Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Brighton & Hove Albion – Manchester United

Embed from Getty Images

På söndag har det gått smått otroliga nio dagar sedan Manchester United trillade boll senast. Premiärsegern mot Leicester i fredags har efterföljts av spekulationer om Paul Pogbas vara eller icke vara i United. Mot den bakgrunden ska det bli intressant att se vad José Mourinho väljer att göra nu, borta mot Brighton, även om skadeläget egentligen inte tillåter så mycket annat än en startelva lik den vi såg senast. 

Manchester United

Manchester United var, när den första omgången av 2018/19 års Premier League spelats klar, seriesjua efter 2-1 hemma mot Leicester. Vi kan väl vara hyfsat ärliga och säga att det minsann inte var någon imponerande insats, långt ifrån. United lät gästerna vara bollhållande och spelförande och kom inte upp i press eller fart egentligen någon gång. En tidig straff och ett viktigt mål av han den där Luke Shaw räddade tre poäng, men så mycket mer finns inte att minnas.

Embed from Getty Images

Skadeläget lär, enligt José Mourinho, vara det oförändrade. Portugisen har försökt sig på ett antal mind games genom åren, men det troliga är att han talar sanning när han säger att samma spelare som stod över i fredags står över nu. Det betyder att Sergio Romero, Diogo Dalot, Antonio Valencia, Ander Herrera, Nemanja Matic och Marcos Rojo inte medverkar. Ett undantag gentemot fredagen verkar dock finnas. Jesse Lingard, som tillsammans med Ashley Young verkar ha behövt mest vila av engelsmännen efter VM, är aktuell för spel. Det kan betyda en annan typ av fart till höger än den Juan Mata lyckas prestera.

David De Gea fortsätter i målet och det skulle förvåna om backlinjen ändras om. Det betyder Matteo Darmian, Victor Lindelöf, Eric Bailly och Shaw. Mourinho valde att låna ut Tim Fosu-Mensah och behålla Darmian, vilket nu gör att italienaren inte får sin önskan om en transfer uppfylld med tanke på skadeläget. Chris Smalling och Phil Jones är friska men lär inte peta någon ur duon Bailly/Lindelöf, där speciellt ivorianen glänste mot Leicester. På mittfältet lär det bli förnyat förtroende för Andreas Pereira, Fred och Paul Pogba. Frågetecknet är Pogbas påstådda bråk med Mourinho, men det troliga är ändå att han bär kaptensbindeln på söndag kväll.

Embed from Getty Images

Framåt så kan vi väl hoppas på två ändringar, även om det kanske bara blir en. Alexis Sanchez lär få fortsätta till vänster med Romelu Lukaku och Lingard bredvid sig. Det första är det troliga i och med belgarens inhopp senast, det andra är en from önskan. Mata ska inte spela på en högerytter i United.

Möjlig startelva:

De Gea
Darmian, Lindelöf, Bailly, Shaw
Fred, Pogba, Pereira
Mata, Lukaku, Sanchez

Brighton & Hove Albion

Brighton inledde ligasäsongen i lördags med bortamatch mot Watford. Det blev förlust med 2-0 och den där jobbiga andra säsongen är igång. Klubben klarade livhanken efter en säsong som gick i vågor ifjol och landade slutligen på en 15:e plats i tabellen. I premiären släppte man in ett mål per halvlek och även om bollinnehavet var förhållandevis jämnt fördelat lagen emellan kan ingen säga att hemmalaget Watford vann orättvist. Brighton mäktade inte med ett enda skott på mål och såg rent generellt svaga ut offensivt.

Embed from Getty Images

Klubben har under sommaren agerat rätt mycket på transfermarknaden, även om det mestadels handlat att bredda truppen och värva in ungdomsspelare. Det mest namnstarka nyförvärvet är kanske Martin Montoya som hämtades in från Valencia. Högerbacken har ett förflutet i Barcelona och ska anses som en väsentlig förstärkning defensivt. Ett annat nyförvärv är brassen Bernardo från Leipzig. Han kan spela både mittfältare och back och ska förhoppningsvis, för Brightons del, bidra till att de 20 minusmålen från ifjol inte upprepas.

