Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Landslagskollen: Premiär för Uefa Nations League och minst 41 spelare på vift

Säsongens första landslagsuppehåll är här. Kanske olägligt efter den fina segern mot Burnley. Samtidigt kanske väldigt lägligt, då kommande motståndaren Watford nog är ännu mindre sugna på ett uppehåll från klubblagsfotbollen.

Som alltid har United skickat ett stort antal spelare på uppdrag. Den här gången har vi (med reservation för felräkning) identifierat 41 spelare som ska representera (eller nyligen gjorde det) sina respektive herr-, dam- och ungdomslandslag. För damerna har det varit VM-kval med bästa möjliga utfall för Uniteds representanter. För herrarna är det premiär för Uefas nya påfund Uefa Nations League.

A-landslag

Ja, som redan har noteras är det alltså debut för Uefa Nations League för de europeiska landslagen. Uefa hoppas med detta få bukt på problemet med meningslösa vänskapslandskamper för att ersätta dessa med mestadels meningslösa tävlingslandskamper.

Upplägget är precis sådär lagom komplicerat för att ingen riktigt ska orka bry sig. Om någon söker förklaring rekommenderar jag Dale Johnson på ESPN.

Argentina (Romero)

Sergio Romero är precis tillbaka efter skada och han får chansen att öva upp matchformen i USA. Argentinas landslag ska träningsspela mot Guatemala i Los Angeles och mot Colombia i New Jersey.

Marcos Rojo var inte tillgänglig för uttagning.

Belgien (Fellaini, Lukaku)

Marouane Fellaini och Romelu Lukaku var med när Belgien fick brons i VM och de är förstås också med när landslaget nu tar nya tag mot EM 2020. Först träningsmatch i Skottland och sedan Nations League-match på Island.

Brasilien (Fred, A Pereira)

Andreas Pereira är för första gången med i Brasiliens a-landslag. Om inget oförutsett sker ska det också innebära landslagsdebut (annars borde den gode Pereira illa kvickt byta till Belgien). Brasilien härmar Argentina och reser till USA för ett par träningsmatcher, först mot USA och sedan mot El Salvador.

https://www.instagram.com/p/BnRpmEchQwm/?hl=en&taken-by=andreaspereira

Pereira fick sällskap av Fred på planet till USA.

Elfenbenskusten (Bailly)

Eric Bailly och Elfenbenskusten ska kvala till afrikanska mästerskapen. Bortamatch mot Rwanda väntar och seger är närmast ett måste, då ivorianerna inledde kvalet med en hemmaförlust mot Guinea.

England (Lingard, Rashford, Shaw)

I det engelska landslaget gör Luke Shaw comeback efter lång frånvaro. Detta då förbundskapten Gareth Southgate har uppskattat Shaws prestationer under säsongsinledningen.

Shaw fick sällskap av Jesse Lingard och Marcus Rashford på resan till samlingen.

England inleder uppehållet med en Nations League-match mot Spanien och sedan väntar träningsspel mot Schweiz.

Ingen plats i truppen för Ashley Young, sannolikt för att Southgate inte tror att Young kommer att hålla landslagsklass sommaren 2020, som är nästa gång som landslagsfotboll är intressant. Chris Smalling är också petad, då Southgate inte tycker att Smalling är bra på att spela fotboll. Heller ingen Phil Jones i truppen. Nu är han ju skadad, så han kan skylla på det. Huruvida en skadefri Jones hade varit med förtäljer inte historien.

Lee Grant kan potentiellt vara den enda existerande engelska målvakten som aldrig har varit med på en a-landslagssamling. Inte den här gången, men kanske nästa?

Frankrike (Pogba)

Dubbla matcher i Nations League väntar för världsmästarna Frankrike. Först mot Tyskland och sedan mot Holland. Paul Pogba avgjorde VM-finalen och är självklart en av spelarna i truppen.

Någon plats i truppen för Anthony Martial fanns inte.

Serbien (Matic)

Nemanja Matic och Serbien ska Nations League-spela mot Litauen och Rumänien. Spännande.

Skottland (McTominay)

Scott McTominay har tagit sig in i den skotska landslagstruppen och lär vara kvar där tills han lägger skorna på hyllan. Först en träningsmatch mot Belgien och sedan Nations League mot Albanien.

Spanien (De Gea)

Spanien har dubbla matcher i Nations League, först mot England och sedan mot Kroatien. David de Gea är förstås med i truppen medan Ander Herrera och Juan Mata ratas även av den nya förbundskaptenen.

