med José Mourinho och lära mig allt jag kan från en sådan framgångsrik tränare. Jag ser fram emot att spela med alla fantastiska spelare i laget.
Diogo Dalot om övergången till Manchester United.


Biografi

José Diogo Dalot Teixeira föddes i Braga, Portugal den 18 mars 1999.

Fotbollskarriären inleddes i Escola de Formação Fintas vid sex års ålder, men redan åren därpå började storklubbarna Benfica och Porto visa intresse för den lovande ynglingen. Som nioåring, 2008, anslöt Dalot till FC Portos ungdomsled och vandrade sedan därifrån hela långa vägen upp till A-lagsspel. Trots att det varit en lång väg så har resan gått fort för den talangfulla ytterbacken. För bortsett från en utlåning till Padroense har Dalot passerat ungdomslag för ungdomslag i Porto fram till januari 2017 då Porto B valde att lyfta upp Braga-sonen för seniorlagsspel.

Debuten i Portos B-lag fullbordades den 28 januari 2017. Trots att matchen resulterade i en förlust så fick den debuterande Dalot 90 minuters värdefull erfarenhet av seniorlagsfotboll i sin ryggsäck. Det blev bara två matcher till under vårsäsongen, men säsongen därpå blev Dalot per omgående en viktig pusselbit i Portos B-lag. 20 matcher och två mål senare knackade Dalot på A-lagsdörren när den ordinarie vänsterbacken Alex Telles skadat sig. Den förre storspelaren Sérgio Conceição (Portos manager) välkomnade då Dalot till sitt lagbygge med öppna armar.

Embed from Getty Images

Under vårsäsongen spelade Diogo Dalot sex matcher för Portos A-lag, varav fyra i ligan, en i cupen och en i självaste Champions League. I Liga Nos-debuten blev det 16 minuters speltid i 5-0-segern mot Rio Ave på hemmaplan. Mot Sporting, Paços Ferreira och Boavista spelade han hela matcherna. Det gjorde han även i Champions League-kvartsfinalen borta mot Liverpool, där lagen spelade 0-0. FC Porto blev även portugisiska mästare 2017/2018.

Diogo Dalot

Namn: José Diogo Dalot Teixeira
Född: 1999-03-18, i Braga, Portugal
Längd/vikt: 184 cm/76 kg
Position: högerback
Till United: 2018-06-06, från Porto, 19 300 000 pund
Titlar: inga titlar

Landslagskarriär

Precis som Diogo Dalot passerat ungdomslag för ungdomslag i FC Porto, har han passerat ungdomslandslag för ungdomslandslag i den portugisiska landslagsdräkten. 2014 debuterade han för både U-15- och U-16-landslaget. Åren därpå blev oerhört framgångsrika för Dalot i landslaget. 2016 vann nämligen Portugal U17-EM i Azerbajdzjan när de finalslog Spanien via en straffsparksläggning. Finalen hade dessförinnan slutat 1-1 efter ordinarie tid. Vem tror ni hade gjort Portugals mål? Jo, Diogo Dalot. Målet var Dalots andra mål i turneringen. Det blev även ett tredje mål i straffsparksläggningen, även om det inte räknas officiellt. Efter succén krönte Diogo Dalot sitt fina europamästerskap med att bli uttagen i turneringens lag.

Framgången i U-17-EM gjorde att Diogo Dalot samma år blev uttagen i U-19-landslagets VM-trupp. Turneringen blev inte lika framgångsrik för portugiserna som fick lämna turneringen efter en kvartsfinalförlust på straffar mot Uruguay.

Embed from Getty Images

2017 deltog Dalot på nytt i två mästerskap. Dels i U-20-VM där Portugal åkte ut i kvartsfinal och dels i U-19-EM där portugiserna tog sig ända till final mot England. Finalen blev dock inte lika lyckad som Dalots tidigare mästerskapsfinal. Efter en tuff batalj mot engelsmännen fick portugiserna se sig besegrade med 2-1. Som plåster på såren prisades dock Dalot återigen med en plats i turneringens lag.

Numer återfinns Diogo Dalot i Portugals U-21-landslag, där han i skrivande stund har gjort 4 landskamper. Nu är det A-landslagsdebuten det väntas på, men det känns mer eller mindre som en tidsfråga innan den avklaras.

