Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Mourinho skyller på misstagen, Pogba på attityden

Embed from Getty Images

Manchester United stod för en fruktansvärd insats mot Brighton & Hove Albion. Slutresultatet i Brighton skrevs till 3-2 i hemmalagets favör. Siffror som om något smickrade United.

Det var ett kollektivt fiasko, ett individuellt fiasko. Alla spelare var underkända.

Vi kan leta detaljfel men det är att blunda för problemets storlek. Det är inte första gången som United går ut och underpresterar grovt mot ett på pappret klart sämre lag. Lagets prestation är markant sämre än summan av delarna.

Är lösningen att sparka José Mourinho? Givetvis inte. Men det kan kanske vara början på lösningen. Plocka in en ny manager, eller snarare en huvudtränare, och samtidigt en sportchef, som tillsammans kan arbeta från grunden för att rätta till alla fel. För som så många har påpekat består dagens United av spelare som fyra olika managers har valt. Någon röd tråd finns inte i spelarrekryteringen och heller inte valen av nya managers. Det är svårt att hitta fyra managers som är längre ifrån varandra än David Moyes, Louis van Gaal och José Mourinho.

Det finns ingen quick fix, men jag kan inte se en väg framåt med Mourinho. Spelarna spelar inte för varandra och de spelar framför allt inte för sin manager. Mourinho har försökt med tuff kärlek, vilket inte har uppskattats av spelarna. Den senaste tiden har han istället försökt sig på en charmoffensiv och spelarnas svar var att de skiter i managern.

Paul Pogba sa väldigt konstiga saker efter gårdagens förlust. Han sa ännu konstigare saker efter segern mot Leicester. Uppenbarligen fick det passera. Spelarna är inte dumma, de ser att managern saknar ledningens mandat. Mourinho fick inte köpa de spelare han ville köpa, han fick inte sälja de spelare han ville sälja.

Men även så. Med undantag för David de Gea så var det Mourinhos centrallinje som spelade igår. Bailly, Lindelöf, Fred, Pogba och Lukaku är Mourinhos värvningar. Pereira som defensiv mittfältare är Mourinhos uppfinning.

United ligger under i tre fjärdedelar av en match mot Brighton och förmår inte att skapa egentligen någonting. Vi har tre avslut på mål. Ett av dem en straff när matchen i all väsentlighet är slut. Ett är ett långskott. Ett tillkommer av en ren slump. (Tja, på sätt och vis är det väl positivt att vi fortfarande gör fler mål än vi förtjänar att göra.)

Men nu är vi där vi är. Mourinho kommer att vara kvar, åtminstone ett tag till. Vi har spelarna vi har. United måste förvandla gårdagens fiasko till något väldigt mycket bättre när Tottenham gästar Old Trafford om en vecka.

Mer från matchen:

Läs dessutom matchrapporten från damlagets premiär. Det är betydligt positivare läsning!

Mourinhos presskonferens

Varför förlorade United? ”Misstagen,” svarade José Mourinho. ”Vi gjorde misstag och vi straffades av våra misstag.”

I stort sett sa Mourinho samma sak på presskonferensen som han sa i intervjun direkt efter matchen. Den intervjun togs upp i gårdagens matchdagsblogg.

Det här påminner om förlusterna mot Brighton, Huddersfield och Newcastle förra säsongen. Är det ett mentalt problem också?

”Det är normalt att [Brighton] har en annan motivationsnivå, vilket de visade. Det kan också vara en falsk känsla. Det som gör skillnaden är glädjen, självförtroendet. Utan något leder de med 2-0.”

Mourinho tycker att United inte fick tillräckligt med tid på sig att kvittera efter Pogbas straffmål, ”men [Brighton] förtjänade [att vinna]”.

Hur kan du se till att misstagen inte upprepas?

”Jag kan inte svara på din fråga. På ett väldigt ärligt och pragmatiskt sätt, som jag vanligen är, kan jag inte svara på frågan.”

Mellan raderna läser vi att Mourinho tycker att spelarna är för dåliga. Men han säger att han har bestämt sig för att inte längre kritisera spelarna offentligt.

Pogba: Min attityd var för dålig

Aningen överraskande ställde Paul Pogba upp för intervju i Sky Sports efter Uniteds förlust. Annars brukar det bara vara MUTV som får några spelarkommentarer efter en förlust.

”Det som hände idag är att vi förlorade. Vi förlorade… Med attityden vi hade idag tycker jag inte att vi förtjänade att vinna. Från början på matchen…

”Du vet, de svåraste matcherna att spela. Spela mot kanske en mindre klubb än Manchester United. Men attityden vi hade är som att vi inte ville besegra dem. De hade mer hunger än oss och visade det på planen.

”Jag sätter mig själv först, att min attityd inte var rätt. Tillräckligt. Fortsätt försöka, fortsätt pusha. Det kommer att bli en stor läxa för oss.”

Varför var inte attityden rätt?

”Jag menar, du vet… Jag tycker att attityden som… Vi gjorde misstag som vi inte skulle göra. När du ligger under med 1-0 är det okej, sedan 2-0. Du kommer tillbaka till 2-1 och får hopp och kan göra mål igen. Vi släpper in mål, det är en smäll för oss.”

Han säger sedan att laget försökte men att han och laget tappade för många bollar.

”Jag vet att vi inte alltid kan spela väldigt bra. Men attityden måste åtminstone vara rätt. Jag tycker att vi kanske saknade det idag.”

I halvtid och efter matchen, vad sa managern?

”Du borde fråga honom. Jag vill inte prata för andra människor.”

Minst sagt anmärkningsvärda ord av den vikarierande lagkaptenen. Att en spelare erkänner att attityden var för dålig är mycket sällsynt. Och det är givetvis inte acceptabelt.

Woodward i omklädningsrummet

Ed Woodward besökte tydligen Uniteds omklädningsrum efter gårdagens förlust. Jag vet inte om han brukar göra det, så det är svårt att veta om vi ska reagera på det.

Ogden om Uniteds kris

ESPN:s Mark Ogden diskuterar vad som är fel i Manchester United. Han konstaterar att det bara är managern, spelarna, taktiken, spelarrekryteringen, Woodward, Glazers och strategin som är fel. Eller ja… allt och alla. Det är svårt att inte hålla med.

Mourinho har ledningens stöd

Enligt Jamie Jackson på Guardian har José Mourinho fortsatt ledningens fulla stöd. Att Mourinho ännu inte har haft hela truppen att arbeta med ges som en förklaring till problemen vi har sett under försäsong och säsongsinledning.

Teknisk direktör istället för sportchef

Det har den senaste tiden snackats mycket om att United ska anställa en sportchef (eller sportdirektör/fotbollsdirektör). Enligt ESPN:s Mark Ogden är detta dock inte aktuellt. United ska istället vara inställda på att anställa en teknisk direktör.

Den tekniska direktören ska fungera som något slags led mellan managern och klubbledningen. Uniteds förhoppning ska vara att en teknisk direktör kan vara på plats före årsskiftet.