Sverige (Lindelöf)

Sverige träningsspelar mot Österrike för att sedan tampas med Turkiet i Nations League. Victor Lindelöf är förstås given i trupp och startelva.

Ungdomslandslag

För ungdomslandslagen är det framför allt EM-kval (U21), låtsasturnering (U20) och träningsmatcher (de yngre) som gäller. United skickar representanter mest över hela Europa. Dock notabel frånvaro på spelare som Axel Tuanzebe och Aliou Traore (förvisso skadad nu men de franska ungdomslandslagen verkar inte vara intresserade).

England U21 (Henderson)

Englands U21-landslag har raksträcka till EM. Vinster mot Holland och Lettland garanterar EM-spel med två matcher kvar att spela. Dubbla förluster skulle dock ge Holland chansen att ta över greppet om gruppen.

Dean Henderson är med i den engelska truppen men lär i bästa fall få nöja sig med att sitta på bänken. Detta trots att konkurrenterna mestadels värmer bänk (Angus Gunn) eller spelar reservlagsfotboll (Freddie Woodman), medan Henderson går från klarhet till klarhet i Sheffield United.

England U19 (Gomes)

Angel Gomes världsmästarårskull har nu blivit U19-landslag. Den här gången är det träningsmatcher mot Holland och Belgien. Detta som uppladdning inför EM-kvalet i november.

England U18 (Garner, Greenwood, Laird)

Det engelska U18-landslaget reser till Frankrike för att spela en fyranationersturnering. Där ska de tampas med värdlandet, Holland och Ryssland.

James Garner, Mason Greenwood och Ethan Laird var givna i U17-landslaget förra säsongen (ja, när inte Greenwood skulle göra läxor, förstås) och är nu lika givna i U18-landslaget.

Irland U21 (O’Hara)

Kieran O’Hara var initialt med i det irländska a-landslagets bruttotrupp. När truppen bantades ner skickades han dock till U21-landslaget, där han är given förstamålvakt.

Gör Irland jobbet borta mot Kosovo (vilket ingalunda är givet, då Kosovo till exempel bara släppte in ett mål på två matcher mot Tyskland) går de upp på samma poäng som tabelltoppande Tyskland. Just Tyskland ska Irland spela mot två gånger innan kvalet är över. Irland har alltså en fullt realistisk chans att vinna gruppen.

Irland U19 (O’Connor)

Lee O’Connor var given – då vanligen som ytterforward – i U19-landslaget redan förra säsongen. Han har fortfarande åldern inne för U19-spel och är lika given den här säsongen. I U17-landslaget var han lagkapten och en kan anta att han får tillbaka kaptensbindeln nu när han återigen lirar med jämngamla spelare.

Dubbla matcher mot Wales väntar nu. EM-kval blir det först i november.

Italien U20 (Ercolani)

Luca Ercolani, som har spelat noll minuter den här säsongen, fick överraskande en plats i den italienska U20-truppen. Med reservation för att jag kan ha missat något så kan det vara hans första landslagschans. Italien har bortamatch mot Polen i den konstruerade turneringen U20 Elite League.

Nederländerna U21 (Fosu-Mensah)

Tim Fosu-Mensah var med i Hollands bruttotrupp men när den bantades skickades han till U21-landslaget. EM-kval mot England och Skottland väntar. Förstaplatsen i gruppen är nära nog körd för holländarna men med dubbla segrar så ger de sig åtminstone en chans att vara en av fyra grupptvåor som når playoff.

Nederländerna U20 (Chong)

Tahith Chong är för första gången uttagen till Hollands U20-landslag. Det gillas inte av de som har koll på den holländska ungdomsfotbollen, då de tycker att han borde lira med U21-landslaget.

Chong ska möta Portugal och ett Unitedfritt England i U20 Elite League.

Polen U17 (Bejger)

Den polska mittbacken Lukasz Bejger har ännu inte annonserats som Unitedspelare av United. Premier League listar honom dock, så vi räknar honom. Han är med i det polska U17-landslag som ska spela en träningsturnering på hemmaplan. De inleder med match mot Estland. Motståndet i de två avslutande matcherna beror på resultat.

Portugal U21 (J Pereira)

Joel Pereiras portugisiska U21-landslag har hemmamatch mot Rumänien och bortamatch mot Wales i EM-kvalet. Portugal ska helst vinna båda matcherna om det ska se riktigt bra ut inför avslutningen i oktober.