Koppling till Manchester United

Den självklara kopplingen till Manchester United är givetvis José Mourinho och hans team. Utöver att både Mourinho och Diogo Dalot är portugiser, så fick de sina respektive internationella genombrott i FC Porto. Mourinho har förstås järnkoll på den portugisiska marknaden och skälet till att Dalot värvas till Manchester United redan nu, trots sin ringa erfarenhet av seniorlagsspel, är givetvis att Mourinho vill säkra hans tjänster innan övriga fotbollsvärlden får upp ögonen på allvar för den talangfulla ytterbacken.

Embed from Getty Images

”I hans åldersgrupp är han den bästa ytterbacken i Europa och vi tror alla att han har en ljus framtid framför sig i Manchester United.”
José Mourinho om Diogo Dalot.

Porto har förgäves försökt förnya Dalots kontrakt under säsongen som gått, detta eftersom det dåvarande kontraktet innehöll en utköpsklausul på 17,4 miljoner pund (slutsumman för United landade dock på runt 19 miljoner pund). Porto som är i behov av inkomster sett till UEFAs FFP-krav hade gärna sett Dalot krita på ett nytt kontrakt som hade höjt utköpsklausulen ytterligare. Dalots agent har dock konstant förhalat denna förnyelseprocess och hela förhandlingen rann sedermera ut i sanden för Portos del. Innan Manchester United mer konkret kom in i bilden ryktas det om att Dalot nobbade bud från Valencia i hopp om att kunna gå till en större klubb. Även Napoli, Real Madrid och Barcelona ska tidigare visat intresse för den talangfulle ytterbacken som tillslut alltså valde Manchester United, som han själv beskriver som världens största klubb.

Karriär

PortoMatcherMål
2017/186 (2)0
Porto BMatcherMål
2016/1730
2017/1818 (2)2
Totalt Porto B21 (2)2
LandslagMatcherMål
Portugal U2140
Portugal U2070
Portugal U1911 (3)0
Portugal U1717 (2)2
Portugal U162 (2)0
Portugal U15 [1]20

# [1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.

Spelarkaraktär

Diogo Dalot har som tidigare nämnts bristande erfarenheter från seniorlagsfotboll när han värvas in av Manchester United. Trots detta finns det stora förhoppningar på att Dalot kan utvecklas till en världsklasspelare på sin position. Vilken är då Dalots position? Jo, portugisen är en multifunktionell fotbollsspelare som spelar ytterback och kan göra det till både höger och vänster. En ny Matteo Darmian tänker ni. Positionsmässigt ja, spelmässigt nej. Dalot har två mycket bra fötter även om högerfoten är högst prioriterad. Annars är det de fysiska egenskaperna hos portugisen som kommer imponera på oss fotbollsälskande United-supportrar. Dalot är snabb, smidig och stark, dessutom beskrivs han ha mycket goda generella egenskaper rent taktiskt både offensivt och defensivt. Han har helt enkelt redan kommit långt i sin fotbollsmognad trots sin ringa ålder.

Embed from Getty Images

”Man vet aldrig hur en spelare reagerar på en flytt i ung ålder, men Diogo Dalot har alla viktiga verktyg i sin verktygslåda för att bli en mycket, mycket bra ytterback. Han är stark, väldigt snabb, bra offensivt men ändå en kapabel försvarare.”
Jan Hagen, norsk journalist som dagligen följer portugisisk fotboll.

Från olika håll beskrivs värvningen som en god investering av Manchester United, en investering som potentiellt till och med kan bli mycket bra. Helt enkelt en offensiv back med goda defensiva egenskaper som levererat på den absolut högsta nivån under samtliga ungdomsnivåer, såväl nationellt som internationellt. Finns det något som talar för att det inte blir en lyckad värvning? Det är givetvis svårt att svara på, men bristen på erfarenhet av seniorlagsspel kan bli tuff när han anländer till Manchester United och Premier League. Det kommer bli en omställning. Klarar han omställningen finns som sagt en oerhörd potential i grabben från Braga.


Källor: Daily Mail, Mais Futebol, Manutd.com, Mirror, Sky Sports, Transfermarkt, Jan Hagen (Twitter), Uefa.com, [2], United.no, Wikipedia