Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Betyg: Unitedspelarnas VM

Världsmästerskapet 2018 är till ända och guldmedaljen delades som bekant ut till Frankrike, efter 4-2 mot Kroatien i finalen. Manchester United hade 12 spelare representerade i Ryssland, där en viss lyckligt lottad 25-åring till sist fick lyfta den åtråvärda pokalen.

I den här artikeln följer en genomgång av hur Unitedspelarna skötte sig. Betygsskalan innehåller tre nivåer, underkänt, godkänt och med beröm godkänt. I betygsättningen läggs stor vikt på förväntningar och förutsättningar.

David De Gea: Godkänt

4 matcher / 6 insläppta mål, 390 minuter

David De Gea borde ju anses som underkänd, tänker ni. Nja, tänker jag. Efter en sällan skådad tavla i öppningsmatchen mot Portugal, anser jag att ”Dave” fick utstå en alldeles för överdriven kritik för sitt spel i resterande matcher av turneringen. Han kom långt ifrån upp i den utomjordiska nivå vi är vana vid, men det betyder samtidigt inte att han var en katastrof (vilket vissa vill få det till).

Embed from Getty Images

Tittar vi på varje enskilt mål som Spanien sedan släppte in, är det väldigt hårt att begära att De Gea ska ta ta ett enda av dem. Två straffar, en otagbar frispark, ett friläge och en nick mitt framför mål.

Skulden bör i första hand läggas på Spaniens försvarare, även om De Gea personligen långt ifrån hade ett bra mästerskap. Inte i närheten av ett bättre betyg, men lyckas trots allt häva sig upp till (knappt) godkänt, i min bok.

Phil Jones: Underkänt

2 matcher / 0 mål, 180 minuter

Fick endast spela två matcher av Englands sju i turneringen. Båda matcherna kom mot Belgien, en var i den sista gruppspelsmatchen där båda lagen roterade kraftigt och ”inga ville vinna”, den andra var i bronsmatchen där Gareth Southgate återigen valde att rotera någorlunda.

Phil Jones underkänns mycket på grund av att hans lag förlorade båda matcherna han deltog i. Lägg där till en målskillnad på 0-3, samt ett inte allt för övertygande försvarsspel när Eden Hazard i den andra matchen enkelt fick ta sig förbi honom på insidan och skjuta bronset till Belgien.

Marcos Rojo: Godkänt

3 matcher / 1 mål, 226 minuter, 1 varning

Snacka om en berg-och-dalbana rent prestationsmässigt för både Rojo och Argentina – direkt svagt spel blandat med glimtar av högsta kvalité. United-mittbacken startade första matchen mot Island tillsammans med Nicolas Otamendi i mittlåset, för att sedan bli bänkad till den andra efter en halvdan insats.

Efter att Argentina förlorat matchen med klara 3-0 (mot Kroatien) kastades Rojo in från start igen i den helt avgörande matchen mot Nigeria. Där höll 28-åringen så när på att kosta landet slutspelsplatsen när bollen landade på armen i straffområdet, men domaren friade (korrekt) efter VAR-granskning.

Embed from Getty Images

Några minuter senare, i den 86:e minuten närmare bestämt, frälste Rojo istället sitt land genom att göra det helt avgörande 2-1-målet som skickade Argentina vidare till åttondelen. Målet och avslutet i sig skulle självaste Ruud Van Nistlerooy vara stolt över, en klinisk bredside-volley med fel fot. Jo, jag tackar jag!

I åttondsfinalen mot Frankrike hängde Rojo sedan inte med när Mbappé satte fart, och rev sedermera ned densamme. Resultat? Gult kort och straff. Argentina fick därefter respass efter 4-3 i baken. Rojo fick tacka för sig efter väldigt blandade prestationer, men det är väl så vi lärt känna honom vid det här laget.

Victor Lindelöf: Med beröm godkänt

4 matcher / 0 mål, 360 minuter

Efter att ha missat den första matchen mot Sydkorea på grund av sjukdom, var Lindelöf tillbaka i startelvan med besked i matchen mot Tyskland. Sverige förlorade snöpligt, men ”Vigge” var en av de absolut bästa spelarna på planen och visade mycket av de kvalitéer United köpt honom för.

Lindelöf fortsatte sedan att imponera mästerskapet ut, och har därmed inkasserat samstämmiga hyllningar från experter och fotbollstyckare runt om i världen. Lyckas svensken plocka fram detta i United-tröjan kommande säsong, då blir det svårt för José Mourinho att placera honom på andra ställen än i startelvan. Ett strålande mästerskap av den på dagen fyllda 24-åringen. Lovar gott inför framtiden!

Ashley Young: Godkänt

5 matcher / 0 mål, 463 minuter, 1 assist

Ashley Young agerade förstaval som vänster-wingback i Englands 5-backslinje under VM. Prestationen speglade väl egentligen vad han uträttat i United under säsongen, alltid stabil men sällan det lilla extra. Nyttig med sin erfarenhet i det relativt unga Engelska landslag som entrade planerna i Ryssland. Godkänd, men förtjänar absolut varken mer eller mindre.

Nemanja Matic: Godkänt

3 matcher / 0 mål, 270 minuter, 2 varningar

Viktig bollvinnare och den naturliga ledaren på Serbiens innermittfält under gruppspelet. Laget lyckades inte kvalificera sig till slutspelet, men Matic behöver inte skämmas för sina insatser i mästerskapet. För ett högre betyg hade jag gärna sett att 29-åringen lyckades föra landet vidare från gruppspelet, något som absolut inte verkade vara en omöjlighet på förhand.