Schweiz U19 (Burkart)

Nishan Burkart var, som U18-spelare, på gränsen till U19-landslagets startelva förra säsongen. Nu är han äldst istället för yngst i laget och platsen i startelvan får förmodas vara given.

Schweiz träningsspelar mot Tyskland och Tjeckien, inför EM-kvalet i oktober.

Slovakien U19 (Fojticek)

Slovakiens U19-landslag ska också EM-kvala i oktober. Nu väntar dubbla träningsmatcher mot Nordirland och sedan en träningsmatch mot Tyskland. Alex Fojticek är en av tre målvakter i truppen.

Sverige U17 (Elanga)

Sveriges U17-landslag, som enligt Sveriges fotbollsförbund är P16-landslaget eller möjligen P02-landslaget, har dubbla matcher mot Slovakien under det här uppehållet. I den första blev det en knapp förlust. Anthony Elanga var med i startelvan. Chans till revansch imorgon.

I månadsskiftet september/oktober väntar EM-kval.

Tjeckien U19 (Kovar)

Tjeckiens U19-landslag ska träningsspela mot Holland och Schweiz. Matej Kovar är en av målvakterna i truppen. EM-kval väntar i november.

Wales U21 (Poole)

För Regan Pooles walesiska U21-landslag väntar EM-kval mot Liechtenstein och Portugal. Poole, som i Uniteds reservlag spelar mittback, används ofta på mittfältet i landslaget.

Skulle Wales avsluta kvalet med fyra vinster har de möjligen en ytterst liten chans att nå EM.

Wales U19 (Levitt)

Att Wales U19-landslag ska spela två matcher mot Irland har vi redan konstaterat. Uniteds mittfältare Dylan Levitt är given i landslaget och han har, precis som O’Connor och Burkart, redan gjort en säsong i U19-landslaget. Där O’Connor och Burkart dock räknas som U19-spelare i den engelska fotbollen är Levitt dock fortfarande junior i England.

Wales U17 (Denham, Hughes)

Oliver Denham och Iestyn Hughes (som spelar i Uniteds U16-lag) ska på träningsläger med Wales U17-landslag. Det kan behövas. I augusti förlorade de nämligen med 7-1 mot Tjeckien och med 3-0 mot Kroatien innan de klarade 2-2 mot Ungern.

Hughes startade två matcher och gjorde ett inhopp. Han bidrog med en assist mot Ungern. Denham startade mot Tjeckien och var därefter utanför laget.

EM-kval väntar i oktober.

Inte den här gången

Här listar vi, för referens, de ungdomsspelare som relativt nyligen har varit med i ungdomslandslag men av någon anledning inte är det den här gången.

Ethan Galbraith har meriter från Nordirlands U17-landslag och har nu blivit U18-spelare. Han har rapporterats vara skadad under säsongsinledningen.

Arnau Puigmal spelade U17-EM i maj. Nu har han blivit U18-spelare. Spanien verkar inte ha någon samling varken för U18 eller U19 den här gången.

Ondrej Mastny var uttagen till Tjeckiens U17-landslag för en turnering i juli och augusti. Han fick dock ingen speltid i turneringen, varför vi förmodar att han lämnade återbud (allra helst som en målvakt som inte var med på den första listan fick speltid). Detta kan eventuellt bero på skada, då det rapporterats att han har varit skadad under säsongsinledningen.

Matthew Olosunde debuterade i USA:s a-landslag i maj. Han rapporteras nu vara skadad och han är inte uttagen varken till a-landslag eller ungdomslandslag den här gången.

Largie Ramazani spelade U17-EM i maj. Nu har han blivit U18-spelare. Belgien verkar inte ha någon samling varken för U18 eller U19 den här gången. Inte för att det hade spelat någon roll, då Ramazani är skadad.

Övriga spelare

Alexis Sánchez har haft skadebekymmer, varför United bad Chile att ge honom ledigt. Chile respekterade Uniteds önskan.

Antonio Valencia fick ingen plats i Ecuadors landslagstrupp. I väntan på andra besked utgår vi från att han vilas.

Matteo Darmian fick inte plats i Italiens landslag.

Diogo Dalot är precis tillbaka från skada och var därmed inte aktuell för något ungdomslandslag den här gången.

