Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Tottenham Hotspur

Embed from Getty Images

På måndag kväll tar Manchester United emot Tottenham Hotspur under Old Traffords strålkastarljus. Det har stormat ordentligt kring klubben den senaste veckan, inte minst efter den direkt undermåliga insatsen mot Brighton.

José Mourinho är åter under hårt tryck och behöver (måste?) på något vis lyckas dämpa de svallvågor av kritik som reser sig över honom. Hur gör han det bäst? Att slå de vitklädda från norra London är en bra start, åtminstone.

Manchester United

Det är inte den muntraste av stämningar som omgärdar Manchester United. I de flesta fall vore det rent ut sagt korkat att brusa upp såpass mycket som fansen och andra runt klubben faktiskt gjort redan efter två matcher, där endast en lett till förlust. Men Uniteds problem går djupare än så.

Om det inte varit för de återkommande problemen – som vi sett hundrafemtioelva gånger tidigare – så hade det inte varit den största av faror egentligen, att insatsen var som den var senast. Men nu har de allra flesta bägare i supporterskaran till sist runnit över. Fins det någon återvändo? Troligen inte, men José Mourinho är inte den som ger sig i första taget.

Embed from Getty Images

Efter kollapsen på sydkusten senast (ja, det var faktiskt just det) så krävs det en uppryckning på alla fronter. Jag menar, var det någon spelare som kunde gå rakryggad ur insatsen i söndags? Jag personligen är ytterst tveksam.

Backlinjen är gravt tvungen till att höja sig ett flertal nivåer och det skulle inte förvåna mig om vi får se någon förändring där. Min gissning är att Mourinho sätter in sin personliga favorit, Chris Smalling, bredvid antingen Eric Bailly eller Victor Lindelöf – mest troligt den förstnämnda.

Är Antonio Valencia fit for fight startar han med största sannolikhet till höger, vilket lämnar Luke Shaw och Ashley Young i en kamp om vänsterbackspositionen. Något som i ärlighetens namn praktiskt taget är hugget som stucket. Jag skulle nog personligen till sist ändå välja Shaw – som trots allt gjort det okej de senaste två matcherna, trots att jag personligen kräver rätt mycket mer.

Embed from Getty Images

Det centrala mittfältet samspelade inte för fem öre senast, vilket José Mourinho säkerligen kommer vilja se över. Portugisen har berömt Andreas Pereira ett par gånger den senaste tiden och vice versa, men frågan är om inte den 22-åriga brassen – som nyligen blev uttagen i landslaget för första gången – blir åsidosatt här om möjligheten finns.

Mourinho vill säkerligen få in mer fysik centralt i banan, speciellt mot ett lag av Tottenhams kaliber. Lägger vi därtill det faktum att managern sällan (om ens någonsin) prioriterat att ha ett bollspelande ankare på planen istället för en mer renodlad bollvinnare så blir det till sist en tämligen enkel ekvation att lägga.

Om Nemanja Matic, som åter är tillbaka i träning efter skada, anses vara tillräckligt redo för att starta kommer han mest troligt också att göra det. I övrigt finns Marouane Fellaini eller Scott McTominay som alternativ, möjligtvis även Ander Herrera som också han dragits med skadeproblem.

Embed from Getty Images

Paul Pogba och Fred hade tyngre matcher båda två mot Brighton och måste definitivt höja sig rejält om laget inte ska bli totalt överkörda centralt i banan. I dessa spelare finns det massor med sparkapital och trots Mino Raiolas (Pogbas agent, för de som inte har koll) utspel de senaste dagarna är jag tämligen säker på att den nykrönta VM-mästaren finns med på banan mot Tottenham.

Offensivt saknades Alexis Sanchez senast, med vad som sägs vara ett lättare skadeproblem. Troligtvis är chilenaren tillbaka och återfår därmed sin plats till vänster i anfallet. Romelu Lukaku, som gjorde sitt första mål för säsongen senast (trots att han i övrigt stod för en svag insats) startar garanterat som spjutspets.