Paul Pogba: Med beröm godkänt

6 matcher / 1 mål, 539 minuter, 1 varning

Är man med och skjuter sitt land till VM-guld går det inte att få annat än ett maxbetyg. Pogba började turneringen trevande, men inte dålig, och växlade sedan upp allt mer ju längre laget tog sig. Uniteds nummer 6 var trots detta direkt avgörande när han sköt, på täckande australiensare, in segermålet i premiären.

Pogba visade sedermera prov på ett oerhört brett register när han demonstrerade hur en box-till-box-mittfältare bör definieras. Han var överallt på planen, täckte skott i eget straffområde, frispelade medspelare, avslutade i motståndarboxen… Repeat.

Embed from Getty Images

Semifinalen samt finalen var briljanta prestationer av 25-åringen, som firade med en sedvanlig dab tillsammans med sin nyfunna kärlek – VM-bucklan. Touché, Pogba!

Jesse Lingard: Med beröm godkänt

5 (1) matcher / 1 mål, 528 minuter, 1 assist, 1 varning

Ser vi enbart till Lingards prestationer under VM förtjänar engelsmannen kanske ”endast” ett godkänt betyg, åtminstone från vissa håll. Men ser vi till helheten, och framförallt förväntningarna, så anser jag att det istället väger över till ett toppbetyg.

Jesse Lingard har sedan han slog igenom fått kämpa i motvind där majoriteten av fotbollsfansen inte tyckt att han varit bra nog. Detta till trots har han gnetat sig in i José Mourinhos startelva under säsongen, och där efter även in i Gareth Southgates. Imponerande av 25-åringen, som nu vunnit respekten av många supportrar ute i stugorna, så även hos anhängare till rivaliserande engelska lag.

Fred: Inget betyg

Ingen speltid

Uniteds nyförvärv var inte tänkt att starta för Brasilien i VM, men den fotskada han ådrog sig på träning precis innan mästerskapet höll honom sedan borta från något spel överhuvudtaget. Tråkigt för oss som velat scouta den tidigare Shakhtar Donetsk-spelaren lite extra.

Marouane Fellaini: Med beröm godkänt

3 (2) matcher / 1 mål, 316 minuter

Sett till förutsättningarna är det trots allt ett hyfsat enkelt betyg att pricka in. Tilldelades samma roll som i United; rotationsspelare med absoluta spetsegenskaper för särskilda matcher. Spetsegenskaperna är givetvis styrkan i huvudspelet samt fysiken.

Efter att ha suttit av den första matchen på bänken fick 30-åringen till sist lite speltid i den andra matchen, då han bytte med klubbkompisen Romelu Lukaku i den 59:e minuten. Fellaini startade sedan i vinstmatchen mot England. I åttondelen mot Japan gick det knaggligt för Belgien som låg under med 2-0, då bytte man givetvis in Fellaini vilket resulterade i en 3-2-vinst och ett karakteristiskt mål av Unitedspelaren.

Embed from Getty Images

Marouane Fellaini startade sedan även i kvartsfinalen mot Brasilien, där han fick stora hyllningar för sin insats i 2-1-segern. Positionssäker bollvinnare och slitvarg är väl epiteten som beskriver bäst. Uniteds numer 27 startade därefter förlustmatchen mot Frankrike i semifinalen, men lyckades till sist vara med och spela hem ett brons till Belgien.

Säga vad man vill om den storvuxna belgaren, men frågan är om han inte är världens bästa plan B.

Marcus Rashford: Underkänt

1 (5) matcher / 0 mål, 211 minuter

Det tar emot att betygsätta 20-åringen som underkänd. Men Rashford lyckades de facto inte leverera tillräckligt för England i det här mästerskapet. Det må kännas lite väl tufft, men utöver den säkra struten i straffläggningen mot Colombia, bidrog anfallaren med på tok för lite.

Förväntningarna var att han skulle utmana Sterling ordentligt om en startplats, framförallt efter ett lysande genrep i den sista träningsmatchen där Rashford skickade in ett skott i krysset från 30 meter.

Förhoppningarna var således att han åtminstone skulle kunna förändra matcher som inhoppare, men i ärlighetens namn lyckades han inte uträtta något nämnvärt där heller. För det mesta kändes det alldeles för krystat, som att han försökte för mycket, att han ville göra allt på en gång. Ofta är den enkla vägen den bästa vägen, något Uniteds stortalang behöver lära sig.

Marcus Rashford har dock självklart framtiden för sig och det är ännu tidigt i hans karriär. Jag tvivlar inte på att han kommer få massor med chanser till att visa upp sig framöver. Han har alla egenskaper som krävs för att bli en världsspelare, det handlar bara om att kunna förvalta dem.

Romelu Lukaku: Med beröm godkänt

6 spelade matcher / 4 mål

Romelu Lukaku var en stor nyckel på förhand om Belgien skulle ta sig långt i det här mästerskapet. VM inleddes på bästa vis med två mål i lagets öppningsmatch, vilket sedan följdes upp med ytterligare två mål. I den sista gruppspelsmatchen, mot England, vilades 25-åringen.

Embed from Getty Images

Det blev sedan inga fler mål för Uniteds och Belgiens nummer 9, däremot ett spel i övrigt som visade prov på stora kvalitéer. Bland annat en omtalad situation där han, utan att beröra bollen, var direkt avgörande när Belgien tryckte in 3-2-målet mot Japan i åttondelsfinalen.

Lukaku missade ett par lägen, men var totalt sett ytterst bidragande till landets första VM-medalj – bronspengen. Han slutar därtill på en (delad) andraplats i skytteligan med sina fyra baljor.