Inte uttagna: Sánchez, Mata, Martial, Smalling, Grant, Young, Herrera, Valencia, Darmian, Tuanzebe
Skadade: Jones, Rojo, Dalot

Genomgången av övriga spelare inkluderar de a-lagsspelare som inte deltar i landslagsspel den här gången.

Damlandslag

För första gången får även damlandslagen plats i den här genomgången. Fullständig tror vi inte att den är, då tränaren Casey Stoney efter förlusten mot Reading berättade att ungefär halva laget skulle försvinna på landslagsuppdrag. Tyvärr är det engelska fotbollsförbundet våldsamt ohjälpsamma. De ger bristfällig information om U23-landslaget och ingen alls om de yngre landslagen.

Det vi hur som helst vet är att Englands U17-landslag ska EM-kvala senare i september och att U19-landslaget inleder sitt EM-kval den 1 oktober. Vi har anledning att tro att det kommer att finnas Unitedspelare i båda lagen (om nu inte United stoppar spelarna, för att de behövs i ligan).

England Dam (Greenwood)

Englands damlandslag säkrade sin VM-plats med en 3-0-seger borta mot Wales. Uniteds lagkapten Alex Greenwood spelade hela matchen.

England avslutade sedan kvalet med en 6-0-seger i Kazakstan. Då valde förbundskapten Phil Neville att rotera in ett gäng debutanter och Greenwood var en av spelarna som ställdes över.

Greenwood lär vara given i VM-truppen i sommar. Kanske kan någon annan Unitedspelare också slå sig in i truppen. Målvakten Siobhan Chamberlain har stor erfarenhet men Neville verkar primärt satsa på yngre spelare. Annars torde U23-spelarna (se nedan) vara närmast en plats, med stjärnskottet Lauren James som en riktig joker.

Skottland Dam (Arnot, Smith)

Skottland har för första gången kvalificerat sig för VM. Detta efter stor hjälp från Polen, som skrällde rejält och klarade 0-0 mot Schweiz. Samtidigt vann Skottland med 2-1 mot Albanien.

Annars såg det ut som att skotskorna skulle få försöka via playoff, då de bara vann med 2-1 mot Schweiz i förra veckan. En tvåmålsseger var nämligen nödvändig för att Skottland skulle passera Schweiz. Men Schweiz skänkte alltså bort den givna VM-platsen.

Uniteds Lizzie Arnot – som gjorde damlagets första mål någonsin – blev inbytt i slutet mot Schweiz och startade sedan mot Albanien. Hon tackade för förtroende och stod för assisten till Skottlands ledningsmål innan hon blev utbytt mitt i andra halvlek.

Kirsty Smith var med i den stora truppen men fick följa de båda matcherna från läktaren.

England Dam U23 (Toone, M Turner, Zelem)

Englands U23-landslag har varit i Norge och spelat en fyranationersturnering mot Norge, USA och Sverige. Manchester United representerades av Ella Toone, Millie Turner och Katie Zelem.

England slutade till sist tvåa i turneringen, bakom USA. Efter en inledande 1-0-seger mot Norge blev det 0-0 mot USA och sedan en 2-1-förlust mot Sverige.

Turner och Zelem spelade från start i de tre matcherna. Toone var inhoppare mot Norge och startade i de två avslutande matcherna. Vi noterar med glädje att det var Toone som stod för det engelska målet mot Sverige, då hon rullade in bollen från nära håll.

England Dam U20 (Ramsey)

Emily Ramsey var tredjemålvakt när Englands U20-landslag i augusti tog brons i VM. Kul för Ramsey som är tillräckligt ung för att spela U20-VM även 2020.

Programmet

(Tillhandahålls med reservation för fel.)

Tidigare:

 • 29 augusti – 3 september: England Dam U23 (träningsturnering, spelades i Norge) [Toone, M Turner, Zelem]
 • 3 – 7 augusti: Wales U17 (träningsturnering, spelades i Ungern) [Denham, Hughes]
 • 31 augusti – 4 september: England Dam (VM-kval) [Greenwood]
 • 31 augusti – 4 september: Skottland Dam (VM-kval) [Arnot, Smith]
 • 5 – 24 augusti: England Dam U20 (U20 VM) [Ramsey]

Tisdag 4 september:

 • 17.00: Slovakien U17 – Sverige U17 (träningsmatch) [Elanga]

Onsdag 5 september:

 • 20.00: Nordirland U19 – Slovakien U19 (träningsmatch) [Fojticek]
 • England U19 – Nederländerna U19 (träningsmatch) [Gomes]
 • England U18 – Nederländerna U18 (träningsturnering, spelas i Limoges, Frankrike) [Garner, Greenwood, Laird]

Torsdag 6 september:

 • 12.00: Slovakien U17 – Sverige U17 (träningsmatch) [Elanga]
 • 18.00: Portugal U20 – Nederländerna U20 (U20 Elite League) [Chong]
 • 19.00: Polen U20 – Italien U20 (U20 Elite League) [Ercolani]
 • 20.45: Tyskland – Frankrike (Nations League) [Pogba]
 • 20.45: England U21 – Nederländerna U21 (EM-kval) [Henderson mot Fosu-Mensah]
 • 20.45: Österrike – Sverige (träningsmatch) [Lindelöf]

Fredag 7 september:

 • 15.00: Nordirland U19 – Slovakien U19 (träningsmatch) [Fojticek]
 • 16.00: Tyskland U19 – Schweiz U19 (träningsmatch) [Burkart]
 • 17.00: Polen U17 – Estland U17 (träningsturnering, spelas i Polen) [Bejger]
 • 19.00: Kosovo U21 – Irland U21 (EM-kval) [O’Hara]
 • 19.00: Wales U21 – Liechtenstein U21 (EM-kval) [Poole]
 • 20.15: Portugal U21 – Rumänien U21 (EM-kval) [J Pereira]
 • 20.45: Skottland – Belgien (träningsmatch) [McTominay mot Fellaini, Lukaku]
 • 20.45: Litauen – Serbien (Nations League) [Matic]
 • England U18 – Ryssland U18 (träningsturnering, spelas i Limoges, Frankrike) [Garner, Greenwood, Laird]

Lördag 8 september:

 • 01.30: USA – Brasilien (träningsmatch) [Fred, A Pereira]
 • 05.00: Argentina – Guatemala (träningsmatch, spelas i Los Angeles) [Romero]
 • 20.45: England – Spanien (Nations League) [Lingard, Rashford, Shaw mot De Gea]
 • Nederländerna U19 – Tjeckien U19 (träningsmatch) [Kovar]

Söndag 9 september:

 • 15.30: Rwanda – Elfenbenskusten (kval till afrikanska mästerskapen) [Bailly]
 • 16.00: Irland U19 – Wales U19 (träningsmatch) [O’Connor mot Levitt]
 • 20.45: Frankrike – Nederländerna (Nations League) [Pogba]
 • England U18 – Frankrike U18 (träningsturnering, spelas i Limoges, Frankrike) [Garner, Greenwood, Laird]
 • Polen U17 – tbc (träningsturnering, spelas i Polen) [Bejger]

Måndag 10 september:

 • 11.00: Tyskland U19 – Slovakien U19 (träningsmatch) [Fojticek]
 • 19.00: Nederländerna U20 – England U20 (U20 Elite League) [Chong]
 • 20.45: Serbien – Rumänien (Nations League) [Matic]
 • 20.45: Skottland – Albanien (Nations League) [McTominay]
 • 20.45: Sverige – Turkiet (Nations League) [Lindelöf]
 • Belgien U19 – England U19 (träningsmatch) [Gomes]

Tisdag 11 september:

 • 13.00: Irland U19 – Wales U19 (träningsmatch) [O’Connor mot Levitt]
 • 16.00: Lettland U21 – England U21 (EM-kval) [Henderson]
 • 18.30: Nederländerna U21 – Skottland U21 (EM-kval) [Fosu-Mensah]
 • 19.00: Irland U21 – Tyskland U21 (EM-kval) [O’Hara]
 • 19.00: Wales U21 – Portugal U21 (EM-kval) [Poole mot J Pereira]
 • 20.45: Island – Belgien (Nations League) [Fellaini, Lukaku]
 • 20.45: Spanien – Kroatien (Nations League) [De Gea]
 • 21.00: England – Schweiz (träningsmatch) [Lingard, Rashford, Shaw]
 • Schweiz U19 – Tjeckien U19 (träningsmatch) [Burkart mot Kovar]
 • Polen U17 – tbc (träningsturnering, spelas i Polen) [Bejger]

Onsdag 12 september:

 • 02.00: Colombia – Argentina (träningsmatch, spelas i New Jersey) [Romero]
 • 02.30: Brasilien – El Salvador (träningsmatch, spelas i Maryland) [Fred, A Pereira]