Till höger har vi egentligen den mest intressanta diskussionen. Juan Mata, som startat på positionen i de båda matcherna hittills, har långt ifrån övertygat och jag personligen tillsammans med flertalet andra är stora motståndare till att spanjoren ska vara förstavalet där.

De andra som konkurrerar är Marcus Rashford, Jesse Lingard och Anthony Martial. Den sistnämnda diskvalificerade troligen sig själv med sin bleka insats senast, medan den förstnämnda inte heller lyckats imponera tillräckligt hittills. Min gissning är att Mourinho-favoriten Jesse Lingard startar, en idé jag personligen inte är helt främmande för.

Embed from Getty Images

Visst hade det varit typiskt Mourinho – när han och hans lag är som mest kritiserat, att då resa sig på alla fyra och nypa till en av toppkonkurrenterna på ett remarkabelt sätt.

Dock, oavsett resultat, så kan ingenting ändra min personliga åsikt gällande huruvida José Mourinho är rätt man för det här jobbet – för det är han inte.

Möjlig startelva:
De Gea
Valencia, Bailly, Smalling, Shaw
Pogba, Matic, Fred
Lingard, Lukaku, Alexis

Tottenham Hotspur

Mauricio Pochettinos ”Spurs” har inlett säsongen med två raka segrar. Efter en sommar där man, tro det eller ej, inte värvat en enda spelare på hela transferfönstret (första klubben i PL-historien att göra så), var den pigga starten direkt nödvändig – framförallt för klubbordföranden Daniel Levy som rattar klubbens köp och försäljningar.

Förra säsongens tabelltrea kommer till matchen på Old Trafford utan press med ett lugn i laget som dess motståndare totalt saknar. Spurs anses förvisso som favoriter av flertalet fotbollstyckare, men det faktum att klubben endast vunnit två gånger i Uniteds hemmaborg under Premier League-tiden visar hur ofantligt svårt man haft det där genom åren. Faktum är att man inte lyckats mäkta med ett enda mål på ”The Theatre of Dreams” under de fyra senaste besöken.

Embed from Getty Images

Tottenham inledde tävlingssäsongen med en 2-1-vinst i det svåra bortamötet med Newcastle. En match som mycket väl kunde slutat i poängtapp med dubbla ramträffar och missade frilägen av motståndaren. Match nummer två, som spelades på den tillfälliga hemmaarenan Wembley, rullades av desto enklare efter att Kieran Trippier (bilden ovan) skruvat in en vacker frispark till 2-1 i den andra halvleken.

Harry Kane, som till sist lyckades bryta sin ”augusti-förbannelse”, punkterade sedermera resultatet till 3-1 och Fulham fick resa hem utan några poäng i bagaget.

Den just nämnda Harry Kane, som inte gjort ett enda mål på Old Trafford hittills, har sett ovanligt svag ut i sina prestationer ända sedan VM. Där vann engelsmannen – sjukt nog – skytteligan på sina sex mål, utan att övertyga i spelet överhuvudtaget. Det har sedermera fortsatt i det inslagna spåret under säsongsinledningen, men frågan är om inte målet mot Fulham sparkade igång storstjärnans säsong ordentligt. Vi får hoppas att så inte är fallet.

Embed from Getty Images

Tottenham har frekvent skiftat spelsystem under de senaste säsongerna. Vissa perioder har de använt sig av en fyrbackslinje, medan de andra perioder istället brukat en trebackslinje. Under förra säsongen var det mestadels det förstnämnda London-laget ställde upp i, då försvarsgeneralen Toby Alderweireld satts i frysboxen efter strandade kontraktsförhandlingar.

Belgaren var dock åter tillbaka i laget mot Fulham, efter en sommar med ideliga rykten om en flytt till just Manchester United. VM-bronsmedaljören ackompanjerades då av landsmannen Jan Vertonghen och colombianen Davinson Sanchez – en trio som åter förväntas få chansen på måndagkvällen.