Embed from Getty Images

Mat Ryan vaktade målet mot Watford, och det lär han även göra mot United. Fyrbackslinjen lär ge Lewis Dunk och Shane Duffy i mitten och just Bernardo till vänster. Visst frågetecken finns för högerbacken Bruno som byttes ut redan i 26:e senast. På mittfältet är det troligt att Dale Stephens och holländaren Davy Pröpper centralt. Det ger Anthony Knockaert och Solly March på kanterna. Den redan ifjol haltande offensiven lär bestå av att Glenn Murray spelar på topp med Pascal Gross bakom sig.

Möjlig startelva:

Ryan
Bong, Dunk, Duffy, Bernardo
Knockaert, Pröpper, Stephens, March
Gross
Murray

Historik

United och Brighton har bara mötts 19 gånger totalt, av vilka två av mötena hämtas från Premier League. Det var ifjol som lagen vann en match var. United vann hemmamötet i november med 1-0 efter självmål av Lewis Dunk. Hemma vann man sedan med samma siffror efter att Pascal Gross avgjort i andra halvlek. United har med andra ord aldrig vunnit borta mot Brighton i ligasammanhang, om vi väljer att se det så.

Visste ni att…

…Brighton dels plockat in finländske målvakte Hugo Keto från Arsenal och svenske Peter Gwargis från Jönköping Södra till sina ungdomsled i år?

Matchfakta

Brighton & Hove Albion
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 2
Tid: Söndagen den 19 augusti 2018, 17.00
Plats: Falmer Stadium, Falmer, Brighton
Teve: Viasat Sport Premium/Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Dalot (knä, september)
 • Herrera (skadad, inget datum)
 • Matic (bråck, inget datum)
 • Rojo (skadad, inget datum)
 • Romero (knä, inget datum)
 • Valencia (vad, inget datum)
Tveksamma:

 • Lingard (matchform, stor chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 7:e1-0-02-13
Borta:3:e10-4-530-1934
Bästa målskytt: Pogba, Shaw (1)
Disciplin: 2 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan (position borta 2017/18).
FORM
O22/7San JoseBTR0-0
O26/7MilanNTR1-1[1]
F28/7LiverpoolNTR1-4
V1/8R MadridNTR2-1
F5/8BayernBTR0-1
V10/8LeicesterHPL2-1
[1] United vann 9-8 på straffar.

Brighton & Hove Albion

Skador:

 • Steele (lår, inget datum)
Tveksamma:

 • Andone (ljumske, stor chans)
 • Izquierdo (skadad, stor chans)
 • Saltor (lår, liten chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 16:e0-0-10-20
Hemma:8:e7-8-424-2529
Bästa målskytt: inga mål
Disciplin: 2 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan (position hemma 2017/18).
FORM
O14/7St GallenBTR1-1
F21/7WimbledonBTR1-2
O24/7CharltonBTR1-1
O27/7BirminghamBTR1-1
V3/8NantesHTR2-1
F11/8WatfordBPL0-2

United mot Brighton

Totalt: 1912-5-229-10
Premier League: 21-0-11-1
Borta: 73-2-28-4
SENASTE MÖTENA
V1993-01-23HFA1-0
V2017-11-25HPL1-0
V2018-03-17HFA2-0
F2018-05-04BPL0-1
SENASTE BORTAMATCHER
V1982-04-24BD11-0
F1982-11-06BD10-1
O1992-09-23BLC1-1
F2018-05-04BPL0-1

Domare: Kevin Friend

Assisterande: Burt, Wilkes, fjärdedomare: Scott.
M
PL 2018/19:12001
PL 2017/18:2146008
PL totalt:18063811847
Snitt (2016-18):2,20,000,000,41
Alla domare 2017/18:3,10,050,060,15
MVOF
Dömt United:171421
Dömt Brighton:14428