Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför Champions League-lottningen 2018/19

Embed from Getty Images

Imorgon, med start klockan 18.00, ska vi få besked om vilka lag som får äran att möta Manchester United i gruppspelet i årets upplaga av Uefa Champions League.

Både Viasat och Eurosport visar lottningen på teve och streamat. Dessutom bjuder Uefa.com på gratisstream. Vi kommer självklart också att följa lottningen i en liveblogg här på Muss.se. I den livebloggen kommer vi även följa morgondagens ligacuplottning, som ska hållas klockan 20.00.

Lottningsförutsättningar

Turneringsformat och lottningsförfarandet är oförändrat den här säsongen. Det innebär att det är 32 lag i turneringen som ska delas in i åtta grupper om fyra lag. Då Uefa vill att de bästa lagen ska gå vidare från gruppspelet delas lagen in i fyra olika seedningsgrupper. Den första seedningsgruppen består av den regerande Champions League-mästaren, Europa League-vinnaren och mästaren i de sex högst rankade länderna. Övriga seedningsgrupper bestäms av klubbarnas Uefakoefficienter.

I de åtta grupperna kommer det att finnas ett lag från vardera seedningsgrupp. Förutom att lag i samma seedningsgrupp inte kan mötas så gäller även att lag från samma land inte kan mötas. Dessutom kan Uefas kommitté bestämma ytterligare restriktioner av politiska skäl, till exempel brukar ryska och ukrainska lag inte få mötas i gruppspelet.

Seedningsgrupper

Manchester United är tionderankade i årets turnering, vilket betyder att laget går in som tredje rankade lag i seedningsgrupp 2. (Totalt är United rankat tolva i Europa, men Arsenal och Sevilla kände inte för att spela i Champions League den här säsongen.) United behöver dock göra bra ifrån sig den här säsongen för att behålla en så hög seedning till nästa säsong.

Seedningsgrupp 1:
Real Madrid, Atlético Madrid, Barcelona, Bayern München, Manchester city, Juventus, Paris Saint-Germain, Lokomotiv Moskva

Seedningsgrupp 2:
Borussia Dortmund, Porto, Manchester United, Shakhtar Donetsk, Benfica, Napoli, Tottenham Hotspur, Roma

Seedningsgrupp 3:
Liverpool, Schalke 04, Olympique Lyonnais, Monaco, Ajax, CSKA Moskva, PSV Eindhoven, Valencia

Seedningsgrupp 4:
Viktoria Plzen, Club Brugge, Galatasaray, Young Boys, Internazionale Milano, 1899 Hoffenheim, Crvena zvezda, AEK Aten

Seedningsgrupp 1:
Det har i år slumpat sig så att den första seedningsgruppen består av vad som måste anses vara Europas sju bästa lag samt Lokomotiv Moskva, som inte är i närheten av samma nivå. Söker vi den enklaste lottningen är det alltså ryssarna vi ska hoppas på.

Mardrömmen? Tja, övriga sex potentiella motståndare (vi kan ju inte möta city) skulle vara favorit mot Manchester United.

Nya motståndare är annars alltid kul och då är det Lokomotiv Moskva eller Paris Saint-Germain vi ska hoppas på.

Seedningsgrupp 3:
Här är det idel kända motståndare. Schalke och Valencia samt de båda franska lagen känns som lagen att undvika. Ajax och PSV känns som önskemotståndarna här. Fotbollsmässigt förstås, men det är också betydligt trevligare att resa till Holland än att resa till Ryssland.

Seedningsgrupp 4:
I den sista seedningsgruppen hittar vi flera potentiella nya motståndare. Viktoria Plzen, Young Boys, Hoffenheim och AEK Aten är lag som United aldrig har stött på tidigare.

Crvena zvezda (Röda Stjärnan) har vi en stark historisk koppling till.

Inter är den uppenbara mardrömslotten här medan Hoffenheim känns som ett mer oskrivet kort i Europa, om än det känns som att de är starkare än resterande lag i seedningsgruppen. Galatasaray är nog också ett lag som lagen i övriga seedningsgrupper helst undviker.

Speldatum

Tisdagen den 18 september är det dags för första avspark i årets Champions League. Kanske redan klockan 17.55. För det är nämligen nya avsparkstider den här säsongen. Majoriteten av matcherna kommer att spelas med avspark klockan 21.00 men fyra matcher i varje gruppspelsomgång kommer att få den tidiga avsparkstiden klockan 17.55. Matcher som spelas i den engelska tidszonen kommer alltid att sparka igång klockan 21.00 medan matcher i de östligaste tidszonerna alltid får tidig avspark. För tidszonerna däremellan kan avsparkstiden variera.

Som alltid är det spel på tisdagar och onsdagar till och med semifinalerna. I gruppspelet är det en omgång i september, två i oktober, två i november och så avslutas det hela onsdagen den 12 december.

Den 17 december är det slutspelslottning.

Finalen spelas nästa år på Estadio Metropolitano i Madrid, den 1 juni.