Embed from Getty Images

Lagkaptenen och tillika världsmästaren Hugo Lloris har inför matchen på Old Trafford hamnat i blåsvädret. Fransmannen ertappades av polis när han körde rattfull natten till fredagen (24/8). Klubben sägs inte vara alls nöjda med 31-åringen, som av vissa tidningar även ska överväga om målvakten ska bli av med kaptensbindeln.

Hugo Lloris missade även lagets efterföljande träning och det är ännu oklart huruvida spelaren som varit i Tottenham sedan 2012 deltar i mötet med United.

Möjlig startelva:
Lloris
Alderweireld, Sanchez, Vertonghen
Trippier, Eriksen, Dier, Alli, Davies
Lucas, Kane

Historik

Tottenham har endast vunnit två gånger på Old Trafford sedan Premier League startade 1992. Londonlaget har inte gjort mål på Uniteds hemmaplan på de fyra senaste försöken.

Senaste mötet, förra säsongens FA-cupsemifinal, vann Manchester United på Wembley med 2-1 efter mål av Alexis Sanchez och Ander Herrera. I ligaspelet vann United den första matchen på Old Trafford med 1-0 efter Anthony Martials sena mål. I det andra mötet, när Spurs stod som hemmalag, vann de vitklädda med 2-0 efter en väldigt svag insats av Mourinhos mannar.

Visste ni att…

 • …Manchester United har vunnit 21 av lagets 26 hemmamatcher mot Tottenham i Premier League.
 • …Tottenham var det senaste London-laget att vinna en Premier League-match på Old Trafford, på nyårsdagen 2014.

Matchfakta

Manchester United
Tottenham Hotspur

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 3
Tid: Måndagen den 27 augusti 2018, 21.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Viasat Sport Premium/Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Dalot (matchform, september)
 • Rojo (skadad, inget datum)
 • Romero (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • Matic (matchform, stor chans)
 • Sánchez (matchform, stor chans)
 • Valencia (matchform, stor chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 9:e1-0-14-43
Hemma:9:e1-0-02-13
Bästa målskytt: Pogba (2)
Disciplin: 3 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O26/7MilanNTR1-1[1]
F28/7LiverpoolNTR1-4
V1/8R MadridNTR2-1
F5/8BayernBTR0-1
V10/8LeicesterHPL2-1
F19/8BrightonBPL2-3
[1] United vann 9-8 på straffar.

Tottenham Hotspur

Skador:

 • Carter-Vickers (ljumske, inget datum)
 • Foyth (hamstring, inget datum)
 • Janssen (fot, inget datum)
 • Wanyama (knä, september)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Övrigt:

 • Son (asiatiska mästerskapen)
Position: 5:e2-0-05-26
Borta:6:e1-0-02-13
Bästa målskytt: Alli, Kane, Moura, Trippier, Vertonghen (1)
Disciplin: 2 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V26/7RomaNTR4-1
O29/7BarcelonaNTR2-2[1]
V1/8MilanNTR1-0
F4/8GironaBTR1-4
V11/8NewcastleBPL2-1
V18/8FulhamHPL3-1
[1] Barcelona vann 5-3 på straffar.

United mot Tottenham

Totalt: 18989-49-51299-243
Premier League: 5233-11-890-45
Hemma: 9563-16-16183-90
SENASTE MÖTENA
F2017-05-14BPL1-2
V2017-10-28HPL1-0
F2018-01-31BPL0-2
V2018-04-21NFA2-1
SENASTE HEMMAMATCHER
V2015-03-15HPL3-0
V2015-08-08HPL1-0
V2016-12-11HPL1-0
V2017-10-28HPL1-0

Domare: Craig Pawson

Assisterande: Smart, West, fjärdedomare: Moss.
M
PL 2018/19:25021
PL 2017/18:2588328
PL totalt:11137991120
Snitt (2016-18):3,40,110,150,33
Alla domare 2017/18:3,10,050,060,15
MVOF
Dömt United:161132
Dömt Tottenham:12633